Het ECMWF model is de winterliefhebbers beste vriend momenteel. Nu al drie runs op rij vaart het model een winterse koers met zowel lagere berekende temperaturen voor de mini-LL-winter die vandaag is begonnen (zie KNMI) als voor wat er na de warmtefrontpassage komende woensdag gebeurt. Hierboven even de kaart voor komende maandagmiddag met nog steeds een restkansje dat ik met mijn BV3 de weergoden op 1-2 in mijn voordeel kan zetten.
[fbphotos id=328686287165583]
Een opmerkelijk verschil in minimumtemperatuur voor 23 januari tussen het GFS model – zeer zacht – en het ECMWF model: winters. Het KNMI volgt eigenlijk uitsluitend het ECMWF model en daar lezen we nu dan ook:
zaterdag 21 januari tot en met zaterdag 28 januari
50 % kans op aanhouden van het wisselvallige weertype met geregeld neerslag en temperaturen die rond de normale waarden liggen, maar ook 40 % kans op een overgang naar een kouder en eveneens wisselvallig weertype.
Uitgifte: 14/01/2012 02.40 uur LT
[ik zal dit updaten zodra er weer iemand wakker is bij het KNMI ;-)]
[fbphotos id=328689337165278]
Voor aankomende woensdag al berekenen beide modellen een totaal verschillende passage van het warmtefront (zeg maar de dooi-aanval op onze mini-winter). Bij het GFS model is dit front oplossend en zet de neerslag niet door naar de Alpen. Binnen het ECMWF model worden de Alpen hevig geschampt met veel neerslag en een vanuit het westen stijgende sneeuwgrens.
Het Oostenrijkse weerbericht zit op het tweede spoor:
Am Dienstag wechselnd bewölkt. Im Norden und Osten etwas Schneefall oder Schneeregen und kräftiger Nordwestwind. Im Westen und im Süden auch länger sonnig. Minus 4 bis plus 5 Grad. Am Mittwoch weitgehend trocken und zeitweise sonnig. Am Donnerstag und am Freitag in ganz Österreich zeitweise Regen oder und Schneefall. Die Schneefallgrenze kann vorübergehend auf über 1000m steigen. Sturmböen aus West und milder.
Mijn inschatting is dat de Franse Alpen toch droog zullen blijven, maar dat Oostenrijk en Noordoost-Zwitserland inderdaad weer sneeuw krijgt en omdat de occlusie (ritssluiting) donderdag al dicht zit daalt de sneeuwgrens die dag al weer. Let in het Oostenrijks weerbericht op het woordje: vorübergehend (=zeer tijdelijk).
[fbphotos id=328695447164667]
Hierboven kijken we nog even naar het spannende vervolg. Het GFS model doet een herhaling van zetten: tijdelijk zachter en zonnig in de Alpen en dan tsjakka het volgende front. Dit model is vanochtend trouwens amper te vertrouwen omdat de hoofdrun helemaal bovenin het ensemble zit. We zien het ECMWF model stug door rekenen op de koers van die fundamentele verplaatsing van de drukgebieden. Een hele grote behoorlijk koude depressiesoep (het is tenslotte januari!) met hoofdkernen in Oost- en Midden-Europa wat in de LL de wind in de noordoosthoek gooit. Volledig ingesloten door hogedrukgebieden met de verbinding tussen het Azorenhoog en Groenland hoog als belangrijkste factor.
Sneeuwkansen
En het leuke van die derde weg die het ECMWF model donderdagavond zomaar uit de hoge hoed toverde is dat de oplossing koud én wisselvallig (lees: sneeuwrijk) is. Zowel voor de Alpen als voor de LL. Als cadeautje op deze zaterdagochtend hieronder dan ook de neerslagkaarten vanaf 20 december de dag waarop voor Nederland zelfs de vorming van een sneeuwdekje wordt berekend…
[fbphotos id=328698430497702]
Beginnend met die mogelijke sneeuwdump in Nederland (vooralsnog deels natte sneeuw) dan overgaand naar een dump aan de noordkant en dan intensivering van de sneeuwval aan de zuidkant (eindelijk!) en dan geleidelijk droog en koud winterweer.
Strak blauw
We gaan het zien! Op facebook meldt Freggle Van Damme ondertussen: “Serfaus: strak blauwe hemel, en heel veel sneeuw!” En kunnen we ajb vandaag het aantal likes op de Wintersportweer fanpagina over die 300 heen duwen? Kom op! 😉
56 reacties
Reacties zijn gesloten.