Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Zell am see kaprun
Lees verder >

Waterpret, wandelen, fietsen of wintersport op de gletscher? Kiezen jullie maar.

Wandelen, fietsen, uitrusten aan een prachtig hutje en genieten van het uitzicht!

Obertauern
Lees verder >

Een vakantieparadijs voor jong en oud! En 100 kilometer aan wandelpaden!

En weer houdt het ECMWF model de winterse koers vast

check ook eens

56 Reacties

 1. Joey schreef:

  Lekker hoor we zijn er al een poos op aan het wachtten ondanks dat ik a.s. donderdag voor een weekend naar kaprun vertrek hoop ik dat de winter hier in Nederland ook eens voet aan de grond krijgt! Ga zo door met het weerbericht ik heb ook moeten zoeken naar deze site .Vind sneeuwhoogte.nl ook niet meer wat het is geweest.

 2. Ab schreef:

  De verschillen blijven idd nog steeds te groot tussen de grote concurenten onder elkaar GFS en ECMWF. Wie krijgt er nou gelijk??? Wel spannend zo!! En ja KNMI vertrouwt het ECMWF model het meest 😉

 3. Ronaldo schreef:

  2 Tips voor de liefhebber: 1. Feratel webcambeelden op Belgie 1 tot 10.15 want rond die tijd: 2 Lauberhorn afdaling in Wengen. Altijd spectaculair.

 4. Ab schreef:

  Volgens mij moet vanaf 20 januari zijn en niet 20 december 😉

 5. Ronaldo schreef:

  Wat bij de webcambeelden opvalt is het enorme verschil in het weer tussen de west en de oost Alpen. Overal grand beau, behalve Salzburgerland, Steiermark en Oberosterreich, want daar heeft men nog last van de laatste stuipen van een frontje.

 6. Ronaldo schreef:

  Aanvulling: wedstrijden deze week op de ZDF en natuurlijk op Eurosport.

 7. Joost schreef:

  Volgens mij hebben we al meer dan een jaar geen sneeuw meer gehad in Nederland. Dan zou het mooi zijn als het Europese model gelijk krijgt.

 8. Leo schreef:

  Mooie 15daagse pluim voor De Bilt. Ensemble is weer een stuk beter geworden! Kans dat de winter vrijdag/zaterdag invalt is op basis hiervan 50/50. Interessant zijn ook de sneeuwkansen. Ondanks dat -volgens de hoofdrun- de max temp voor vrijdag gelijk of misschien zelfs iets lager is dan in de vorige run (2 a 3 graden in de plus) wordt de sneeuw nu als regen berekend; het zal er om hangen volgens deze laatste 2 runs! E.e.a. dus voor midden-NL.

 9. Ab schreef:

  De EC 15daagse van 00u laat nog steeds een dalende ENS gem zien na 18/19jan. Met nu iets meer koude lijntjes meteen na die breekpunt voor de periode 20 t/m 24jan vergeleken met gister. Voor de rest na de breekpunt een enorme onzekerheid en spreiding van de lijntjes. Eigenlijk op basis van deze pluim nog steeds een 50/50 situatie vwb winterkansen na 19jan voor NL zou ik het noemen. Afwachten maar zoals gebruikelijk hoe het verder. Spannend is het en zal het voorlopig blijven zo. Er moet toch een weermodel op z’n bek gaan. Maar welke dan??? Ik zie het wel. Het weer gaat z’n eigen gang. Hier de pluim http://www.knmi.nl/exp/pluim/vijftiendaagse/index.html

 10. Leo schreef:

  OH ja, nog even over de gfs: zoals al opgemerkt door Hajo dit hoofdrun vrij bovenin het ensemble. Dat ensemble is een stuk beter geworden! Zwaartepunt van de koude lijntjes (voor NL) ligt in Z-Limburg, daar volgende week zondag 65% kans op sneeuw, maar weet niet precies hoe ze dat berekenen (“par rapport a tous les scenarios”?), en hoe waardevol dat dus is. Al met al op termijn een kleine 10 koude lijntjes (=50%!), eentje gaat uiteindelijk naar -16; nr.4 van ens.

