Obertauern
Lees verder >

Genieten met het ganse gezin? Dat kan perfect in Obertauern.

Boek nu de ideale gezinsvakantie in het Montafon.

Obertauern
Lees verder >

Een vakantieparadijs voor jong en oud! En 100 kilometer aan wandelpaden!

#SayHelloToSpring
Lees verder >

Uw Ski-ervaring wacht op u op de berg

En weer is de ECMWF bitterrrrrkoud tot het gaatje

check ook eens

174 Reacties

 1. michel schreef:

  Ik ga voor het meest gunstige voor een elfstedentocht, dus ik ga voor het ECMWF.

 2. Gfs heeft er meer naast gezeten volgens mij. Gfs zei 10 dagen geleden dat we morgen dooi zouden krijgen toch ?

 3. Dennis schreef:

  Dat klopt. ECMWF bewijst zich op het moment wel. Deze zit, nu beschouwd, al een tijdje op de juiste koers wat betreft de langetermijnvoorspelling (terugkijkend naar zeg een week geleden).

 4. Eric schreef:

  Overigens hier is het -11…………………Brixental

 5. Dennis23 schreef:

  Bitterkoud. Het klinkt mooi. Maar de natuur laat zich niet dwingen. Het heeft vannacht nauwelijks gevroren hier in Leeuwarden. Hele stukken water die gisteren dicht lagen, liggen vanochtend weer open ๐Ÿ™

 6. Wim schreef:

  Het gemiddelde voor het Amerikaanse en Europese model is bijna gelijk.
  http://www.weerplaza.nl/15daagseverwachting/?type=both_pluim&element=tt&r=noordoost

 7. Frederic schreef:

  @iedereen: oproep!
  Gisteren ‘s ochtendsvroeg heeft erwin zijn BV3 geplaatst: “sneeuw op maandag vooral voor Z-NL + max 2cm sneeuw op elfstedenroute”.
   
  Op dergelijke kortetermijn BV’s waar de kans ongeveer 50/50 is, wil ik graag eens iets anders proberen i.p.v. dat ik er een puntenverdeling op plak.
   
  iedereen die het wil kan op de winterwedstrijdpagina stemmen op erwin zijn BV. Gaat die uitkomen of niet? Erwin’s puntenverdeling wordt dan de uitslag van de stemming.
   
  Je kan stemmen door onderaan in de reacties op de winterwedstrijd-pagina een bericht achter te laten. Laat niet zomaar een bericht achter, maar beantwoord het juiste bericht. Ik heb de titel in het vet gezet. De stemming loopt tot vanavond 20u.
   
  Trouwens, als je zelf nog geen BV hebt geplaatst, waag dan nu je kans!!! ๐Ÿ™‚
  Je kan de winterwedstrijd-pagina vinden in de weerkamer (niet klikken), met je muis op ‘Weerpro pagina’ gaan staan (niet klikken), en dan verschijnt rechts daarvan de juiste link.

 8. Wim schreef:

  Vanuit zuid-oost Duitsland verplaatst koudere lucht zich richting Nederland.
  http://www.niederschlagsradar.de/wetterkarten.aspx?type=temperatur

 9. Frederic schreef:

  Discussie GFS 06u vanaf hier:
   
  Nog steeds laat GFS06 voor zondag de oprukkende warmte op hoogte boven het centrum van Belgiรซ tot aan Midden-NL komen, met dan kans op ijzel. De andere weermodellen zijn het daar niet mee eens en laten de warmte over Duitsland uitstrijken. Met dan sneeuw voor de LL. Enkel UKMO laat die warmte over de zuidpunt van Belgiรซ trekken.

  • Frederic schreef:

   Volgens deze run van GFS zou erwin zijn BV3 misschien wel kunnen halen, al blijft de voorspelde sneeuw voor Friesland zo rond de 2cm hangen.

  • Frederic schreef:

   De rest van de GFS06 laat zich al raden. Slagende dooiaanval vanaf wo / do, door wegtrekkend Scandy-hoog naar ZO-Europa, wat de weg opent voor Atlantische invloeden. Tot later!

  • Gerda schreef:

   Misschien heb ik dan goed “gegokt”op Erwin zijn BV3? ๐Ÿ˜‰ we zullen het gaan zien…

  • Ronaldo schreef:

   Dit is de allerslechtste run die ik in tijden heb gezien.
   Dit is een “Ronaldo 06u run” in het kwadraat.
   Woensdag 30-01 wordt de warme uitbijter in de pluim, met voor de LL +10 op de thermometer, let maar op.
   De winter in geheel W-EU foetsie. Belachelijk.
   Toch even een optimistisch statement maken:
   Was het niet de GFS die vorige week de dooi liet invallen op 15-01…en toen op 18.01….en toen op 21-01….??? en keer op keer met zacht oplossingen kwam?? Juist!!
   En wat is daar van terecht gekomen?? Niks, nakkes, nada, njente.
   Het is natuurlijk natuurkundig en klimatologische allemaal mogelijk wat de GFS berekend. Daar kunnen we niet aan voorbij gaan.
   Tot zover dan “the element of chance” wat de GFS betreft.
   Gisteren de 06u koud tot aan het gaatje…..en dan vandaag deze run.
   Zoals eerder gezegd een paar dagen geleden…Koude pluimen – Zachte pluimen. Ik doop hierbij officieel de GFS om tot “Het Wintersportweerman Soap Model”. ๐Ÿ˜‰

 10. tom schreef:

  @Frederick, dus mogelijk ijzel of aanvriezende regen in belgie want dat is iets dat we best wel kunnen missen

 11. Spyfromthesky schreef:

  De feiten zijn de meetbare daadwerkelijke vorst. Als er bewolking blijft overheersen dan is het natuurlijk wel koud, maar de ijsgroei is dan niet zo best.

  Daarom snap ik het optimische grafiekje niet van de KNMI.
  Vandaag zelfs een schaatswedstrijd voor de profs afgelast.

  Dat wil wat zeggen. Het vriest niet hard genoeg. Dan moet de titel “bitterkoud” eerst gedefineerd worden. Ik vind bitterkoud < 12 graden.

