Morgen middag net voor 1 uur is de zonnewende. De zon bereikt haar hoogste punt op het Noordelijk halfrond om meteen ook weer te gaan zakken richting de door ons zo geliefde winter. Maar eerst de astronomische zomer nog! En eerst de dag van morgen die het begin van dat warmste jaargetijde markeert. Het is het langste licht morgen. De zon is maar liefst dik 17 uur boven de horizon. Als het s’nachts helder is wordt het ook niet meer volledig donker.  

Vorig jaar zat ik rond deze zelfde tijd met mijn studie halverwege Zweden, nog net onder de Poolcirkel.  En daar had ik toen deze foto gemaakt (Lake Axemo) om half 1 snachts. De zon was slechts een uurtje verdwenen achter de Noordelijke horizon. Onvergetelijk!  Nog hoger boven de Poolcirkel gaat de zon helemaal niet onder. Deze periode/nacht wordt dan ook in Noorwegen en Zweden ook wel Sankthansaften of Midsommar genoemd. Er wordt dan s’nachts om de meiboom gedanst en gedronken. Een geweldig leuk feest! Been there done that!

1618431_10202889720158255_1023282221_n Met de laatste lentedag op de kalender is het leuk om eens terug te blikken naar het begin van de lente.  Want de start van deze lente 2014 is toch opmerkelijk te noemen. Dagelijkse waarde’s waar we nu mid/eind juni nog best wel eens ”jaloers” op kunnen zijn.  De bijgesloten afbeelding laat dan ook het meerdaagse weerbericht van 29 maart zien van RTL.

weer2 En nu 3 maanden veder ? Tja de ene 20 graden is de andere niet. De 20 graden in maart met veel zon voelt dan ook na een koude periode (winter) psychisch veel warmer aan dan de 20 graden met een noordenwind na al een eerste warmte-vlaag gehad te hebben in juni. 

pluim Gelukkig lijkt de koelste periode van deze schaapscheerderskou  toch wel voorbij. Langzaam klimt de middagtemperatuur toch wel wat op.  Gerede kans zelfs dat de 22-25 graden volgend weekend gehaald wordt. Maar met nog altijd een stevig hoog op de Oceaan lijken we nog niet echt overtuigend van de noordelijke stroming af te komen. Nee echt hoogzomer’s weer lijkt toch nog ver weg.  

Maar goed, de (astronomische) zomer is nog maar net begonnen ! Er zit nog genoeg in het vat.. 


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

11 reacties

Gesloten voor reacties.