 11. Ab schreef:

  @Leo, die sneeuwkanspercentages op de GFS pluimen op meteociel worden berekent op basis van alle GFS oplossingen van het model (21 leden) bij elkaar en vervolgens het gemiddelde ervan in kans percentages uitgedrukt.

 12. Leo schreef:

  @Ab. Ja dat denk ik ook. Alles op een hoop vegen en door 21 delen dus. Eigenlijk kan dat natuurlijk niet zo maar, dus niet zo heel erg zinvol, zeker op langere termijn niet. Zelfde geldt trouwens voor ensemble gemmiddelde voor temperatuur: je kan in feite onmogelijk alles zo maar klakkeloos bij elkaar optellen en dan door 20 of 50 (ec) delen. Alleen al omdat je dan de extremen relatief zwaar laat mee wegen.Veel belangrijker zijn eigenlijk het aantal verschillende scenario’s (clusters). Maar goed, als de gemmiddelde’s beter worden is dat natuurlijk wel een indikatie en hoopvol 🙂

 13. Ab schreef:

  Nog steeds is de GFS hoofdrun nu van 6u anti winters na 19jan op de GFS kaarten van 6u door een bulderende WC. Maar op 20jan nog steeds een groot verschil met de ECMWF. En NOGAPS 6u (geldig t/m 144h) lijkt het scenario van EC te steunen als je de kaarten erbij pakt van 144h vooruit. Moet je zien wat een verschil met de GFS hoofdrun van 6u http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?&ech=144&mode=0 http://www.meteociel.fr/modeles/nogapse_cartes.php?ech=144&mode=0&carte=0

 14. Ab schreef:

  De GFS pluim van 6u voor een prikpunt voor ZO NL laat nu een iets lagere ENS gem zien richting volgend weekend. Met dan rond het vriespunt op 22/23jan. Daarna weer hoger. En de sneeuwkans bedraagt zelfs 50 tot 65% als ik die pluim moet geloven voor Zuid-Limburg vanaf 21 t/m 23jan. Wel een grote onzekerheid na 20jan. Met toch weer een aantal lijntjes die voor koud winterweer gaan. Hier de pluim om het zelf te zien http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=509&y=171&run=6&runpara=0&type=3&ext=1 Zou de GFS toch een beetje bijgedraaid zijn naar het ECMWF model als je die sneeuwkansen ineens ziet en ook iets lagere ENS gem????? Spanning neemt alleen maat toe totdat een weermodel op z’n bek gaat en kraakt in stukken op de kaarten en pluimen de komende dagen omtrent die mogelijke breekpunt na 19jan wat het nou gaat worden.

 15. a.f.koeling schreef:

  Control-run gaat vanaf 24 jan. om naar kouder weertype (prikpunt midden nederland) .http://meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=&y=&run=6&lat=51.86234817813765&lon=4.905660377358487&runpara=0&type=3&ext=1 Ver weg maar toch! GFS lijkt langzaam wat toe te geven vanaf volgend weekend in de drukverdeling TOV ECMWF, met de nadruk op langzaam. Ben zo benieuwd naar de runs van 12:00 uur die we vanavond te zien krijgen. Ommezwaai in de lucht voor Nederland? Duimen maar weer 😉

 16. Stefan schreef:

  Ik begrijp dat iedereen een beetje onrustig wordt omdat er natuurlijk nog geen winter is geweest, en dat bij ook maar het geringste teken van wat dan ook er mensen in extase raken. Maar nu even reëel, zeewater van nog steeds 8 graden, een westcirculatie die van geen wijken weet en zijn invloed maar blijft houden, dus ik verwacht er helemaal niks van. Zolang er geen 95% zekerheid is dat er in Nederland winter komt kunnen we alles wel op onze buik schrijven. Misschien dat Limburg wat mee gaat pakken, maar hier in het westen zullen we het met warm water moeten doen. Ik heb begrip voor de enthousiastelingen en ik lees ook met plezier jullie berichten, maar ik heb er nog geen geloof in, maar wat niet is kan natuurlijk altijd nog komen. Ik zal helpen duimen.