  3, 4 of 5 graden vorst is gewoon volgens mij niet 'bitterkoud'.
  Daarom heeft Dennis23 gelijk dat met deze vorst het ijs afneemt.

  Spyfromthesky

 12. Patrick71@Biberwier in 2013 schreef:

  @Frederic je schrijft: De rest van de GFS06 laat zich al raden. Slagende dooiaanval vanaf wo / do, door wegtrekkend Scandy-hoog naar ZO-Europa, wat de weg opent voor Atlantische invloeden. Tot later!

  Wat betekent dit voor de Noord-Alpen? Sneeuw (dump)kansen? Of schiet ook daar de temperatuur teveel omhoog (lees: boven 0)?

 13. Kees schreef:

  @Frederic Jij laat je niet overtuigen door het ECMWF? Ik heb de indruk dat jij voor de GFS verwachting gaat. Of wil je alleen het verschil tussen de modellen aangeven?

 14. sneeuwfanaat schreef:

  Dit is weer de zogenaamde “ronaldo 06″run slecht dus.
  Ecmwf blijft gewoon heel wintervast!gelukkig.Dus daar houden we ons aan vast.
  De gfs 06 geeft wel een pak sneeuw aan zeg zondag/maandag voor het zuiden en midden van de ll!

  • Thomas schreef:

   “Caferun”, “Ronaldorun”, “slechterun”… Ik weet het allemaal niet. Ik zie wel al sinds gisterochtend verzachting in de GFS berekening, die elke berekening sterker wordt. Ik werk niet met boude voorspellingen e.d, maar met mijn gezonde verstand, wat zegt dat 26 januari een omslag gaat zijn naar kwakkelweer.

 15. Jarno schreef:

  ik lees op steeds meer sites dat er sneeuw voor zuid Nederland toch best hevig kan uitpakken met 5 a 10 cm :D?

 16. Daan schreef:

  Waar komen al die wolken toch vandaan? Een oostenwind voert toch altijd droge lucht en kou aan? Met een goeie vorstperiode denk ik aan kou, een sneeuwdekje en een vrijwel strakblauwe lucht!!!

 17. Frederic schreef:

  @Kees: Oh nee hoor. Ik hecht momenteel veel meer belang aan de ECMWF dan aan GFS, want die is veel standvastiger en wordt ook door andere weermodellen ondersteund. Ik gaf gewoon een bespreking van de nieuwe GFS06 run. ๐Ÿ™‚

 18. Hajo schreef:

  Hier mijn volledige ochtendweerbericht in het hoofdblog! Ik heb ECMWF, GFS en WRF nauwkeurig geanalyseerd op de sneeuwval.
   
  https://www.wintersportweerman.nl/2013/01/18/9700/salomon-freeride-in-chandolin-update-alpenweer-en-elfstedenkansen/

 19. Frederic schreef:

  @Daan. Er is maar 1 manier om bij ons een zonnige koude periode in de winter te krijgen en dat is wanneer er een krachtig hoog ligt, ten oosten of ten noorden van ons, met minstens een klein beetje wind zodat er geen mist ontstaat. Maar nu zitten we al een hele winter met depressie-invloeden, die dan dikwijls vlak langs ons voorbijtrekken. We zitten dan wel aan de koude noordkant van die depressies momenteel, maar de luchtdruk blijft laag (vandaag 1015hPa, en morgen maar 1000hPa), dus de wolken moeten we erbij nemen.

 20. Frederic schreef:

  @Thomas: als je echt je gezond verstand zou gebruiken, kan je niet anders dan zeggen dat de kou nog wel even standhoudt. Want GFS staat al dagenlang alleen in zijn aankomende dooi-aanval, terwijl de andere weermodellen net voor kou blijven gaan. En net zoals @Ronaldo en anderen al aangaven, berekend GFS al een week lang een slagende dooiaanval, die steeds maar wordt uitgesteld. Ik geef wel toe dat de dooiaanval voor aanstaande woensdag en donderdag (volgens GFS) niet zo heel ver van ons verwijderd is. Straks even de pluim bekijken en de volgende runs afwachten.

 21. Frederic schreef:

  @Patrick. Dat is mogelijk, hoewel echte megadumps ook bij GFS nog niet op het programma staan. En de temps zullen dan van dag tot dag wisselen. Enkele koudere dagen, afgewisseld door enkele zachtere. GFS gaat voor een onstabiele WC, dus geen klassieke zoals eind december.
  Maar in ieder geval zou ik niet uitgaan van het GFS-scenario. Dit is de laatste weken het meest onnauwkeurige weermodel.

 22. jeroen schreef:

  Tis niet erg koud in NL…….vind het wat tegenvallen of ben ik de enige die dat vindt ?

 23. Frederic schreef:

  @Kees: om op je ‘inversie’-vraag van gisteren terug te komen. Zoals je zegt kan er op enige hoogte wat zachtere lucht aangevoerd worden, zoals mogelijk (volgens GFS) in de situatie aanstaande zondag, waarbij dan zachtere lucht boven de koude lucht op de grond glijdt. De neerslag die dan valt, smelt in die zachtere laag en valt dan door die koude laag aan de grond, waar de regen dan weer bevriest: ijzel.
  Gisteren was het een ander fenomeen. De laatste nachten was het koud, waarbij er veel warmte vanop het aardopp werd uitgestraald. Dus de warmere lichtere lucht stijgt op, terwijl de koudere zwaardere lucht daalt en dus gevangen zit. Wanneer er dan weinig wind staat geraken deze luchtlagen niet meer gemengd, waardoor de inversie zich in stand houdt of zelfs versterkt.

