Ik heb me vanochtend duizend euro bespaard aan modelkosten toen juist op het goede moment een gezinnetje toevallig poseerde en zo wat kleur bracht in deze anderszins likkebaardend witte foto van de Rudolfshütte. Wat een skidag mensen!

Geweldig gewoon om zo kerst te kunnen vieren met dierbaren. En we leren ook een andere kan van de Gletscherwelt Weisssee kennen nu: de gemoedelijke op zijn elfendertigste. Zat sneeuw zou je zeggen en toch draaien alle liften nog niet. Over twee à drie dagen zeggen ze doodgemoedereerd. Het is dat ik zo mellow was anders zou je zo’n liftman in z’n kraag vatten en zeggen: “Wat? Over twee à drie dagen? Ben je van lotjegetikt of zo? En nu heel gauw op die pistenbully klimmen en aan de slag of ik ga er zelf mee aan de slag”. En ze hebben niet eens gele hesjes aan. Nu ja… het heeft wel wat… voelde me toch al Boedha in dat kerstmannenpak met op batterijen aangedreven luchtfan. In de lift zette ik die uit en dus grapten we dat ik een “duurzame kerstman” was. We zijn al een subsidieplan aan het schrijven.

OK en dan nu het goede nieuws. Het Amerikaanse model blijft enkele sneeuwgolven naar de Alpen blazen vanaf zondag maar doet vanmiddag in de GFS06u dit: een zuiver polar low die Nederland 10-15cm sneeuw kan brengen. Wat een kerstkado en dat rijmt.

Het begint met westerstorm en regen. En dan gaat het onbedaarlijk sneeuwen. Misschien kunnen we op wat andere fronten water in de wijn doen en van het weermodel eisen dat deze erin blijft. Gewoon heel boos kijken allemaal vanavond om 18u als het weer verdwenen is.

Het Europese model had ook een leuk einde voor de Lage Landen. Daar zoomen we nog even op in!

Ik noem deze koudeuitbraak “de haaientand”. Zo zien we dat het noig niet helemaal duidelijk is of de kou die lijkt te komen recht uit het noorden uitdiept of dat het toch uit het oosten dichterbij schurkt. Een grote donkerblauwe uitstulping over Europa begint nu toch wel aardig consistent in de modellen voor te komen begin januari. Grappig in deze kaartenset dat het hoog aanvoert over de noordzee terwijl aan de grond toch de kou kan oprukken.

Bovenstaande grafiek van het weerstation Loser in Stiermarken is fraai. Je ziet de sneeuwhoogte dalen met de regen tussen middernacht en maandagochtend 8 uur. Daarna viel er ruim 40cm bij! Nou voor zo’n eerste kerstdag laten we het er even bij. Temperatuurcrash en draaiing wind zijn goed te zien. Nou voor eerste kerstdag laten we het er even bij….

PS De Etna is uitgebarsten!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

39 reacties

Gesloten voor reacties.