 17. tommie schreef:

  @Stefan, je bent niet de enige want weerman Jan Vissers heeft ook meer de neiging om het GFSmodel te volgen dan het ECMWF model en dat dan de wc de bovenhand heeft met regelmaat van de klok actieve depressies die voorbij razen. Ik zelf weet het echt niet en zal wel zien als het zo ver is ook al hoop ik natuurlijk op lekker winterweer

 18. Ab schreef:

  @Stefan, ongerust ben ik niet hoor. Misschien komt het bij jouw zo over gezien mij reacties. Maar ik ben gewoon de kaarten en pluimen aan het bespreken omtrent de mogelijke lichtpuntjes in de vorm van winterweer voor de LL. Want misschien weet jij het nog niet, ik ben naast een winterliefhebber ook een weerliefhebber. En of de winter er nou komt of niet, mij hoor je niet klagen. Ik geef de moed nooit op tot het einde aan toe. Ik blijf gewoon lekker die kaarten en pluimen lezen of er misschien een lichtpuntje is of niet. Je moet tenslotte leren leven met het weer dat er is en komt. Ik kan dat iig. Of het nou zacht blijft of alsnog koud wordt 😉

 19. Kustlander schreef:

  @stefan net als ab (en jij) woon ik bijna op het strand. Wij zijn qua winterweer altijd het laatst aan de beurt van LL. Zeewater van 8 graden is helemaal geen probleem voor winter in LL. En hoe langer we in WC zitten hoe eerder het moment komt dat het omslaat. Tot nu toe is de koudebuffer in het NO deel van Europa er niet geweest. Moskou heeft ook de warmste winter sinds tijden. Volgende week gaat de temp daar flink onderuit en gaat de kou op transport richting Scandinavie. Als de wind ff wil weglopen zitten we gebakken.
  Voor de kerst was jij ook pessimistisch over de sneeuwkansen in Brixen. Nu ook al pessimistisch over de winter in LL. De sneeuw kwam wel goed in Brixen, nu nog duimen voor onze LL winter!! Tis nog vroeg zat voor zalig winterweer!

 20. Gerda schreef:

  Ik geef de moed op winterweer in de LL ook nog niet op hoor.Ondertussen blijven de updates, berichten,kaarten en pluimen van het toekomstige weer ons lekker bezig houden.
  Het blijft spannend welke kant het uit gaat.Fijn ook alle verschillende berichten uit de diverse landen en streken,de webcams,foto’s, enz.Ga zo door!

 21. Leo schreef:

  @Stefan. Als we te veel doorslaan in enthousiasme mag je het uiteraard zeggen en met argumenten onderbouwen. Op het ogenblik kunnen we trouwens niet echt spreken van het “gerinste teken”. HET toonaangevende ECMWF model zit al dagenlang op 50%. Zie ook de verwachting van het KNMI. Verder is het vooralsnog zoals Ab het ook mooi zegt: er wordt slechts besproken wat op de kaarten staat, wat zij voor mogelijke scenario’s voorspiegelen. Die komen, zoals we weten, van de (door mensen die er verstand van hebben)zeer slim ontwikkelde en zeer krachtige çomputermodellen van o.a. het ECMWF en het GFS. Die houden met heel veel dingen rekening, waaronder vast de zeewatertemperatuur. Wie zijn wij dan om de illusie te hebben dat we het beter weten dan die modellen? Los daarvan sluit ik me aan bij kustlander: het is duidelijk dat wanneer het maar hard genoeg waait uit het (noord) oosten, die lucht van -30 uit Rusland echt de kust wel haalt hoor. Lees ook dit even trouwens: http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/4d29f2ec5c3a031796e6e7c63952d17b/article/breekpunt_in_de_winter_in_zicht.html NB 95% zekerheid kan niemand je geven, zul je nooit halen. Dat lukt voor de dag van morgen niet eens; dat = het weer 🙂 Dat houdt het nou juist zo leuk!

 22. Leo schreef:

  @Ab :D) Vrijwel tegelijkkertijd want ik was met mijn brief aan Stefan besig 🙂 Sorry!