 24. MarcoMontafon schreef:

  Tis koud genoeg om hier in Niedorp lekker op de ijsbaan rondjes te schaatsen vanavond.
  verlicht, muziek, koek en sopie, en een heerlijk gevoel.. Priceless!
  Voor elfsteden jammer, maar mijn kids van 6 en 9 vermaken zich prima op het ijs.
  De leeftijd om goed te kunnen leren schaatsen… een dag of 3 en schaatsen beter als ik:-)
  Jammer van de elfsteden…maar officieel ging de kleine ijstijd toch pas in op 2014. dus excusen zat:-))

 25. Kees schreef:

  Heel Katwijk zit te wachten op het dichtvriezen van de Rijn. Met de temperaturen van afgelopen week had dat ook mogelijk moeten zijn. Ik ben er nu achter gekomen dat Rijnland het Katwijks gemaal gewoon nog in bedrijf heeft en water loost. Weinig kans op dichtvriezen van de Rijn dus. Jammer. Ze trekken dus ook water weg uit het achterliggende gebied waar wel een ijsvloer ligt. Vreemde (gevaarlijke?!) situatie.

  • pascal schreef:

   De Rijn nu dichtvriezen? Ik dacht dat de Rijn een deftige rivier was, een beetje veel groter dan de Schelde. Zie dat niet zo snel dichtvriezen. Tenzij de Rijn bij jou iets anders is dan wat het voor mij is. Verhelder mijn geest ๐Ÿ™‚

  • vanDam schreef:

   Het gaat om de oude Rijn, wat volgens mij een aftakking is van de gewone Rijn, de oude oude Rijn loopt via Leiden naar Katwijk en daar via een gemaal de Noordzee in ๐Ÿ˜‰

  • pascal schreef:

   Een soort van “dode arm” die afgesloten is dan?

  • pascal schreef:

   @vanDam, Dank je voor deze verheldering. Lijkt me een leuk stuk om eens langs te fietsen in de zomer ๐Ÿ™‚

  • Kees schreef:

   Sorry Pascal ik had wat duidelijker moeten zijn. Bij ons wordt hij gewoon ‘de Rijn’ genoemd maar het is precies wat vanDam schrijft nl. ‘de Oude Rijn. Geen zelf stromende rivier meer maar meer een afwatering voor het achterliggende gebied. Vorig jaar stopten ze ook laat met malen waardoor wij nog net op de schaats konden voordat de winter weer afgelopen was. Het gaat hier puur om hemelwater afvoer en zodra dit hemelwater in vaste vorm valt heeft malen weinig zin meer volgens mij. In Friesland kunnen ze ook de boel stilleggen. Zonde van al dat ijsplezier wat we nu moeten missen.

  • Kees schreef:

   ja Pascal, dat moet je doen en dan kom je bij mij een bakkie doen !! ๐Ÿ˜‰

 26. conure schreef:

  @Kees, ik zag het inderdaad ook al. Woensdag lag er een prachtige zwarte ijsvloer en nu is tot achter Leiden het ijs weer weg. Met dank aan het spuien van Rijnland dus…

  • Kees schreef:

   @ conure Ik ben er bang voor dat dat de oorzaak is. jammer hoor.

  • Kees schreef:

   Ik heb gewoon even Rijnland gebeld en gisteren was voorlopig de laatste dag dat ze gemaald hebben. Dus er is hoop. Alleen als het aan mij ligt mag de boel pas dichtvriezen na maandag i.v.m. de sneeuw. Anders wordt het nog niet wat met het ijs.

 27. Je hebt van die ijsmeesters. Die zakken door het Ijs. Leuk om live mee te maken. Ijsmeester is alweer op het droge.

  http://www.nu.nl/algemeen/3006974/ijsmeester-zakt-live-radio-ijs.html

 28. jarno schreef:

  Wat betekent akkumelierten schneemenge? Is dat het sneeuwdek wat dan tot stand is gekomen of de verwachte neerslag hoeveelheid รณf iets heel anders ?

 29. Dennis schreef:

  Dat is de sneeuwaccumulatie vanaf het beginpunt van de berekeningen. Dus als je kijkt naar de kaart van di 22-01 om 12:00Z zie je dat er voor friesland in de komende dagen in totaal max 8cm wordt verwacht (of beter: 8 KG/m2, wat bijna neerkomt op 8 CM. Zal iets minder zijn ivm dichtheid)

 30. jarno schreef:

  Oke want er staat in het zuiden 4 terwijl er hier nog 10 ofzo ligt, dus wat er nog gaat komen is het.. en schneedecke is het sneeuwdek (die wist ik (:

 31. Geert schreef:

  Kou valt idd tegen vandaag. Rond het nulpunt…wordt stilaan een beetje een vuil boeltje. Het is dus zachter geworden dan voorspeld. Mmmm…..tijd dat het wat flinker gaat vriezen weer, maar begin zo stilaan mijn twijfels te krijgen.

 32. jarno schreef:

  Hmmmmmm…. ๐Ÿ˜€

 33. jarno schreef:

  KNMI pluim is vet koud! Hoop dat die uitkomt :D!

 34. Paul schreef:

  Mooi overzicht van ECWMF versus GFS op deze site: http://home.online.nl/deweerman/rtvu/Pluimen.htm

  Ik duim lekker mee voor het ECWMF!

 35. Marcello schreef:

  Beide modellen hebben na volgend weekend een breekpunt, waarna het gaat dooien, de ECWMF alleen 1 of 2 dagen later. Ik kan mij wel herinneren dat beide modellen dat ook rond dit weekend hadden voorzien, een tijdje geleden, en ook dat is (waarschijnlijk) niet uitgekomen. Ik heb dus nog wel goede hoop dat beide modellen weer gaan veranderen de komende dagen en dat we hier weer juichende reacties tegemoet kunnen zien.

 36. Marcello schreef:

  Maar spannend wordt het wel…

 37. sneeuwfanaat schreef:

  Toch ben ik echt super benieuwd naar de gfs run die over een uur binnenrolt!!Zal het model weer bijdraaien naar vorst of zal het dooispook echt op visite komen midden volg week.
  En wat zal het ecmwf doen vanavond spannend!!!!!

 38. Hans schreef:

  Wo 23 jan alleen NO nog in de min…..gfs weg kwijt vanaf di 22 jan??

  • Hero schreef:

   dramatische run dit tot nu toe (+162), we gaan naar een westelijke stroming met plus temp. voor de LL.

