Val Gardena

Net de reacties op het ochtendbericht overlopen. Overall zijn de meeste dik positief. Iedereen blij over de verse sneeuw, alleen wat last van slecht zicht en dikke sneeuwhopen op de piste. Herkenbaar. Deze ochtend begon het nochtans spannend. De sneeuwgrens is in veel gebieden eerst vrij lang op 1000 meter blijven steken. Pas later in de dag daalde die wat, maar bij licht positieve temperaturen bleef de sneeuw in de lagere dalen niet echt liggen, of werd het een ‘natte bende’ dixit vaste reageerder Stefan. Laat ik er eerst wat foto’s en webcambeelden bij halen die de situatie van vandaag goed weergeven. Bovenaan begin ik met een beeld uit Val Gardena, gepost op onze facebookpagina. De Zuidkant zowaar. Eindelijk mogen ze daar nog eens wat sneeuw verwelkomen. Niet veel, maar toch genoeg om het hele plaatje terug winters te kleuren. Wat mij betreft de verrassing van de dag.

Val Gardena 2

En ook hogerop in Val Gardena is weer alles wit gekleurd.

Lienz

Wat meer naar het noordwesten zitten we in Lienz in Oost-Tirol. Nog steeds de Zuidkant. Deze geeft heel mooi de sneeuwgrens weer. Een van de mooiste beelden die ik vandaag ben tegengekomen.

Obertauern

Via de hoofdkam in Obertauern

Dachstein West

… komen we zo aan de Noordkant terecht. Dachstein West hier waar ik vorige week nog stond. Ook hier heel de dag lichte sneeuw met de vorstgrens zichtbaar op 900 meter.

Zell am See

Trekken we meer naar het westen komen we eerst in Zell am See Kaprun. Ook hier bleef de sneeuw onderin het dal niet liggen, …

Leogang John Zeegers

… wat het iets hogerop in Leogang uiteindelijk wel begon te doen.

Kitzsteinhorn

En uiteraard nog hoger op de Kitzsteinhorn. Een dik pak daar vandaag.

Zillertal Arena

Net als in Zillertal Arena. Een mooie poederlaag daar.

Portes dus soleil

En helemaal in het westen, Portes du Soleil in Frankrijk bijvoorbeeld, viel ook een mooie laag.

pierre-chatel

Terwijl aan de westelijke voet van de Alpen de zon al wat begon door te komen in de loop van de namiddag. Ja sneeuwfase Kiki heeft het tot nu toe niet slecht gedaan. Gisterenavond verwachtte ik 20 tot 30 cm in de komende 48 uur. Met nog 24 uur te gaan lijken die waardes op veel plaatsen al bijna gehaald. Alleen die lagere dalen natuurlijk hé.

rart_15022512_15022412

Hoewel de meeste sneeuw er stilaan uitgaat, kan er vanavond en morgen toch nog zo’n 5 tot 10 cm vallen. Het gaat echt van de exacte windrichting afhangen. In de avondruns van de weermodellen is er voor morgen toch een kleine noordcomponent in de oostenwind geslopen. Dus vooral in Steiermark en Salzburgerland zou er morgen lokaal toch nog wat meer kunnen vallen. Alles ten westen van Tirol hoeft voor morgen op niet veel meer te rekenen. Daar komt de zon er steeds meer door en wordt het morgen zelfs een aangename dag.

mcdc_15022612_15022412

Donderdag wordt in heel de Alpen een mooie dag tot tegen de avond aan de bewolking vanuit het noordwesten begint toe te nemen. Kiki 2 is dat …

rart_15022712_15022412

… met dan sneeuw op vrijdag. De weermodellen hebben de timing van Kiki 2 wat vervroegd ten opzichte van gisteren. Op de meeste plaatsen zou ik van zo’n 10 cm uitgaan. Enkel de Noordwest-Alpen kunnen wat meer vangen. Een lokale 30 cm moet daar mogelijk zijn. En ik ben hoopvol dat de lagere dalen wel wat sneeuw zullen zien deze keer.

rart_15030206_15022412

Een stuk minder hoop is er voor die lage dalen tijdens de volgende sneeuwfase. Zondag en maandag komt Femke langs de Alpen, en net als gisteren en deze ochtend maak ik me nog steeds zorgen over de sneeuwgrens. Momenteel lijkt het er op dat Femke in de lengterichting over de Alpen gaat schuiven, waardoor de grens tussen de koude en warme lucht enige tijd over de Alpen gaat komen te liggen. Het kan dus nog steeds allemaal meevallen, maar het omgekeerde kan ook. Een kleine golf in het front of een honderdtal kilometer meer naar het noorden en het is prijs. We kijken het nog even aan, maar ik houd er stevig rekening mee dat de Alpen voor minstens 24 uur even in flink wat zachtere lucht terecht gaat komen. Morgen maar weer eens kijken.

ECM1-240

Op de nog langere termijn blijven de hogedruktendensen in de kaarten terugkomen. Maar het is nog totaal niet zeker of dat doorgaat en als dat zo is, waar de kerndruk dan gaat komen te liggen. Gaan we meteen over naar het voorjaar? Komt er alsnog wat Russische koude naar West-Europa? Of blijft het wisselvallige weer van de voorbije dagen nog even aanhouden. Dat zijn de mogelijke opties momenteel. We blijven het hier volgen.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

30 reacties

Gesloten voor reacties.