 23. Ab schreef:

  @Leo, geeft niets, want jij hebt de goede en ik miste een woord. Gefeliciteerd 🙂

 24. Ab schreef:

  En de verschillen zijn nog steeds GROOT. Want ook de GFS hoofdrun van 12u geeft geen winterkansen vanaf 19/20jan door veel sterkere depressie activiteit in het NW van europa. Met daar ook een grote koude luchtbel boven Groenland (brongebied) En dus een WC op de GFS kaarten van 12u. Maar UKMO 12u (geldig t/m 144h) laat juist wel potentie zien. Want de Engelsen verwachten het afsnoeren van die koude luchtbel boven Groenland door forse hogedruk in die omgeving. En daar breidt meteen het azorenhoog zich uit naar het noorden. En zo komt er een KOUDE laag afzakken naar zuid scandinavie op 20jan (144h) als het aan UKMO licht. En zo blijven de modellen onderling het niet eens met elkaar. Wat gaat het nou worden???. Hoe onzekerder des te spannender tot er een weermodel op z’n bek gaat en toe moet geven.

 25. Leo schreef:

  @Ab (en iedereen). Ja wat een onwaasrchijnlijk spannende wedstrijd zijn de modellen er van aan het maken. Om het even tussen ECMWF en GFS te houden: (het is al meer opgemerkt) 1 van de 2 zal toch ergens de komende dag(en) 🙂 moeten breken.. Kijk met erg veel spanning uit naar de ECMWF 12h run (hoe laat ook alweer? 🙂 !!!

 26. a.f.koeling schreef:

  GFS bakt er niks van qua winterweer! Misschien is de ensemble beter, hopen dat de hoofdrun een uitbijter is.

 27. geert schreef:

  Ik had toch ook graag even iets kwijt gehad over dat warme Noordzeewater… Het is niet zo dat dit warme sop een koude NO-wind op afstand houd hoor! Natuurlijk beïnvloed de Noordzee en de warme golfstroom ons klimaat en zelf in kleine kikkerlandjes als Nederland en België zijn er al significante verschillen tussen de kustgebieden en het binnenland. Maar het is niet zo omdat het zeewater nu nog 8°C bedraagt dat de winter geen kans meer zou maken. Dat is echt een misvatting hoor! Kijk naar december 2010, het zeewater was toen flink afgekoeld en toch betekenden januari en februari 2011 niks meer. En genoeg voorbeelden van winters toen het zeewater, “badwatertemperatuur” had en de winter plots ongenadig toesloeg. Als de wind de NO-hoek of O-hoek opzoekt heeft het zeewater niks meer in de pap te brokken. Al zijn warme invloed wordt dan simpelweg van het land weggeblazen. Het koudereservoir moet gewoon tot hier geraken. Btw, ik heb altijd, om de één of onverklaarbare reden meer geloof gehecht aan het ECMWF, vraag me niet waarom en dit is geen wishfull thinking. Ik heb net hetzelfde als deze bron ook de zachte toer opgaat. In elk geval duimen voor ECMWF, want heb zin om de winter te proeven, vooraleer we de lente induiken.

 28. Leo schreef:

  @geert: 🙂 🙂 🙂

 29. Ab schreef:

  De controle run van 12u van het GFS model ondersteunt de GFS oper van 12u iig niet. Want ook hier komt een koude laag afzakken. Met vanaf 21/22jan zelfs een zuidelijke straalstroom. En ook zeer koud op 1500m tot -12gr op 23/24jan. En zo is er ook binnen het model veel onzekerheid. Straks ff de GFS pluim zien

 30. Kustlander schreef:

  Ben vanmiddag 2 uur op het strand geweest en er was boven zee een aantal ensembles aan ganzen die een 18.00 uur hoofdrun naar het zuiden veroorzaakten. Zegt niks maar sinds half dec heb ik deze uitbijtert niet meer gezien. Schat dat het er bijelkaar wel 971 waren.

 31. a.f.koeling schreef:

  @ab. Controle run is wel een uitbijter, maar wie weet.

