3koningen

Afgelopen woensdag stond de Gerlosplatte in de Zillertal Arena in het teken van Driekoningen. Hierrr meer foto’s op een blog van de katholieke kerk. Roept de kerstsfeer weer een beetje terug natuurlijk. Terwijl het momenteel briljant is in flinke delen van Oostenrijk (zie droombericht Valentijn) is het ook tijd even terug te blikken naar Kerst 2014. We doen dit in de weet dat het vannacht flink regent in de Alpen en dat het zondag weer goed komt allemaal. Net als afgelopen weekeinde en ook net als tijdens kerst zelf met een verregende eerste kerstdag en een dump op tweede kerstdag. 2014-2015 is hoe dan ook nog lang geen goed sneeuwseizoen. De ongelijke verdeling van de sneeuw over de Alpen geeft al aan dat algemene uitspraken zoals “met kerst is het altijd zus” of “in de derde week van januari is het altijd zo” eigenlijk betekenisloos zijn.

meteoroloog

Op 19 december toonden we al dit bericht van de Oostenrijkse meteoroloog Peter Hörl die uitlegt dat een groene kerst “volledig normaal” is. Dit is een onzuiver statement, want een groene kerst is zeker een grote uitzondering in de Alpen boven laten we zeggen 800m. Wat hij bedoelt is: het weer is altijd grillig en uitschieters zijn van alle tijden en dus zijn er altijd ook zeldzame jaren geweest met een volledig groene kerst. Daarmee stipt hij nog niet aan dat er bekende klimaatschommelingen zijn die maken dat er decennia met meer en decennia met minder uitschieters naar de warme kant zullen zijn.

pdo-amo

Zo vaak als ik maar kan toon ik deze grafiek van de PDO en AMO. Op voorhand verwacht je dan in West-Europa en ook in de Alpen dan een signaal vanaf 1980 als de PDO maximaal is en de koude AMO fase op zijn einde loopt. Helaas heb ik alleen een datareeks vanaf 1979-1980 kunnen bemachtigen zodat we er ten opzichte van de klimaatcycli eigenlijk maar heel weinig over kunnen zeggen. Die datareeks komt uit de Zillertal Arena en is heel interessant…

december-sneeuw

Wat we vooral zien in deze grafiek van de gemiddelde sneeuwhoogte in december is dat de schommelingen enorm zijn. Zouden we binnen de maand week voor week kijken zouden we meer grilligheid ontdekken. Van het onderzoek van Reinhard Böhm weten we dat die grilligheid in de Alpen al minstens 250 jaar bestaat en niet toe of afneemt. Van andere datareeksen weten we dat over de hele winter gemeten er een afkoelende tendens in de Alpen is en ook een tendens naar meer sneeuw. Natuurlijk mag je uit deze grafiek ook concluderen dat er met kerst een groter risico is op groene weiden dan in januari en februari. Puur omdat sneeuw uit een eerdere koude periode gewoon blijft liggen ook als het daarna even warm wordt. Sinds de opkomst van kunstsneeuw is dat ook geen probleem meer en is alleen de combinatie van langdurige warmte nog dodelijk voor de kerstweken. Bovenstaande grafiek zegt natuurlijk niets over de temperatuur in december in de Zillertal Arena. Ook als het heel koud is kan er weinig sneeuw vallen. Dat zouden we jaar voor jaar even moeten natrekken voor de “slechte” maanden december 1987, 1989, 1990, 1992, 1995 en 1996. De grafiek toont alleen natuursneeuw en geen kunstsneeuw.

edelweisshaus2

Op de Rosenalm boven Zell am Ziller lag er in december tussen 2004 en 2014 gemiddeld 111cm sneeuw. Vooral opgekrikt door het superjaar 2005-2006 wat ook het jaar was dat ik mijn allereerste sneeuwblogje begon. De foto hierboven is van 19 december 2005 bij het Edelweisshaus in Königsleiten. Je ziet ook dat het “rampjaar” 2006-2007 nog begon met een prima situatie met kerst. Rekenen we van 1994 tot 2014 is het gemiddelde lager: 86cm. Rekenen we over de volle 30 jaar komen we nog lager uit: 84cm. In dit artikel lezen we dat de jaren zestig een fase waren waarin in het laagland van Oostenrijk eigenlijk geen Weihnachsttauwetter voorkwam. Niet toevallig is dit ook de tijd waarin men begon te vrezen voor een opkomende ijstijd. Weihnachtstauwetter is natuurlijk een beetje een fabel. Juist omdat iedereen zo graag een witte kerst wil, hebben we een speciale naam voor het weertype dat korte metten maakt met die wensdroom. Maar datzelfde weertype kan natuurlijk evengoed op een ander moment tussen eind november en eind januari plaatsvinden.

Weihnachten_Gerlos

Voor mij is dé les van Kerst 2014 dat een ongelukkige samenkomst van te weinig sneeuw begin december en warm weer medio december met kunstsneeuw simpelweg niet te fixen is. Verder is het evident dat je in de hogere skigebieden later in de winter steevast een hogere sneeuwhoogte hebt. Dat zie je op elke sneeuwhoogte grafiek. In lagere dorpen en skigebieden kun je evengoed pech hebben met de krokus als het dan eens een paar weken achtereen stevig dooit. En wat is nu dé reden om gewoon wel met Kerst op wintersport te gaan? Kijk eens naar dit plaatje van Gerlos met Kerst. Je ziet de schitterende middelgrote kerk en Hotel Gaspingerhof. Dé reden om wél met de Kerst te boeken is dat de kans op een witte kerst in alle skidorpen inclusief de dorpen van het Sauerland substantieel hoger ligt dan als je thuis blijft. Je gaat van 8 keer per eeuw in Nederland naar 6 van de 10 winters beneden in het Zillertal op 550m naar zeker 9 van de 10 winters in dorpen als Gerlos en Königsleiten. En je kunt “als de economie aantrekt” met krokus nog een keer boeken en dan aan het einde van het seizoen nog eens met vrienden gaan. Tja als geld geen rol zou spelen…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.