Gistermiddag op de Stubacher Sonnblick. Dat is 3029m en dus 716m hoger dan de Rudolfshütte. De vriend die hier ook met zijn gezin is voor het eerst van zijn leven meegenomen op een skitoer. Hij vond het “challenging” en dat was precies ook de bedoeling. Super leuk om de prestatie te bekronen met Schitterende beelden van een vliegende camera die toevallig langs kwam haha. Korte video volgt. Snel door met het goede nieuws!

Sneeuw vanaf zondag in Oostenrijk

Het Amerikaanse model heeft bakzeil gehaald: er komt sneeuw zondag en maandag in Oostenrijk aan de noordkant. Ja sorry Frankrijk- of Italië-gangers: kunnen het even niet leuker maken voor jullie maar de zon is ook wat waard.

Mooi lage sneeuwgrens

Oostenrijk profiteert dubbel momenteel: ook van de winter die in Oost-Europa toch wel een bastion vormt zo langzamerhand. Ik zet maandag op mijn verjaardag 2 van de 3 kinderen op het vliegtuig in Innsbruck en hoop dan romantische plaatjes te kunnen schieten. Ik verwacht geen verstoring van het vliegverkeer. Want er valt slechts een paar centimeter.

Sneeuw dus gelardeerd met schitterend Kaiserwetter! En zien we daar in de berekening van ZAMG (mix van middelen mét EC maar zonder GFS) ook dikke sneeuw donderdag 3 januari. Dus toch! Print mijn weerbericht “Hogedrukgebied Hugo bepaalt hele tweede vakantieweek in Alpen” waarin ik stel: geen sneeuw voor 6 januari even uit en gooi in de open haard.

En thuis? Kan ik dan toch met mijn dochter een mega-sneeuwpop bouwen op de valreep van de kerstvakantie? Let even op de wind zondag. Dan laat ik je iets moois zien.

Check dit! Hoe crazy is dat? Een volle week harde tot stormachtige wind in het Oosten van Oostenrijk. En een meter poeder erbij? Bovenop de 120cm sneeuwhoogte van nu op 1573m in Loser? Wordt het dan weer zo’n Tsjechisch-Oberösterreichische-Stiermarkse winter als bijvoorbeeld ook 2005-2006 was?

In het westelijk Alpengebied bij onze partners Les Menuires en Région Dents du Midi is het karig. En kijk eens naar de vorstgrens. Pas donderdag is het weer winter. Ook veel harde wind. Een onstuimige fase. Zo eens kijken wat er van Hugo is geworden in de berekeningen.

En dan de zuidkant! Nordföhn tot en met. Niet te zuinig zeg. Dan mag je bijna blij zijn dat het amper sneeuwt want anders zat je nog eeuwig met hoog lawinegevaar. Ehhhh…. dat gaat voor Oostenrijk dus absoluut gelden. De hele komende periode als de komende 7 dagen echt al die sneeuw komt.

Afsluitend dan weer even terug naar de noordkant naar Oostenrijk. Vorarlberg met onze partners Montafon en Kleinwalsertal doet goed mee donderdag. Yummie hoor! En kan het dan echt gewoon koud blijven in de Alpen?

Het is wel duidelijk dat het GFS model niet in de ZAMG berekening zit. Want hier weet Hugo de hele westkant van de Alpen kurkdroog te houden en heb je in Oostenrijk ook geen dump. Wel knalt de winter dor naar Turkije waar al op uitgebreide schaal een witte kerst was.

Dat zie je ook hierboven terug. Opmerkelijk is Mongolië en het gebied rond Bejing: daar is het catastrofaal koud…. maar geen sneeuw dus. Het westen van China daarentegen heeft wel sneeuw waar het normaal niet ligt. Idem dus Roemenië. Polen, Tsjechië en Slowakije lopen nog achter.

Het Amerikaanse model zet de Alpen pas echt op 8 januari in de sneeuw. Maar dit model heeft momenteel zijn kerdiet een beetje verspeeld dus hoe je meer aan ECMWF en ZAMG (Bergfex) voor nu.

Het Europese model eindigt niet koud vanochtend maar doet rond die 3e januari hele bijzondere dingen zoals je hierboven ziet. Temperaturen op 1200m. Bediscussieer dat verder in de reacties. Ik moet vliegen. Niet paragliden maar gewoon de pistes op. De kids zijn al aan het skiën maar om 11 uur moet ik er ook staan!

Nice!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

62 reacties

Gesloten voor reacties.