 32. Eric schreef:

  @stefan….1 ding is zeker volgende week zit stefan weer heerlijk in de winter vast maar wel in brixen daar ligt maar 200 cm op de berg…..maar ik hoop dat jullie allemaal gelijk krijgen met die winter want als het niet gaat omslaan voor 1 febr dan voorzie ik alleen nog een winter in scandinavie en de alpen boven de 800 meter….

  maar ik hoop voor een ieder dat ik ongelijk heb.

 33. marcel schreef:

  @kustlander, heel goed opgemerkt we zijn geneigd om altijd maar computermodellen te volgen, we krijgen ook signalen uit de natuur. Zoals vanmiddag, op basis van dit en de ecwmf kunnen we wat mij betreft er vanuit gaan dat de winter eraan komt

 34. Ab schreef:

  ECMWF hoofdrun van 12u inmiddels bekend t/m 144h vooruit. Het houdt voet bij stuk. Ofterwijl nog steeds forse hogedruk activiteiten boven Groenland en uitbreidende azorenhoog naar het noorden toe. En daardoor een afzakkende koude laag naar de LL op 20jan. Spannend!!!!

 35. Ab schreef:

  Op 168h vooruit kiest de ECMWF hoofdrun van 12u zelfs voor een verbinding van azorenhoog met het Russische beer. En daardoor NO winden op 21jan voor NL. Met ook weer 2m tempr dalend tot het vriespunt aan toe. Met ook kans op sneeuw. Wel dan boven Groenland opnieuw depressie activiteit. Wordt vervolg.

 36. hero schreef:

  wat betreft het verschil in interpretatie tussen het ECMWF model en het GFS model zie ik de komende dagen als een lakmoesproef voor wat er over een week wel of niet qua winterweer staat te gebeuren.
  Zelfs op de hele korte termijn voorspelt het GFS model voor de komende dagen geen of nauwelijks nachtvorst terwijl het ECWMF dit (en dus het KNMI) wel doet.
  Het GFS model heeft in de vorige winter wel vaker aan het rechte eind gehad t.o.v het EC dat vorig winterseizoen op een termijn van 1 week op zijn schreden heeft moeten terugkeren.
  Statistisch kan ik het niet onderbouwen (wie vaker wel dan niet gelijk heeft gehad) en ik hoop ook sterk net als jullie dat het ECWMF het aan het rechte end heeft…
  Morgen alvast maar trainen in Biddinghuizen in ieder geval…

 37. Hajo schreef:

  ECMWF weer all the way tot +240u op de ingezette koers. Exact dezelfde drukverdeling als in de voorgaande runs. Met een duidelijke lijn naar verscherping van de kou voorbij het +240u moment. Ik wacht nog even het binnenlopen van alle kaarten op weer.nl af en de ensembles. Dan zeker weer een kort stukkie al was het voor het archief! 😉

 38. Ab schreef:

  Vervolgens barst er een groot strijd los tussen opkomende depressies vanuit het westen en in kracht toenemende Russische beer vanuit het NO vanaf 192h (22jan). Met NL blijvend in de winterkou. En ook op hoogte een koude luchtbel boven Duitsland op 1500m. Uiteindelijk blijft NL net in de kou zitten aan de goede kant( kust iets boven nul). Met voor NL overdag rond het vriespunt en in de nachten veelal lichte vorst tot -4gr bij een zwakke oostenwind op het end. De echte kou zit boven oost europa. Allemaal erg ver en onbetrouwbaar. En toch blijft ECMWF vriend en vijand GFS verbazen met het mogelijke winterscenario voor de LL na 20jan. En ook JMA 12u ondersteunt het ECMWF scenario na 20jan. Wat een spanning zeg die ik zelden meegemaakt heb. Ik duim me lekker suf voor ECMWF model 🙂 Maar niet te vroeg juichen allemaal, wees voorzichtig om teleurstellingen te voorkomen.

 39. Ab schreef:

  @Hajo, kom maar op met je bericht. Ik zou zeggen hou de spanning er lekker in met je nieuwe weerbericht omtrent die mogelijk breekpunt vanaf 18/19jan. Wordt het winter alsnog of niet voor NL??? Duimen maar!!!

 40. Eric schreef:

  @hajo net weer rtl weer gezien met op donderdag regen en temp oplopend naar 8 graden in welk rijtje moet ik dat plaatsen?

