Gistermiddag op de Stubacher Sonnblick. Dat is 3029m en dus 716m hoger dan de Rudolfshütte. De vriend die hier ook met zijn gezin is voor het eerst van zijn leven meegenomen op een skitoer. Hij vond het “challenging” en dat was precies ook de bedoeling. Super leuk om de prestatie te bekronen met Schitterende beelden van een vliegende camera die toevallig langs kwam haha. Korte video volgt. Snel door met het goede nieuws!

Sneeuw vanaf zondag in Oostenrijk

Het Amerikaanse model heeft bakzeil gehaald: er komt sneeuw zondag en maandag in Oostenrijk aan de noordkant. Ja sorry Frankrijk- of Italië-gangers: kunnen het even niet leuker maken voor jullie maar de zon is ook wat waard.

Mooi lage sneeuwgrens

Oostenrijk profiteert dubbel momenteel: ook van de winter die in Oost-Europa toch wel een bastion vormt zo langzamerhand. Ik zet maandag op mijn verjaardag 2 van de 3 kinderen op het vliegtuig in Innsbruck en hoop dan romantische plaatjes te kunnen schieten. Ik verwacht geen verstoring van het vliegverkeer. Want er valt slechts een paar centimeter.

Sneeuw dus gelardeerd met schitterend Kaiserwetter! En zien we daar in de berekening van ZAMG (mix van middelen mét EC maar zonder GFS) ook dikke sneeuw donderdag 3 januari. Dus toch! Print mijn weerbericht “Hogedrukgebied Hugo bepaalt hele tweede vakantieweek in Alpen” waarin ik stel: geen sneeuw voor 6 januari even uit en gooi in de open haard.

En thuis? Kan ik dan toch met mijn dochter een mega-sneeuwpop bouwen op de valreep van de kerstvakantie? Let even op de wind zondag. Dan laat ik je iets moois zien.

Check dit! Hoe crazy is dat? Een volle week harde tot stormachtige wind in het Oosten van Oostenrijk. En een meter poeder erbij? Bovenop de 120cm sneeuwhoogte van nu op 1573m in Loser? Wordt het dan weer zo’n Tsjechisch-Oberösterreichische-Stiermarkse winter als bijvoorbeeld ook 2005-2006 was?

In het westelijk Alpengebied bij onze partners Les Menuires en Région Dents du Midi is het karig. En kijk eens naar de vorstgrens. Pas donderdag is het weer winter. Ook veel harde wind. Een onstuimige fase. Zo eens kijken wat er van Hugo is geworden in de berekeningen.

En dan de zuidkant! Nordföhn tot en met. Niet te zuinig zeg. Dan mag je bijna blij zijn dat het amper sneeuwt want anders zat je nog eeuwig met hoog lawinegevaar. Ehhhh…. dat gaat voor Oostenrijk dus absoluut gelden. De hele komende periode als de komende 7 dagen echt al die sneeuw komt.

Afsluitend dan weer even terug naar de noordkant naar Oostenrijk. Vorarlberg met onze partners Montafon en Kleinwalsertal doet goed mee donderdag. Yummie hoor! En kan het dan echt gewoon koud blijven in de Alpen?

Het is wel duidelijk dat het GFS model niet in de ZAMG berekening zit. Want hier weet Hugo de hele westkant van de Alpen kurkdroog te houden en heb je in Oostenrijk ook geen dump. Wel knalt de winter dor naar Turkije waar al op uitgebreide schaal een witte kerst was.

Dat zie je ook hierboven terug. Opmerkelijk is Mongolië en het gebied rond Bejing: daar is het catastrofaal koud…. maar geen sneeuw dus. Het westen van China daarentegen heeft wel sneeuw waar het normaal niet ligt. Idem dus Roemenië. Polen, Tsjechië en Slowakije lopen nog achter.

Het Amerikaanse model zet de Alpen pas echt op 8 januari in de sneeuw. Maar dit model heeft momenteel zijn kerdiet een beetje verspeeld dus hoe je meer aan ECMWF en ZAMG (Bergfex) voor nu.

Het Europese model eindigt niet koud vanochtend maar doet rond die 3e januari hele bijzondere dingen zoals je hierboven ziet. Temperaturen op 1200m. Bediscussieer dat verder in de reacties. Ik moet vliegen. Niet paragliden maar gewoon de pistes op. De kids zijn al aan het skiën maar om 11 uur moet ik er ook staan!

Nice!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

62 reacties

Gesloten voor reacties.