  • Frederic schreef:

   En wat erger is: GFS berekent dat de zachte lucht op hoogte voor aanstaande zondag verder naar het noorden doordringt, tot zeelfs boven Friesland. Met dus ook daar mogelijk tijdelijk wat aanvriezende regen. Er worden wel geen grote hoeveelheden berekend.

 39. Tuur schreef:

  Hier in West-Vlaanderen, Belgiรซ ligt er 4,5cm ijs! Tegen volgend weekend, als het blijft dooien, kunnen we hier massaal het ijs op.

 40. Jan schreef:

  er zijn onrustwekkend weinig reacties op de laatste run…
  laat de winter ons plots in de steek?? welke pro waagt zich nog aan een analyse

 41. jarno schreef:

  Blijft vriezen bedoel je Tuur ๐Ÿ˜›

 42. jarno schreef:

  Winter gaat weer op vakantie denk ik ๐Ÿ™‚ Was ook te mooi om waar te zijn en ik vind het een hele mooie periode waar we in zitten.. Heb genoten en geniet nog steeds ๐Ÿ˜€

 43. Ab schreef:

  GFS lijkt er opnieuw alleen voor te staan nu de 12u run vwb een dooi aanval vanaf 23/24jan. Want zowel UKMO 12 en NOGAPS 12u trekken zich er totaal niets van aan en laten beide keurig de depressies ten zuiden langs trekken op 120/144h vooruit. Hier de kaart van 24jan van UKMO 12u. Duidelijk anders dan GFS 12u en ook nog eens aanhoudende oostenwind en KOUD!!!

 44. Ronaldo schreef:

  @ Jarno
  GFS laat ons nu even in de steek.
  Alle andere modellen zien er heel anders uit, gewoon koud.
  Laten we maar eerst eens wachten op de EC.
  Als die de GFS achterna gaat dan is de conclusie dat de winter op vakantie gaat wellicht rechtsgeldig.

 45. Frederic schreef:

  Vanwaar ineens die pessimistische geluiden. Je kan niet bij elke slechte run meteen alle hoop opgeven. Trouwens zoveel verschilt deze zachte GFS12-run niet van de andere modellen. De drukverdeling is ongeveer hetzelfde, alleen liggen de depressies bij GFS zo’n dikke 500 km meer naar het noorden, met de LL dus in de zachte lucht. Dat kan de volgende runs dus evengoed anders zijn. Trouwens zijn de UKMO en de NOGAPS deze avond nog altijd winters. GEM heeft vanavond last van een black out denk ik, letterlijk dan ๐Ÿ™‚ .
  Nog iets over deze GFS: zelfs tot in het gaatje (zo’n dikke 2 weken) is er nog geen signaal dat de poolwervel goed op gang komt. Dus zelfs al moest het toch tot een dooi komen halverwege volgende week, dan nog blijven er kansen voor het verder verloop van de winter. En is het niet waar dat we nog maar in de helft van deze winter zitten? Keep up and enjoy! ๐Ÿ˜‰

  • Ronaldo schreef:

   Zo is het Frederic.
   De termijn van verzachting is een week verder.
   Toch maakt de trend in de GFS mij wel een beetje ongemakkelijk.
   Hebben we eerder gezien, was gelukkig niets waard.

 46. Frederic schreef:

  Trouwens, iedereen heeft nog een kleine 2 uur om te stemmen op erwin zijn BV3 op de winterwedstrijdpagina (tenzij je al gestemd hebt natuurlijk). ๐Ÿ˜‰

 47. jarno schreef:

  Mijn bericht was volgens mij erg positief ? Maar ik hoop uiteraard als sneeuw liefhebber (en ijs) dat het tot eind maart vol blijft houden :)!

 48. jarno schreef:

  Hoop dat wetterzentrale het juist heeft met de neerslag over Nederland.. Als dat sneeuw is komt er komende week een dik pak bij ๐Ÿ™‚

 49. Ab schreef:

  GFS hoofdrun van 12u wordt totaal niet ondersteunt de komende 7 dagen getuige deze GFS pluim van 12u voor oost NL. Brrrrrr…. Geen paniek laaglanders ๐Ÿ™‚

 50. Spyfromthesky schreef:

  Momenteel vriest het nauwelijks en daarvan nog het minst in Friesland.
  Het goede of slechter runs tot daar aan toe. Maar deze week hebben ze qua vorst en dat is amper een dag vooruit er elke dag flink en flink naast gezeten.

  Ik denk alleen nog dat Hajo kan uit leggen of zijn titel:
  “ECMWF bitterrrrrkoud”, dan een kleine 8 uur later nog stand houdt.

  Op deze manier hebben we midden volgende week nog nergens een schaatstocht. En vannacht worden de temperaturen steeds minder laag bijgesteld. Het kan hooguit nog 5 graden vriezen.

  Spyfromthesky

  • Keida schreef:

   Zeg Spy, jij bent niet echt de meest positieve persoon hier op aarde heh? Valt me op dat je eigenlijk steeds erg negatief over de kansen op winterweer praat. Is dat bewust?
   Ja, ik weet wel dat we te positief zijn, en dat het vast allemaal wel een beetje minder extreem zal zijn, maar even objectief;
    
   De modellen hebben eigenlijk heel aardig voorspeld wat er ging gebeuren. Matige vorst, sneeuw in het zuiden met daarboven waarschijnlijk strenge vorst. Voor vandaag werd gewoon 0 graden berekend, en voila, dat werd het ook.
    
   Helemaal was er geen sprake van een voorspelling van strenge vorst. Volgens mij doet voor het ECMWF het best goed en GFS doet het voor de eerste 5 dagen ook niet onaardig, maar wel even eerlijk blijven: vergelijk je nu niet je eigen wensen met de werkelijkheid?
    
   Kijk nu nog eens naar de modellen, die laten nu wรฉl kans op matige tot strenge vorst zien, zeg maar zondag. Als dรกt niet uitkomt, dan mag je weer!