 41. jeroenh schreef:

  OOk NL1 met onze “gerrit” die aangeeft dat het donderdag rond 7-8 gr wordt met regen 🙁 … echter op accuweather.com gekeken (teminste via een app op mijn tv 🙂 ) … maar die lijkt ecmwf te volgen als ik de temp en sneeuwverwachting voor z-NL zie 🙂

 42. Hajo schreef:

  @Eric: ik hoorde het op de achtergrond… klopt als een bus wat ze zeggen en is ook helemaal in lijn met al mijn berichten: nu mini-winter, dan warmtefront en terug in de zachte lucht en daarna de spannende overgang naar al dan niet blijvend winterweer. Lees maar terug. Ik snap dat het voor mensen die het maar vluchtig lezen soms verwarrend is dat ik al weer bezig ben met de winterse periode na het aanstaande warmtefront….

 43. Leo schreef:

  Ja de verzachting midden volgende week staat er al dagen op in vrijwel alle modellen en zeer stabiel op. Irritanter was zojuist op RTl4 deze tussenzin: “maar echte kou met ook vorst overdag, dat gaan we niet meer meemaken” .. Grr…

 44. Eric schreef:

  @Hajo we gaan duimen volgend weekend zit ook ik in brixen om weer flink te gaan scheppen en skieen en verwacht dan als ik na het weekend weer terug ben een invallende winter@

 45. Ab schreef:

  Langs de kust net achter de duinen vriest het alweer. Wijk aan Zee meldt -0,8gr om 21u. En zo scoort EC beter dan GFS die zelfs geen vorst verwachtte voor midden NL laat staan kust vanavond. 😛

 46. Ab schreef:

  De EC 10daagse van 12u laat weer een stuk meer koude lijntjes zien ba die mogelijke breekpunt op 18/19jan. Met nog wel een tweedeling en dus de nodige onzekerheid en spreiding. Maar eerder een lagere ENS gem na dan. Met nu in de nachten lichte vorst en overdag iets boven nul. En ook meer kans op neerslag dan. Straks het vervolg zien en de sneeuwkansen. Hier de pluim http://www.knmi.nl/exp/pluim/

 47. Stefan schreef:

  @Allen, Ik geef niet aan dat ik de gehele winter al afschrijf, maar op dit moment is er geen koude put te ontdekken ergens in Europa. Dus als de wind naar het oosten draaid, en de stroming natuurlijk, dan hebben we helaas nog niet (lees goed, nog niet) echt winterweer. En wat het zeewater betreft, deze heeft wel degelijk veel invloed. Als de wind tijdens een winterse periode ook maar even over dat warme zeewater komt is het gelijk gebeurt met sneeuw en ijs (ook weer niet in heel Nederland). We moeten ons beseffen dat we in Nederland wonen met veel water om ons heen, wat op dit moment relatief warm is voor de tijd van het jaar. Ook in het hoge noorden en oosten (Rusland) is nog geen echte winter te bespeuren (wat er natuurlijk nog van kan komen). Dus als de weerberichten komen met een kans van 50% op winterweer, dan ben ik nog lang niet overtuigd als ik naar alles om ons heen kijk (geen winterweer). Als die 50% wordt voorspeld als het in Noorwegen -30 graden is en in Rusland vriezen ze dood op straat (figuurlijk gesproken), dan kan ik mij er meer in vinden. Maar wat ik al eerder aangaf, wat niet is kan natuurlijk nog gewoon komen,en wat mij betreft liever gisteren dan morgen. Iedereen, ga door met duimen, ik doe vrolijk met jullie mee. En kustlander, ik zeg altijd maar eerst zien en dan geloven.

 48. erwin schreef:

  GFS blijft tot 192 uur vooruit nog steeds zacht..

  Ik ben erg bang ECMWF morgenvroeg om half negen ook het gfs model achterna gaat. Kan dat uiteraard niet staven maar wintervoorgevoel voor volgend weekend is niet zo goed meer…

  Hoop dat het anders uitpakt en dat volgende run van ECMWF opnieuw koud is maar ik ben er bang voor…

  Duimen maar !

