vareps_tn_latest_06260_00

In eerste instantie twijfelde ik of er vandaag wéér een apart Lage Landen bericht moest komen; de Alpen leken vooralsnog veel meer prioriteit te moeten hebben. De kaarten -vooral die van het Europese ECMWF model- doen ons echter stuiteren; te mooi om te laten liggen. En wat een spectaculair ensemble (hierboven uitgesplitst in percentages) Wat springt het meest in het oog bij een eerste aanblik? De diversiteit aan mogelijkheden en dus de onzekerheid, of die -18 tot -20?  Mijzelf het laatste als ik eerlijk ben. Maar, de roze bril weer af: dat is maar één lijntje (2% van de ensemble-leden) en de kansen op zelfs maar matige vorst in de nacht overstijgen nergens de 20%. Behoudendheid is op zijn plaats dus.

gmt_tttt_latest

Desondanks staan er interessante en spannende ontwikkelingen op het programma. Of eigenlijk zitten we er al middenin. Vanmorgen vroeg passeerde het kou-front en daarachter draaide de wind van zuidwest naar west tot noordwest. Nadat rond middernacht de maxima van een graad of 12 gehaald werden is de temperatuur vrij plots gedaald. Actueel overal een graad of 8, in de regen in Zuid-Limburg zes graden.

charts_harmonie_slp_bnl_14

Vandaag trekt een omvangrijk lagedrukgebied (kerndruk 965 hPa) van IJsland naar Noorwegen. Vanavond rond 8 of 9 uur zal de wind het maximum bereiken. Alleen de noordelijke helft van Nederland krijgt het aardig te verduren. Waarschijnlijk windkracht 8 of 9. De hoge resolutie-modellen HIRLAM en (hierboven) HARMONIE  lijken er het beste op te zitten en pakken opmerkelijk genoeg ook het zwaarste uit; meestal doet het Amerikaanse GFS model dat. Waarbij de zojuist verschenen 06h run van het HARMONIE model er nog een schepje bovenop doet. Windkracht 10 (=zware storm) schampend aan Vlieland.

charts_harmonie_gust_bnl_15

Onder invloed van uitzakkende kou op hoogte (een zogenaamde trog; de temperatuur op 5 kilometer hoogte net ten noorden van Nederland naar de -39 graden) kunnen er daarbij felle buien optreden met zeer zware windstoten. Deze run pakt ineens wel heel fors uit; waarschijnlijker zijn windstoten tot rond 100 km/uur.

tmin_16123012_16122600

Vanaf morgen -of in België eigenlijk vanavond al- komen we meer en meer onder invloed van een vernieuwd Euro-hoog. Volgend inversie- of flitswintertje is aanstaande. In de nacht en ochtend lichte en later plaatselijk matige vorst; overdag een graad of 3 boven nul. Door de zwakke noordelijke stroming in het noorden iets hoger, in het zuiden iets lager. En daar waar eventueel opgetreden mist hardnekkig zal zijn wellicht ijsdagen!

rart_16122906_16122600-1

Dat kan mooie plaatjes op gaan leveren. Want wat zien we hier? Mini-sneeuwbuitje? Nee; ik vermoed uitsneeuwende mist. Onzeker maar best kansrijk.

rart_16123112_16122600

Vanaf oudjaarsdag lijken stroringen in de buurt te komen en over te trekken. Met in eerste instantie regen, natte sneeuw, en kansen op droge sneeuw; het lijkt er om te spannen.

rart_17010212_16122600

Meer neerslag in deze hoofdrun van het ECMWF op 2 januari. Behalve wellicht leidend tot een mooi sneeuwdek in hoog-België en de Duitse middelgebergten waarschijnlijk wel natte sneeuw. Desondanks ingrediënten voor een zware ochtendspits.

rart_17010418_16122600

Maar, we komen mogelijk nog dieper in de polaire luchtstroming. En als een laagje afzakt naar het zuiden.. draait de wind naar zuidoost tot oost. In dit scenario vanmorgen serieuze sneeuwval op de kaarten voor midden volgende week!

tmp2_17010500_16122600

En met die naar oost draaiende wind kan het koud gaan worden.

pluim_06260_0_00_60

Hoe groot is de kans dat één en ander bewaarheid gaat worden? Ik zet die nu op 40%. Niet zozeer vanwege de feitelijke ensemble-kansen (die zijn lager), meer vanwege de consistentie waarmee het oceaan-hoog berekend wordt. En de toename van het aantal leden in de opeenvolgende runs; met name vanaf dag 10. Wel ver vooruit nog, maar toch.

vareps_snow_latest_06260_00

Hier de kansen op sneeuw voor De Bilt uitgesplitst.Vanaf 2 januari dagelijks zo’n 30% (op minimaal wat gevlok) wat bij elkaar opgeteld natuurlijk meer is. Overigens nemen de kansen verder naar het zuidoosten uiteraard flink toe; enerzijds door de afnemende invloed van het zeewater, anderzijds door de hoogte van bijvoorbeeld de Ardennen en Zuid–Limburg.

vareps_tx_latest_06260_00

Voor de volledigheid ook nog even de mogelijke maximumtemperaturen. Komende donderdag, vrijdag en zaterdag springen er toch aardig uit en verder dus de toenemende kansen vanaf 5 januari.

vareps_tn_latest_06260_00

En tja. Ik sluit toch af waar ik mee begon: wat een mooie (droom) oplossingen zitten er in voor de minima! Nog lang niet zeker maar we gaan het intensief in de gaten houden!

Categorieën: Lage Landen

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

19 reacties

Gesloten voor reacties.