  • Wim Herbert schreef:

   UIt Duitsland komt toch wat koudere lucht aan.
   http://www.niederschlagsradar.de/wetterkarten.aspx?type=temperatur

 51. bart schreef:

  hoeveel sneeuw wordt er nu waar berekent voor zondag en maandag
  en wat voorspelt erwin over zondag en maandag

 52. Eric schreef:

  Speciaal voor @sydney en meer Skiwelt liefhebbers…..een filmpje van vandaag. De condities zijn weer helemaal top.

  http://www.youtube.com/watch?v=6-Xq1ngRF2g&feature=youtu.be

  Wellicht dat @hajo nog wat fotos hier op gaat zetten want die heb ik naar hem gemaild.

  Zitten we nog op E-koers?

 53. Jarno schreef:

  Keida dat is niet helemaal want na de nacht van -17 zou er weer een koude of zelfs nog koudere nacht volgen. Dit is toen niet gebeurd..

  Hierbij een filmpje waarvan ik kippenvel kreeg en dat heb ik Zelden bij filmpjes:

  • Keida schreef:

   Jarno, ik heb even alle pluimen erbij na gelopen van de afgelopen weken en dat is gewoon niet zo. Tenminste, ik zie dat niet. Misschien dat je me op weg kunt helpen? Er werd gewoon continu maximaal matige vorst berekend.

 54. John schreef:

  Mooie video van de Hartkaiserafdaling, met de laatste stop bij de Jรคgerhรผtte………

  • Eric schreef:

   goed gezien john. Ging mij er even op dat de kwaliteit sneeuw wordt gezien en dat mensen zich geen zorgen moeten maken over de alpen. Ligt prima sneeuw

 55. Ab schreef:

  ECMWF 12u laat meteen al een groot verschil zien op 120h vooruit. Want het komt vergeleken met GFS 12u met veel sterkere hogedruk in het hoge noorden en een zwakkere NOM boven de oceaan. En ook nog eens een mooie hogedruk ruggetje over scandinavie heen waardoor de LL gewoon in de winterkou blijven op 23jan. Wordt vervolgd….

  • Ab schreef:

   En jahoorrr. Ook EC 12u laat net als UKMO 12u en NOGAPS 12u op 144h (24jan) de NOM’s ten zuiden van de LL langs trekkken door aanhoudende berekende hogedruk ten noorden van NL.En de wind blijvend in de oosthoek ๐Ÿ™‚ Dus GFS 12u krijgt ook geen hulp van ECMWF 12u hihi… Wordt vervolgd…

  • Keida schreef:

   @Ab wat een verschil!
    

  • Ab schreef:

   En ook op 168h vooruit (25jan) KOUD voor de LL door zwak hogedruk maar sterk genoeg en groot in omvang om de NOM’s een halt toe te roepen ๐Ÿ™‚ Met gewoon 24jan overdag -4gr voor een groot deel van NL. Brrrr…. Wordt vervolgd…

  • Ab schreef:

   En op 192h vooruit (26jan) is er weer en scandi hoog in de maak op de EC kaarten van 12u. Met gewoon dan aanhoudend winterskoud voor de LL. Zowel 25 als 26jan overdag veelal lichte vorst tot -4gr en nachten matige vorst als het aan EC 12u ligt!! Wat een groot verschil tussen GFS en de rest. Nee, het staat na 4 modellen bekeken te hebben 3-1 in het voordeel van de aanhoudende winterkou ๐Ÿ™‚

  • Ab schreef:

   En op 216h vooruit (27jan) opnieuw een aanval van de NOM’s die dreigt te mislukken door sterkere hogedruk ten NO van NL. Met weer een zuidelijke koers van die NOM’s en de LL blijvend in de winterkoude!!! Uiteindelijk op het end 28jan lijkt die NOM idd neigingen te vertonen om naar ten zuiden langs te trekken onder de LL door. Voorlopig is dat nog erg ver weg en onbetrouwbaar. Maar het positieve is dat EC 12u ook GFS 12u totaal niet ondersteunt en gewoon de hele 10daagse verwachting koud blijft aldus de EC hoofdrun 12u. Ik ben alweer benieuwd naar de EC pluim voor straks ๐Ÿ˜‰

  • Hero schreef:

   Ik ben nog niet gerust hoe noordelijk die teruglopende beweging van dat laag boven Frankrijk uiteindelijk uitkomt zondag a.s.
   Met alle gevolgen van dien qua neerslagsoort, regen, ijzel of sneeuw. Dit werkt ook weer verder door in wat de modellen berekenen voor het verdere temperatuur verloop, wel of geen sneeuwdek.

   Hopelijk zit het GFS ernaast, rond 10 december waren zij overigens het model dat als eerste berekende dat het Laag wat toen de langdurige WC inleidde noordelijker uitkwam toen het er tot 3 dagen daarvoor er gewoon op leek dat het onder de LL zou duiken vanaf de oceaan.
   Hopelijk wordt het een Sub Sunday dit keer voor het Laag en een SuperSunday voor de sneeuwliefhebbers.

  • Frederic schreef:

   @Hero: idd ๐Ÿ™‚

 56. Jarno schreef:

  Excuses ik las over de kaarten heen, ik dacht hierover praten in de reacties. Je hebt gelijk hihi

  Het filmpje;
  http://m.deondernemer.nl/deondernemer/649886/Eyecandy-magisch-Noorderlicht.html

 57. Spyfromthesky schreef:

  @ Keida,

  Het zijn jouw woorden.

  Maar als je een goed lezer was, dan ben ik niet mogelijk somber over de kansen, maar de kansen die door de werkelijkheid zijn achterhaald. Ik ga hier ook al wat langer mee en volgens mij was ik al in september optimistisch :>).

  Spyfromthesky

 58. Frederic schreef:

  Wel knap eigenlijk, hoe afgelopen week, maar volgens ECMWF ook nog de komende 10 dagen elke NOM exact dezelfde trekrichting heeft over N-Frankrijk, net ten zuiden van de LL.

