Bron: Webcam Col Raiser

Het kan natuurlijk niet uitblijven: ooit komt die zuidkantdump…. en dan schijnt snel weer de zon. Een hotelier uit Val Gardena vertrouwde me ooit toe: “Ons grote voordeel is: bij ons sneeuwt het nooit. Ja het sneeuwt wel eens. Maar dan kort en heftig en dan schijnt weer de zon”. Nou dat gaat in dit gevl duidelijk op. Het is heel mooi geweest ook tijdens de aanhoudende sneeuwval aan de noordkant. Het was koud genoeg voor kunstsneeuw. Af en toe was er een opfrissertje. Maar nu dan eindelijk eens een halve meter poeder op het programma.

Bron: Webcam St. Ulrich

het is nog een voorzichtig begin vanochtend maar alles is al wit…. een dun laagje nog maar in het dal zoals hierboven in St. Ulrich wordt toch meer dan 30cm verwacht.

De snoeiharde Föhn valt natuurlijk op. Gisteren was het beginnetje al daar op de Patscherkofel bij Innsbruck. Toch heb ik gisteren voor het eerst in een tijdje weer twee tandemvluchten gemaakt. Dat was nog goed te doen en op dezuidenwind kon je schitterend tegen de Hohe Salve op soaren.

Hierboven de windgrafiek van de Patscherkofel waar de Föhn over de Brenner langs raast. Gister nog te doen maar nu steady rond 100km/u. Nou laten we eens live naar de sneeuw in Val Gardena kijken samen.

Dat liegt er niet om en leuk om het vandaag en vooral ook morgen de hele dag nog bij te houden. Zondag het laatste restje en dan maandag de eerste droomdag!

Ik ga de kaarten nog analyseren en mijn bevindingen hieronder uiteenzetten…. maar de voorpret is weer terug natuurlijk met zo’n leuke run voor de Lage Landen. het ensemble gemiddelde is nog prut…. maar als het Europese model er nu ook eens in meeging? Zo terug!

Een hele mooie kaart van die hoofdrun van het Amerikaanse weermodel. Een scandihoog met een mooie lange snuit….. en die blaast het dooiverhaaltje uit….  met koude oostenwind….

Voor de duidelijkheid: het Europese model eindigt zacht! Harde westenwind met regen in de Alpen tot boven 1500m. Sneeuw in Denemarken dus ook winterpotentie voor de Lage Landen als dingen iets anders uitpakken. 

Het Amerikaanse model is dan al heel ergens anders….. in de wolken van een nieuwe mooie winterprik met Hellmannen…. eens zien wat de middagrun ervan bakt! Nou gekeken en het is een zachte uitbijter. Geen vastigheid dus…. dan maar kijken naar de vraag van Mathijs hoe het reisweer dit weekeinde wordt….

We pikken het even op met de zuidkantdump en zien dan de sneeuw zondag over de oost naar de noordkant draaien. Daar is dan stuwing en sneeuwt het flink de hele dag. Thuis in de Kitzbüheler Alpen zien we het kwik kelderen van de Föhndag morgen met dubbele cijfers naar terug vorst en sneeuw.

En is het een probleem onderweg? Nauwelijks. Het kan sneeuwen van Nederland tot de Alpen… maar de intensiteit is laag… nog geen millimeter per 3 uur. Dus kan geen hinder opleveren zou ik zeggen. En in de Alpen zijn ze nu ook wel op sneeuwval ingespeeld en zal het sneeuwruimen snel gaan….

Screenshot Gopro Hochfilzen Copyright WSWM.nl

Het enige dingetje is dat er van die hoge sneeuwwanden zijn momenteel waar de sneeuwschuivers de sneeuw niet meer in kunnen drukken. Dus dan krijg je na sneeuwval nog van die sneeuwhopen aan de rand van de weg. Daar moet je een beetje mee opletten.

PS En pik nog even deze en deze link mee mbt de kou in de Verenigde Staten


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

84 reacties

Gesloten voor reacties.