 49. Hajo schreef:

  @Stefan: weet je wat het koudste punt op dit moment is in heel Nederland? Wijk aan ZEE! -2,2 graden bij 1 beaufort aflandig!

 50. Leo schreef:

  Erwin, ik was daar voor de run van vanavond eerlijk gezegd ook al bang voor, maar dat viel mee.. Wordt een gek verhaal zo, we zullen het binnenkort zien?

 51. Hajo schreef:

  De GFS 18u hoofdrun is zacht maar sluit wel weer een beetje aan bij de ECMWF behalve dan dat de koude-uitbraken in de GFS18 steeds richting Griekenland gaan. Dat kan wel weer van koers veranderen.

  Even geen misverstanden: ik zie op dit moment ook de grootste kans voor een terugval naar het voor de Alpen zeer sneeuwrijke weertype en zacht in de LL. En een winter waarin we al juichen om een paar graadjes nachtvorst is natuurlijk geen winter. En toch wil ik echt zien wat de ECMWF morgenvoeg gaat doen. Ik heb ongeveer even vaak de GFS zien omslaan naar een ECMWF scenario als omgekeerd. En zolang er ook maar 1 koud lijntje in het ensemble zit, kan dat scenario ook uitkomen.

  Ik kies er persoonlijk voor om vrolijk te worden van de winterkansen die steeds aanwezig blijven. En ook het huidige mini-wintertje is toch een verademing. Voor het eerst in weken geen wind, wat zeg ik geen storm! Heerlijk op de wielrenfiets gezeten vanochtend.

  Aankomend weekeinde naar Paradiski! Beter!!

 52. Stefan schreef:

  @Hajo, dat is heel goed mogelijk dat Wijk aan Zee het koudst is, maar dat is te danken aan de aflandige wind en niets meer dat dat. Je ziet wel vaker dat er een groot temperatuur verschil is tussen het strand en vlak achter de duinen terwijl dat soms maar een paar honderd meter hoeft te zijn. Ik hoop net zo als iedereen hier dat het ECMWF gelijk gaat krijgen want het wordt toch echt wel eens tijd. Maar het kan zo maar zijn dat dit een zachte winter gaat worden voor de lage landen, wat ik overigens erg betreur. Gelukkig hebben we er met z’n allen geen invloed op en zullen we moeten afwachten wat moeder natuur ons wel of in dit geval juist niet beidt (winter). Ik ga nu naar bed, dromen van sneeuw en ijs en morgen weer vol verwachting uitkijken naar wat de kaarten ons bieden.

 53. Ab schreef:

  ECMWF en de GFS hoofdrun van 00u lijken naar elkaar toe te kruipen. En dan bedoel dat ze beide lijken te kiezen voor een kwakkel scenario na 20jan voor de LL. Met in de nachten af en toe wat vorst en overdag veelal boven nul. Wel lijkt de GFS hoofdrun van 00u richting eind januari te denken aan meanderende straalstroom. Dus depressies al maar zuidelijker gaan en ook meer hogedruk activiteit in het hoge noorden. Maar dat is te ver weg en onbetrouwbaar. Alleen is GFS 00u nog steeds veel zachter tussen 20 en 23jan vergeleken met ECMWF 00u die dan nog steeds voor kansje op sneeuw gaat voor 22jan en lichte vorst in de nachten tot -4gr. Wel bij de ECMWF op het eind 24/25jan weer toenemende depressie activiteit vanuit het westen. @Hajo kom er maar in met je weerbericht. Ik zie het uiteindelijk toch vanzelf wat het gaat worden of het zacht blijft of koud wordt.

 54. Ab schreef:

  Ook het KNMI gaat uit van een kwakkel scenario voor NL. Hier de toelichting: “40% kans op aanhouden van het wisselvallige weertype met geregeld neerslag en temperaturen die rond de normale waarden liggen, maar ook 60% kans op een overgang naar een kouder meer kwakkelend weertype” aldus de indienst doende meteoroloog Debie. Maar dit was op basis van de 12u EC pluim gister. Mij zou niet verbazen als straks de EC 15daagse van 00u er hetzelfde uitziet ongeveer.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.