  • Ab schreef:

   ECMWF heeft ook de hoogste resolutie van alle weermodellen ๐Ÿ˜‰ En pakt de korte termijn vel beter op dan GFS. Want je ziet al op 96/120h vooruit dat het misgaat bij GFS. En opnieuw in z’n uppie staat. Vergelijkbaar met vorige week toen het 6 runs oprij met een dooi aanval kwam vanaf 16/17jan. En je raadt het al ook toen door geen andere weermodel ondersteunt. Joh we zien wel wat het uiteindelijk gaat worden

 59. Frederic schreef:

  @Ab: toch 1 klein dingetje. Ook UKMO en ECMWF laten voor nu aanstaande zondag de zachte lucht op hoogte tot ongeveer aan mijn voordeur komen. Met dus sowieso aanvriezende regen voor Z-Belgiรซ en mogelijk nog een stuk noordelijker. Pfft.
  Iemand zin om op mijn straat te komen schaatsen? Hoogste punt: 98m, en dan een helling van een dikke km lang naar beneden. Hoogteverschil: 70m ๐Ÿ™‚

 60. Spyfromthesky schreef:

  @ Keida,

  Geef niets. Ik weet dat je een E-tocht koestert, net als ik.

  Spyfromthesky

 61. Tukkertje schreef:

  @Ab zullen we die gfs maar niet meer behandelen? Werkt me op de zenuwen ๐Ÿ˜›

  • Ab schreef:

   @Tukkertje, tuurlijk kan GFS gelijk krijgen. Maar ik acht de kans daarop niet groot gezien de andere modellen het aanhoudend koud houden met dezelfde winterse setting voor de LL. Maar dat is mijn mening kan morgen weer anders zijn ๐Ÿ˜‰

 62. Stefan B. schreef:

  @Frederic dat klinkt als Red Bull Crushed Ice bij jou voor de deur. Zorg jij ook voor de boarding langs de kanten dan kom ik even kijken ;-).

 63. bart schreef:

  is er sneeuw voorspeld voor vannacht??
  als je europese radar bekijkt komt er toch een behoorlijk gebied aan vanuit het zuiden zit al in belgie
  gaat dit op lossen of waar komt dit ineens vandaan

 64. jeroen schreef:

  Gaat het nu morgen al sneeuwen? Ik zie de neerslag al aardig oprukken op de Belgisch franse grens….

 65. Hajo schreef:

  Ik zie dat jullie ook lyrisch zijn over de nieuwe ECMWF. Hier mijn avondbericht in wording: https://www.wintersportweerman.nl/2013/01/18/9751/breaking-news-europees-weermodel-steevast-op-siberische-koers/

 66. bart schreef:

  hee hajo super bericht

  laat het noorden maar droge vorst houden en geef het zuiden dan maar sneeuw

  maar wat denk jij over dat neerslag gebied wat er momenteel aan komt bij de grens met frankrijk/belgie??

 67. Leo schreef:

  Beste jongens en meisjes. Zie ik het nou helemaal verkeerd of is het zo dat de UITGANGSSITUATIE van het gfs al helemaal verkeerd is ?!! Want om 12 uur vannacht -6 a -7 voor een groot deel van NL? En een totaal verkeerd ingetekend (!) sneeuwdek. (wetter3.de) (in de oostelijke helft van NL 8cm, in het zw niets?)!!
  Lijken details, maar dat was iets met de vlinder van Lorenz.. ? Dan denk ik: als de uitgangssituatie al prut is.. Of is dit wishful thinking? Roept u maar! Wat een mooi EC run weer trouwens ๐Ÿ™‚

 68. smette schreef:

  Voorlopig is hier allesinds terug niks aan het gebeuren terwijl de eerste sneeuwbuien vlak boven ons moeten hangen… (kortrijk) ik hou jullie op de hoogte ๐Ÿ˜‰

  ecmwf, love you!

 69. Ab schreef:

  De EC 10daagse van 12u blijft de gehele periode koud!! Maar wel neemt de onzekerheid aardig toe vanaf volgend weekend. Met dan een toenemend aantal zachte lijntjes en daardoor ook het ENs gem iets oplopend. Maar ook genoeg koude opties (oa EC oper een koude uitbijter) Hier de pluim voor midden NL http://www.weerwoord.be/uploads/211201318936.png

 70. Leo schreef:

  Ik heb altijd een iets andere benadering dus geef hem ook even: Schitterende pluim!!! Hoofdrun zit op, tot zelfs iets boven het midden!!! Pas (!) vanaf volgend weekend een in 1e instantie kleine kans (ik schat 30 a 40 %) op dooi! Zo zien we ze graag!
  @Ab: oper is op het eind geen uitbijter hoor. hij ziet iets onder het midden, dat wel. Maar een lijntje of 10 zit er nog (dik) onder ๐Ÿ™‚
  Sorry voor mijn optimisme, maar zo is het ๐Ÿ™‚

 71. Frederic schreef:

  De EC-opper berekent toch zo’n 5cm sneeuw voor Friesland voor aanstaande zondag en maandag. De control zelfs 7cm.

 72. Afkoeling schreef:

  Wat een pluim weer zeg!
  Verwachte sneeuwhoeveelheden worden ook steeds minder.
  Erwin zou wel weer eens goed kunnen zitten.
  Goed voor het ijs!
  Morgen effe op nieuwkoop kijken.
  Uit betrouwbare bron nu ruim 4cm ijs.
  Met de harde oosten wind (nu aan het toenemen) die er morgen staat en temp. dik onder 0, extra ijsaangroei lijkt me.
  Zondag zeker schaatsen daar ๐Ÿ˜€

  • Ab schreef:

   @Afkoeling, ik heb vandaag opnieuw heerlijk geschaatst bij de Prinsenbos ๐Ÿ™‚ Zie mijn foto maar ๐Ÿ˜‰

  • Arjan 78 schreef:

   Gaat lukken hoor. Temperatuur zakt geleidelijk verder vannacht naar min 4 a min 5 graden en loopt morgen nauwelijks meer op. Oostenwindje kracht 4 maakt het voor het gevoel een stuk kouder.

  • Leo schreef:

   Dat moet ook erg mooi zijn man! Heb je een site, of foto’s? Zou mooi zijn zondag he? Ben ook benieuwd voor de Rotte(meren). Vanmorgen 4 a 5 cm, spannend of er genoeg bij komt. nou ja, gelukkig ziet de ECMWF er erg goed uit; dan toch i.i.g. volgende week!

