In Niederösterreich zal wel ergens de 100km/u windstoot zijn gehaald vandaag. In Rax was het op 1500m 98km/u. En nog maar een uurtje terug! Weinig sneeuw meer daar aan begin meteorologische winter.

Nu ook mooie grillige wolkenvormen die horen bij de nadering van een front.

Hier even de meetgegevens.

En hier het verloop over de dag. Over het algemeen is het de hele ochtend goed geweest. Ik dacht dan ook met lezers te kunnen gaan vliegen in Wagrain. Maar toen ik gisteravond hoorde dat alle lokale vliegscholen alle tandemvluchten hadden gecanceld had ik ook geen keus en af te zeggen. Van Jorne weet ik dat de Hohe Salve rond een uur of 3 even dicht was vanwege de wind. En dat er rond 11 uur soms al pittige wind stond. Maar stormachtig? Ik baal er een beetje van…. maar een veilige marge nemen is een goed principe.

En terwijl we dus in Oostenrijk keken naar de wind…. was er in Groningen vanochtend zelfs extreem dichte mist. Met een dito kettingbotsing.

Deze weerkaart verraad hoe het kan. Juist rond Groningen maakt het windveld een draaiing. Goed genoeg dus voor mist. Blijkbaar.

Voor morgen relevant: de sneeuwgrens. Simpel antwoord: geleidelijk dalend van 1500m naar 1000m. Elders dus regen.

Hoeveel regen of cm’s sneeuw? Tot maximaal 25cm. Ook in Vorarlberg en Zwitserland. Zaterdag sneeuwt het door boven die 1000m. En het wordt best wat fraaier zondag maar het blijft winderig en maandag is de neerslag al terug.

Bijzonder hoor. Die neerslag maandag! Eerst zou dat een mooie zonnige dag worden. Nu die dag ook neerslag met sneeuw boven 1000 tot 1500m. In de Benelux en Duitsland regen en harde wind. Niet fijn voor de carnavalsoptochten.

Dinsdagochtend dan droge sneeuw tot in de dalen. En daarna koud en sneeuwrijk verder.

Hoe sneeuwrijk? Zo sneeuwrijk dus. Goed voor een meter of meer on de hogere gebieden de komende 2 weken. Jorne gaat het niet meer meemaken. Ik ga hem enorm missen. Vanavond gezellig met zijn ouders en zus getafeld. Daarom wat later deze avondupdate. Morgenochtend Jorne’s laatste bericht uit Oostenrijk!

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.