Middagtemperatuur op 2 meter komende maandag

Klik voor grotere kaart

Het ECMWF model is de winterliefhebbers beste vriend momenteel. Nu al drie runs op rij vaart het model een winterse koers met zowel lagere berekende temperaturen voor de mini-LL-winter die vandaag is begonnen (zie KNMI) als voor wat er na de warmtefrontpassage komende woensdag gebeurt. Hierboven even de kaart voor komende maandagmiddag met nog steeds een restkansje dat ik met mijn BV3 de weergoden op 1-2 in mijn voordeel kan zetten.

[fbphotos id=328686287165583]

Een opmerkelijk verschil in minimumtemperatuur voor 23 januari tussen het GFS model – zeer zacht – en het ECMWF model: winters. Het KNMI volgt eigenlijk uitsluitend het ECMWF model en daar lezen we nu dan ook:

zaterdag 21 januari tot en met zaterdag 28 januari
50 % kans op aanhouden van het wisselvallige weertype met geregeld neerslag en temperaturen die rond de normale waarden liggen, maar ook 40 % kans op een overgang naar een kouder en eveneens wisselvallig weertype.

Uitgifte: 14/01/2012 02.40 uur LT
[ik zal dit updaten zodra er weer iemand wakker is bij het KNMI ;-)]

[fbphotos id=328689337165278]

Voor aankomende woensdag al berekenen beide modellen een totaal verschillende passage van het warmtefront (zeg maar de dooi-aanval op onze mini-winter). Bij het GFS model is dit front oplossend en zet de neerslag niet door naar de Alpen. Binnen het ECMWF model worden de Alpen hevig geschampt met veel neerslag en een vanuit het westen stijgende sneeuwgrens.

Het Oostenrijkse weerbericht zit op het tweede spoor:

Am Dienstag wechselnd bewölkt. Im Norden und Osten etwas Schneefall oder Schneeregen und kräftiger Nordwestwind. Im Westen und im Süden auch länger sonnig. Minus 4 bis plus 5 Grad. Am Mittwoch weitgehend trocken und zeitweise sonnig. Am Donnerstag und am Freitag in ganz Österreich zeitweise Regen oder und Schneefall. Die Schneefallgrenze kann vorübergehend auf über 1000m steigen. Sturmböen aus West und milder.

Mijn inschatting is dat de Franse Alpen toch droog zullen blijven, maar dat Oostenrijk en Noordoost-Zwitserland inderdaad weer sneeuw krijgt en omdat de occlusie (ritssluiting) donderdag al dicht zit daalt de sneeuwgrens die dag al weer. Let in het Oostenrijks weerbericht op het woordje: vorübergehend (=zeer tijdelijk).

[fbphotos id=328695447164667]

Hierboven kijken we nog even naar het spannende vervolg. Het GFS model doet een herhaling van zetten: tijdelijk zachter en zonnig in de Alpen en dan tsjakka het volgende front. Dit model is vanochtend trouwens amper te vertrouwen  omdat de hoofdrun helemaal bovenin het ensemble zit. We zien het ECMWF model stug door rekenen op de koers van die fundamentele verplaatsing van de drukgebieden. Een hele grote behoorlijk koude depressiesoep (het is tenslotte januari!) met hoofdkernen in Oost- en Midden-Europa wat in de LL de wind in de noordoosthoek gooit. Volledig ingesloten door hogedrukgebieden met de verbinding tussen het Azorenhoog en Groenland hoog als belangrijkste factor.

Sneeuwkansen
En het leuke van die derde weg die het ECMWF model donderdagavond zomaar uit de hoge hoed toverde is dat de oplossing koud én wisselvallig (lees: sneeuwrijk) is. Zowel voor de Alpen als voor de LL. Als cadeautje op deze zaterdagochtend hieronder dan ook de neerslagkaarten vanaf 20 december de dag waarop voor Nederland zelfs de vorming van een sneeuwdekje wordt berekend…

[fbphotos id=328698430497702]

Beginnend met die mogelijke sneeuwdump in Nederland (vooralsnog deels natte sneeuw) dan overgaand naar een dump aan de noordkant en dan intensivering van de sneeuwval aan de zuidkant (eindelijk!) en dan geleidelijk droog en koud winterweer.

Strak blauw
We gaan het zien! Op facebook meldt Freggle Van Damme ondertussen: “Serfaus: strak blauwe hemel, en heel veel sneeuw!” En kunnen we ajb vandaag het aantal likes op de Wintersportweer fanpagina over die 300 heen duwen? Kom op!  😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

56 reacties

Gesloten voor reacties.