  • Leo schreef:

   Errug blij met die maar 1 cm op zondag voor hier. Wel balen voor Friesland. En overigens zit er (zoals gebruikelijk :-)nog wel erg veel onzekerheid in, gezien de pluim.

 73. Leo schreef:

  GFS berekent ook in de 18h nog steeds -7 voor vannacht en -6 morgen overdag, wat natuurlijk nergens op slaat!

  • Frederic schreef:

   Waarom slaat dat nergens op denk je?

  • Ab schreef:

   @Frederic, ik denk dat @Leo bedoelt dat de bewolkingsgraad zwaar wordt onderschat. Want onder bewolking zal het echt niet tot -7gr afkoelen denk ik vannacht ergens in NL.

  • Leo schreef:

   die temperaturen worden al voor 0u utc berekend, voor vrijwel heel Nl..Actueel is het nergens kouder dan -3, en idd door die bewolking gaan we volgens mij nooit veel verder komen dan -4. daarnaast klopt er niets van de actuele sneeuwbedekking. zie ook mijn eerder bericht.

  • Frederic schreef:

   Ik denk dat GFS voor vannacht vooral uitgaat van de aanvoer van koude lucht uit Duitsland met een matig windje en niet zozeer van de uitstraling tijdens opklaringen. Of we die -7ยฐC vannacht gaan halen, lijkt me ook sterk, want momenteel is het ook in Duitsland niet extreem koud. Hoewel het om 22h op verschillende plaatsen -4ยฐC was net over de grens. Lokaal nog wat kouder. Maar het lijkt me wel realistisch dat morgen die maxtemps even hoog zullen zijn dan de mintemps die deze nacht bereikt gaan worden, net door het aanwezige wolkendek.

 74. Frederic schreef:

  Volgens GFS18 moet heel NL zondag rekening houden met sneeuw die later overgaat in aanvriezende regen. Enkel het uiterste noorden blijft gespaard van die regen. Maar daar gaat de neerslag wel intensiveren wanneer die daar maandagnacht aankomt. Friesland: minstens 4cm sneeuw, mogelijk nog heel wat meer.

  • Leo schreef:

   Frederic, wat vind je van mijn opmerking dat de uitgangssituatie van het gfs niet correct is?

  • Frederic schreef:

   Daar is iets van aan. Ik vraag me af in hoeverre dit het model beรฏnvloedt. Ik denk iig niet dat ze het kunnen resetten.
   Misschien daarom dat de GFS-runs continu dooi-aanvallen op ons afsturen. Kwestie van hun model terug proper (groen) te maken. Hahah ๐Ÿ˜€
   Zo kennen we die Amerikanen wel. Even met de grove borstel erover.

 75. Afkoeling schreef:

  Stop maar met dat hele GFS verhaal!
  Net zoals Leo aangeeft, als je beginwaarde al niet goed zijn, dan houd het op!
  Hopen dat ze het model even resetten binnenkort.

 76. Frederic schreef:

  GFS18 oogt tot nu toe wel wat winterser dan de vorige runs.

  • Frederic schreef:

   Ze komen met een weinig enthousiaste dooiaanval op donderdag en vrijdag met de temps dan even lichtjes in de plus voor de LL. Maar ondertussen zakt er op vrijdag vanuit Schotland een uitdiepend laagje richting Frankrijk die dan voorlangs ten zuiden van de LL trekt. Voorlopig zonder al te veel neerslag voor ons (meeste voor Frankrijk en Engeland), maar erwingewijs kan dat nog veranderen ๐Ÿ˜‰ . De temps zakken daarna terug.

  • Frederic schreef:

   En uiteindelijk na het weekend (binnen 8 dagen) haalt de WC het uiteraard toch nog. Maar ik heb iig het gevoel dat de GFS al wat uitvluchten aan het zoeken is, en zo stilletjesaan wat aan het bijdraaien is.

 77. Geert schreef:

  En intussen lichte sneeuwval hier…. toch weeral mooi om te zien.

 78. Jarno schreef:

  Waar is hier geert

 79. Ronaldo schreef:

  Hoor ik daar een extra BV-tje aankomen? @ Frederic.???
  Binnen 3 runs is de GFS terug naar koud en overtreft de ECMWF?!?
  Zou wel lekker zijn ๐Ÿ™‚

 80. Geert schreef:

  Grensstreek Oost-Vlaanderen – Vlaams-Brabant. Heel fijne sneeuwval, maar de auto’s en de straten komen toch alweer wit te liggen. Als het zo paar uurtjes doorgaat , zal er toch een vers nieuw laagje komen bovenop de oude sneeuwlaag. Alles weer lekker verfrissend wit!

 81. Leo schreef:

  Al met al zegt mijn gevoel nu toch erg sterk dat het GFS de weg echt kwijt is. Ik roep absoluut niet dat ik gelijk heb want ik acht me zelf daar absoluut niet deskundig genoeg voor, maar ik denk dus dat er en fout in de beginsituatie zit. Op 0h een fout sneeuwdek, en op +6h forse afwijkingen in de temperatuur. Daarnaast ook de enorme omslag in het ensemble, even zoeken of ik dat (hier) terug kan vinden. Vraag is idd of / wanneer e.e.a. evt. gereset zou kunnen worden.

  • Frederic schreef:

   Niet @Leo. Zoals ik al zei in een vorig bericht, zal het pas gereset worden als alle sneeuw hier weer gesmolten is.
   Ik denk niet dat we een mail gaan krijgen van GFS met de vraag of we even de actuele sneeuwhoogte willen meten en doorgeven. Zou wel leuk zijn. ๐Ÿ™‚

 82. Frederic schreef:

  Update voor Brussel: Zondag 25% kans op sneeuw en maar liefst 75% op aanvriezende regen.
  Update voor Friesland: Maandagnacht sneeuw en de kans is zeer groot dat dat meer dan 2cm zal zijn.

 83. Frederic schreef:

  Hier de pluim voor Friesland
   

 84. Afkoeling schreef:

  Terwijl de meeste GFS berekeningen nog een dalende tendens laten zien op 24 jan. voor het midden van het land, gaat de hoofd-run als een speer omhoog.
  http://www.plaatjesdump.nl/upload/40374da71efa0477419c356b87120945.gif
  Het is wat dooi-aanval betreft een uitbijter,
  Morgen maar weer verder kijken.

