De ontwikkelingen vandaag hebben mijn plannen voor het avondweerbericht behoorlijk in de war geschopt. De dump in de Alpen op uitgebreide schaal had ik eigenlijk niet zo verwacht, het zou daar vanavond over gaan. Maar de actualiteit vroeg om directe actie. Wat een mooie beelden! Lees als je dat nog niet gedaan hebt het ochtendbericht er op na, en kijk hier naar die schitterende platen. Verder: maaien mijn collega-schrijvers het gras niet, doet weerplaza dat wel.. Want de openingszin die ik al twee dagen in mijn hoofd had kwam vanmorgen voorbij schuiven. Hij had moeten luiden – en ik doe hem toch: het waren twee fantastische dagen! Als onderschrift voor de briljante compilatie die mijn zwager op maandag daarvan al maakte. De foto geeft perfect weer hoe iedereen er aan toe is, hoe blij we er van worden. Zie ze eens, mijn nichtje en haar vriendinnetje. Alsof ze voor het eerst sneeuw zien. Nou zo extreem was het ook weer niet, we hadden echt al 7 (geen 6 zoals eerder gemeld) van dit soort 20+ dagen gehad, waaronder de dagen net na Bevrijdingsdag en natuurlijk eerste Pinksterdag. Maar de regen, hagel en zelfs natte sneeuw die we daarna nog een keer over ons heen kregen deden dat weer snel vergeten. En al met al was en is het natuurlijk gewoon lang koud en wisselvallig, zonder een standvastige mooie periode. Hier trouwens het complete verhaal van Weerplaza. De strekking en conclusie begrijp ik niet, ook na het lezen van dat verhaal valt er toch weinig moois van te maken.
Op deze wolkenradar (hier vanaf geplukt) valt het resultaat van een zeer scherpe scheiding tussen een zuidwestelijke en een noordoostelijke stroming te zien met daardoor grote verschillen tussen noord en zuid Nederland. Enkele dagen geleden al verwacht door Frederic! Op het grensvlak zijn kleine, maar zeer heftige buien ontstaan. Amsterdam-Noord kreeg 52 mm, waarvan Ronaldo zojuist al verslag uitbracht. Op kleine schaal dus, daardoor grote plaatselijke verschillen. Op de buienradar zag het er niet eens spectaculair uit. Maar dit beeld ging om het hele smalle opklaringsgebiedje uitgerekend boven.. De Bilt. Zo gebeurde het dat het vanmorgen reeds aangehaalde datumrecord net niet gehaald werd. Om 19h00 liep het kwik naar 12.4°C als maximum vandaag. Wel -opnieuw- koud dus! Inmiddels is het zeker dat de lente de koudste is sinds 1962. Niet als 6e sinds 1901 trouwens, zoals weerplaza schrijft. Het gemiddelde komt niet uit op 7.2, maar op 7.37 °C, daarmee 7e dus.
De drukverdeling zit de komende dagen -tot in de loop van het weekend- nog aardig op slot. Daardoor blijft het in de Alpen nog wel even sneeuwen. Het gebied verplaatst zich langzaam iets naar het noordoosten. Vanaf vannacht komt nu vooral Westelijk Oostenrijk nog een keer aan de beurt. Met enorme neerslagtotalen. De hoeveelheid kan wel oplopen tot 75 cm. Wel is het zo dat de vorstgrens vooral vanaf vrijdagmiddag gaat oplopen. In eerste instantie naar zo’n 2000 meter, vanaf begin volgende waarschijnlijk nog verder. Maar op bovenstaande kaart laat de Amerikaanse GFS 12h run toch echt weer een sneeuwdek van 55 cm ontstaan tot zaterdagmorgen. Of dat werkelijk tot stand komt blijft afwachten, vaak pakt het toch wel iets lager uit. Maar dat het nogmaals smullen wordt met de webcambeelden lijkt zeker.
Zomer voor de lage landen? Twee pluimen van de nieuwste Europese run. De ene is van de KNMI site (voor De Bilt), de andere van buienradar.nl (voor midden-Nederland). Die van het KNMI geeft het meest compacte en daarom mooiste overzicht, die van buienradar is weer handig om enkel de temperatuur kaart van de 15-daagse verwachting hier te plakken. Op de site kun je daar bovendien de verschillende regio’s van Nederland kiezen. Wat zit er in verscholen? Veel. Frederic legde afgelopen maandag in dit artikel heel mooi uit wat precies. Dat het gaat om het herkennen van de mogelijke patronen die ons worden voorgeschoteld, of daarin een logica en een trend in valt te ontdekken. Voor het Europese model is dat erg veel werk. Behalve dat iedere run immers 50 scenario’s bevat, zijn de gegevens daarvan minder vrijelijk beschikbaar en ook wat meer verstopt dan van het Amerikaanse model. Maar voor wie er zin in heeft, ze staan bijvoorbeeld hier. Zelf kijk ik dus liever naar de pluim, in combinatie met de windroos. De nieuwe volgt zo’n uurtje na de pluim dus daarop is het nog even wachten. Goed, wat kunnen we van deze pluim zeggen? Eerst nog even kijken naar de hoofdrun (in de pluim de rode lijn). Het beroemde Azoren-hogedrukgebied gaat zich -inderdaad- fors noordwaarts uitbreiden, maar blijft ten westen van het vasteland liggen. En geen echt lekkere verbinding met de hogedruk boven Scandinavie. Koude lucht , ook op hoogte, lekt tot woensdag zuidwaarts. Pas vanaf volgende week donderdag zou het goed komen, met een oostelijke stroming. Echter, de spreiding in het ensemble / de pluim neemt vanaf dinsdag enorm toe. Daarnaast is deze run behoorlijk afwijkend ten opzichte van de vorige. Hij is veel droger, en uiteraard de hoofdrun die totaal de andere kant op gaat. Hajo merkte vanmiddag al op: dat is degene met verreweg de meeste rekenkracht. En als die 12 uur later volledig de kwijt is ten opzichte van de vorige, pfff, durf ik mijn handen er niet voor in het vuur te steken. Kom eerst maar eens met 3 of 4 van dit soort opeenvolgende runs (het liefst hoofdrun + ensemble), dan pas ga ik er reële en geloofwaardige kansen in zien.
Tot slot nog een kort rondje avondwebcams. Morgen Oostenrijk?! Kom in ieder geval weer terug, Hajo gaat volgens mij weer ouderwets uitpakken!
27 reacties
Gesloten voor reacties.