Toen ik gisteren dit webcambeeld van Urk zag, kreeg ik even een zuiders vakantiegevoel. Mmmm, het leek alsof de zomer van 2013 begonnen was.[dc_slider slider=”16934″ captions=”true”]Ook bovenstaande foto’s zijn webcambeelden van gisterenavond. Of het daar deze avond ook zo mooi wordt, valt sterk te betwijfelen en zal van plaats tot plaats verschillen. Want de Lage Landen worden vandaag in de tang genomen door twee wolkenbanden. Vandaag krijgen we dus eerst een gelijkaardig weerbeeld als gisteren. Heerlijk zonnig met temperaturen net boven de 20°C. Maar geniet ervan, want in de loop van de namiddag en avond gaan we de Lage Landen voor de komende paar dagen in twee moeten delen. En die grens loopt niet tussen Nederland en België, maar ligt wat noordelijker. Laat ons zeggen van Nijmegen tot Rotterdam. In de gebieden ten zuiden van die lijn wordt het de komende dagen een stuk natter en koeler dan vandaag. Ten noorden ervan gaan er ook stevige buien vallen, maar minder langdurig en daar is ook meer ruimte voor de zon. Bovendien zit het noorden aan de zachtere kant van de regenzone en dat scheelt toch al makkelijk een graad of 5°C.

Ondertussen mogen de Noordwestelijke Alpen zich opmaken voor een nieuwe sneeuwdump. Vanavond klapt het front, dat in het zuiden van de Lage Landen voor de neerslag en de wolken zorgt, tegen de Alpen aan. Momenteel ligt de sneeuwgrens nog net onder de 3000 meter, maar al snel zakt die tot zo’n 1500 meter. Lokaal kan er een halve meter sneeuw vallen. Morgen nog eens naar de livecams kijken.

Maar goed, over naar de echt belangrijke zaken. Want binnen 4 dagen is het 1 juni en dat is een hoogdag voor al wie deze site volgt. Hajo houdt dan zijn eersteaprès-ski BBQ van wintersportweerman.nl in Krommenie. Of we het helemaal droog gaan houden, is nog niet 100% zeker, maar waarschijnlijk wel, want de regengoden lijken Noord-Holland de komende dagen wat te sparen. Bovendien worden de regengebieden vanaf dan naar het zuidoosten weggeduwd door drukstijgingen vanover de Atlantische Oceaan, zie ook het bericht van gisteren. Er zal wel wat wind staan, maar de zon krijgen we af en toe wel te zien. Hoe dan ook wordt het sowieso een topdag! Heb je spijt dat je er niet bij kan zijn? Geen paniek, volgend jaar komt er ongetwijfeld een tweede editie.

 

1 juni is nog om een andere reden belangrijk. Dan begint officieel de weerkundige zomer. En dat wordt in Midden-Amerika gevierd met de start van het orkaanseizoen. Momenteel zijn er boven het oostelijke deel van de Stille Oceaan al twee onweershaarden actief, waarvan er een zo’n 80% kans heeft om binnen de 48 uur uit te groeien tot de eerste tropische storm van het seizoen. Ondertussen is de kans zelfs al gestegen tot 90%. Boven de Caraïbische kant is het voorlopig nog rustig, maar dat zal spoedig veranderen.[dc_slider slider=”16925″ captions=”true”]Het National Hurricane Center van de Amerikaanse weerdienst voorspelt een stevig orkaanseizoen aan de Caraïbische kant omdat het zeewater daar (en voor de kust van Afrika waar de tropische stormen ontstaan) warmer is dan normaal. De Pacifische kant zou net een kalmer orkaanseizoen tegemoet gaan door de aanwezigheid van een lichte La Niña (kouder zeewater) meer zuidelijk voor de kust van Zuid-Amerika.
Nu we toch de zeewatertemperatuurkaart aan het bekijken zijn. Kijk eens in onze omgeving hoe groot het gebied geworden is waar het zeewater kouder is dan normaal: de Noordzee, heel de Britse Eilanden tot aan de Marokkaanse kust en het westelijke deel van de Middellandse Zee. De afwijking is niet heel groot, maar dit gaat sowieso een invloed hebben op het verdere verloop van ons weer. Het meest logische gevolg is dat de komende maanden bij ons wat koeler kunnen verlopen, maar ook dat er meer zonkansen zullen zijn voor de kustprovincies. En moest het in West-Europa toch een koele, grijze zomer worden, dan is het zeewater vanaf november al meteen koud genoeg om ons naar een legendarisch koude winter te leiden! Kwestie van optimistisch te blijven natuurlijk 😉 .


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

32 reacties

Gesloten voor reacties.