Gamsalp1812

Hierboven de Gamsalp in noordoost-Zwitserland tijdens passage van Engel fase 2. Ik kan de kiek tonen omdat waarschijnlijk niemand van ons hier heeft geboekt. Ik zal dus hopelijk niet worden bedreigd door gezinnen die zich geruïneerd voelen nu hun rib uit hun lijf ook nog eens een sneeuwloze dreigt te worden. Of misschien toch als ik erbij vertel dat ik de esthetiek of moet ik zeggen tragiek van de sneeuwmelt als kunstzinnig tafereel kan waarderen? Nee niet slaan. Er zijn allerlei nieuwsberichten in omloop over mensen die annuleren. Reisorganisaties die al jaren in de marketing met sneeuwgarantie schermen, verschuilen zich nu achter kleine lettertjes dat als er staat dat minstens 1/3 van de liften moet draaien, dat dit niet geldt in een week waarin de skigebieden soms toch nog dicht zijn. Zie nieuwsbericht. Partner Bizztravel heeft zich er niet aan bezondigd.

[metaslider id=51115]

Zo we gaan weer rekenen allemaal. Ik zie snel 30-10 = 20mm uit Karlijn en dan nog 10mm uit Chanel over de kerstdagen. Dat zou 20 tot 40cm sneeuw kunnen zijn in het weekeinde en dan nog eens 10 tot 15 met kerst. Maar ik zeg er eerlijk bij dat Karlijn voor mij ook op 15cm zou kunnen blijven steken. Dan gaan er geen pistes open! Of maar heel geleidelijk. Neerslag hangt van zo veel factoren af! En de luchtdruk daalt in het Alpengebied niet onder 1020hPa in de berekening. Neerslag met hoge druk (boven 1013 is hoog). Dat wordt nooit wat! Het kan dus ook op 5cm blijven steken. En dan hebben wij nog mazzel met de sneeuwgrens. Zit je een stukje onder de 1000m moet je het nog maar afwachten. Zondagochtend zit je overal wel snor. Kijk maar even mee.

tempszo-ochtend

Dit heb je zondagochtend in de Alpen aan temperaturen op 1500m. Ja in de Franse Alpen niet koud maar daar is het dan toch al dik droog. We weten het: daar valt men buiten de boot. Tenminste als je wat zuidelijker gaat. Kijk zelf maar op de 3 voor en na kaarten hierboven. Maar vanaf Oost-Zwitserland gaat de sneeuw zondagochtend tot in de laagste dalen vallen.

opzuigen

Daarna kan in de nacht op woensdag het kwik op 1500m oplopen tot +10ºC als een harde westenwind over de Lage Landen en Noord-Duitsland jaagt. Eigenlijk zonder zuidelijke component (kijk maar op de kaart) wordt dan toch warme lucht van de Middellandse Zee over de Alpen gezogen in feite door de Wet van Bernoulli die zegt dat: een toename in de snelheid van een vloeistof of gas gepaard gaat met een verlaging van de druk in die vloeistof of dat gas. Is een breinkrakertje voor de beta’s onder ons.

2ekerstdag12

Maar als we ooit yin en yang hadden op de weerkaarten dan vanavond wel! Die enorme opwarming van rum 15ºC in 36 uur (nee ja echt global warming van 0,7ºC in de hele 20e eeuw is echt de grootste bedreiging voor de mensheid ooit!) lijkt op dit moment de opmaat voor een mooie terugslag met de kerstdagen: Chanel! Kijk eens aan wat een temperaturen op vrijdag tweede kerstdag ineens op 1500m! En dit is dus het Europese model…

vingerpara1812

Hetzelfde zien we in de GFS paralel vanavond. Spectaculair! Dus het zou kunnen. Waarom niet? Gewoon knallen met die kunstsneeuw weer en als er nu al 10cm sneeuw wordt berekend dan kan dat ook 20cm blijken te worden. Wel pas helemaal aan het einde van je vakantie maar toch. Je bent er maar mooi bij dan. Kijk met Stefan Kaptein in de eerste reactie voel ik heel veel voor de mensen die nu willen annuleren. Gewoon doen. Want het zijn allemaal maar lichtpuntjes tegen een “donkere achtergrond” van een best wel rampzalige opening. Zelfs mooie trotse skigebieden als de Zillertal Arena en ook Les Menuires en Obertauern waar heel wat pistes er schitterend bij liggen, is toch maar een deel open. Morgenochtend kijken we daar nog eens extra naar: wat is er nu al open? En wat doen de skigebieden over het weekeinde. Jullie assistentie is gewenst.

sneeuwNL2712

Vanochtend hebben we voor het eerst een bericht geplaatst met speciale aandacht voor de nu steeds zichtbare winterse kapriolen van de weermodellen rond de jaarwisseling. Zie hier mooi op de kaart sneeuw in de Lage Landen op 27 december. Natte sneeuw dat zeg ik er meteen bij! Maar veel koudere berekeningen zijn er ook al geweest.

stijve

Vanavond even deze in de GFS paralel. We weten hoe het zit in West-Europa met het winterweer: we hebben een blokkade nodig om het naar het westen te laten kruipen. Beslissen de weergoden anders dan blijven we hangen in ons gematigd zeeklimaat. Jullie weten dat ik geen ijzige winter heb voorspeld. Ik heb aangegeven dat ik geloof in een korte felle koude uithaal à la 2012 tegen de achtergrond van een zachte winter. Voor de Alpen heb ik een normale en dus sneeuwrijke winter beloofd. Daar is nu echt een trendbreuk nodig om niet mijn allereerste poging tot seizoensvoorspelling net als mijn eerste BV te zien sneuvelen. Ach we hebben altijd Livigno nog en daarheen kun je nu een reis winnen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

63 reacties

Gesloten voor reacties.