  • Leo schreef:

   En let op: al vanaf maandagmorgen (+60h dus!) veel spreiding, en ook daar zit de hoofdrun al ver bovenin. Voor wat het allemaal waard is na mijn bovenstaande betoog ๐Ÿ™‚

 85. Afkoeling schreef:

  Ik denk overigens dat we op veel plaatsen vannacht nog matige vorst halen.

 86. Leo schreef:

  Hmm. Nog even de GFS ensembles nog even bekeken. De hoofdruns van gisteren 0h en 6h waren extreem koud, waarbij de 0h een zeer koud ensemble had. In de 6h was dat al minder. En 18h later een en al drama. Niet abrupt genoeg (wat ik wel in mijn hoofd had) om te zeggen: kijk, daar gaat het fout. Maar toch wel erg zwabberend., en daarom , ook op gevoel, het minst betrouwbaar.

 87. Geert schreef:

  En de lichte sneeuwval wordt matig. Neerslaggebied lijkt zich toch te intensifiรซren. Zou er dan toch de eerder voorspelde en dan nadien weer afgeblazen 5 cm komen voor Vlaanderen??

 88. Geert schreef:

  Zou dit ook nog veder doortrekken naar Nederland? Altijd heel moeilijk te voorspellen!

 89. Leo schreef:

  Voor NO-NL. Zelfde laken en pak. Tot 24/1 beter, maar vanaf 28/1 opnieuw hopeloos. NO-NL komt er daarbij nog verreweg het beste vanaf.
  http://www.plaatjesdump.nl/upload/8913f5b3a678e1e9dd72a9f1eca8aa77.gif

 90. Geert schreef:

  Ja@Leo, op de radar ziet het er inderdaad een uit de kluiten gewassen neerslaggebied uit. Benieuwd welke koers het nog zal varen.

  • Leo schreef:

   Wat me (opnieuw) opvalt: de KNMI-radar laat (vrijwel) niets zien, ook niet boven Belgiรซ. Op buienradar daarentegen wel het gebied duidelijk te zien, en inmiddels boven midden-Zeeland (=Walcheren)?

  • Gerda schreef:

   Ja,wat je zegt Leo, idd bij KNMI bijna geen sneeuw te zien en op Buienradar lijkt het gebied zich uit te breiden/intensiever te worden… Maar goed,ik ga er niet op wachten.Vanochtend is hier trouwens nog een poedersuikerlaagje neergestreken, 1,5 cm zou ik denken.

  • Leo schreef:

   Ok! Ja ook in Moerdijk ging het nog even (kwartiertje) aardig doorsneeuwen. Ik post zo meteen nog ven de actuele kaart van de temps van oh utc, ter vergelijk met de verwachting van het gfs (18h+06)

 91. Leo schreef:

  ZW-NL is nog wat duidelijker in zijn (hopelijke ๐Ÿ™‚ onzin:
  http://www.plaatjesdump.nl/upload/b5baaf8fccd7c09181cc91eb56e13b3d.gif

 92. Bastian schreef:

  Misschien een gekke vraag maar op basis waarvan voorspellen websites zoals weer.nl, weeronline.nl, wetter.com etc. het weerbericht? Op deze websites staat de winter vanaf volgende week op een aanzienlijk lager pitje. Mag ik er dan vanuit gaan dat de voorspelling op deze sites afgeleid wordt van met name het GFS model of is dit een verkeerde conclusie? Ik lees hier immers berichten dat het ECMWF model voor nog zeker een week voor kou gaat.

  • Leo schreef:

   Bastian, dat verschilt per site / weerbureau. Ken ik niet allemaal uit mijn hoofd, maar is wel terug te vinden. Sommigen alleen op het ECMWF, anderen nemen er meerdere mee. Zo kijk weer.nl (=Meteoconsult) over het algemeen naar GFS en ECMWF. KNMI kijkt op de korte termijn (tot 48 vooruit) naar zo goed als alle beschikbare modellen, maar daarna juist slechts enkel en alleen naar het ECMWF. Daarnaast is er natuurlijk de visie en interpretatie van de dienstdoende meteoroloog of de desbetreffende instantie.
   Verder geldt over het algemeen dat ze zich niet durven wagen aan risico’s van foute verwachtingen, dus zodra er zich enige onzekerheid voordoet gaan ze lekker veilig in het midden zitten.

  • Leo schreef:

   Zojuist bevestigd door de nieuwe vooruitzichten van het KNMI ๐Ÿ™‚
   http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/

  • Bastian schreef:

   Vooral de lange termijn voorspelling van het KNMI spreekt zeer tot de verbeelding:

   “In eerste instantie nog vrij grote kans op het aanhouden van het winterse weer, maar geleidelijk aan toenemende onzekerheid.”

   oftewel

   “?”

  • Leo schreef:

   Precies ๐Ÿ™‚

 93. Bastian schreef:

  Bedankt voor de reactie Leo, weer wat geleerd (en dat om half 2 ‘s nachts).
  Ben benieuwd wat het gaat worden de komende dagen/ weken. Wat mij betreft dit weekend eerst een mooie bak sneeuw onder de rivieren.

 94. sneeuwfanaat schreef:

  IemandGFS00 al gezien? Wat me verder opvalt aan de diverse nl weerbureau’s dat ze het heel moeilijk hebben met de te verwachte sneeuw voor morgen.Ze houden allemaal een slag om de arm omtrend de hoeveelheid ,en waar de meeste sneeuw valt!

 95. solle050 schreef:

  Bij de GFSOO run (prikpunt NO Nederland) zit de hoofdrun tot 25-01 onderin het ensemble om daarna omhoog te schieten tot bovenin het ensemble. Anyway de dooi die er in stond voor morgen is er alweer uit en GFS00 laat, volgens het ensemble, de vorst iig aanhouden tot 25-01 (vrijdag) met morgen nog steeds een kans op een laagje sneeuw in het noorden van NL.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.