In Niederösterreich zal wel ergens de 100km/u windstoot zijn gehaald vandaag. In Rax was het op 1500m 98km/u. En nog maar een uurtje terug! Weinig sneeuw meer daar aan begin meteorologische winter.

Nu ook mooie grillige wolkenvormen die horen bij de nadering van een front.

Hier even de meetgegevens.

En hier het verloop over de dag. Over het algemeen is het de hele ochtend goed geweest. Ik dacht dan ook met lezers te kunnen gaan vliegen in Wagrain. Maar toen ik gisteravond hoorde dat alle lokale vliegscholen alle tandemvluchten hadden gecanceld had ik ook geen keus en af te zeggen. Van Jorne weet ik dat de Hohe Salve rond een uur of 3 even dicht was vanwege de wind. En dat er rond 11 uur soms al pittige wind stond. Maar stormachtig? Ik baal er een beetje van…. maar een veilige marge nemen is een goed principe.

En terwijl we dus in Oostenrijk keken naar de wind…. was er in Groningen vanochtend zelfs extreem dichte mist. Met een dito kettingbotsing.

Deze weerkaart verraad hoe het kan. Juist rond Groningen maakt het windveld een draaiing. Goed genoeg dus voor mist. Blijkbaar.

Voor morgen relevant: de sneeuwgrens. Simpel antwoord: geleidelijk dalend van 1500m naar 1000m. Elders dus regen.

Hoeveel regen of cm’s sneeuw? Tot maximaal 25cm. Ook in Vorarlberg en Zwitserland. Zaterdag sneeuwt het door boven die 1000m. En het wordt best wat fraaier zondag maar het blijft winderig en maandag is de neerslag al terug.

Bijzonder hoor. Die neerslag maandag! Eerst zou dat een mooie zonnige dag worden. Nu die dag ook neerslag met sneeuw boven 1000 tot 1500m. In de Benelux en Duitsland regen en harde wind. Niet fijn voor de carnavalsoptochten.

Dinsdagochtend dan droge sneeuw tot in de dalen. En daarna koud en sneeuwrijk verder.

Hoe sneeuwrijk? Zo sneeuwrijk dus. Goed voor een meter of meer on de hogere gebieden de komende 2 weken. Jorne gaat het niet meer meemaken. Ik ga hem enorm missen. Vanavond gezellig met zijn ouders en zus getafeld. Daarom wat later deze avondupdate. Morgenochtend Jorne’s laatste bericht uit Oostenrijk!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.