Bron: Webcam Col Raiser

Het kan natuurlijk niet uitblijven: ooit komt die zuidkantdump…. en dan schijnt snel weer de zon. Een hotelier uit Val Gardena vertrouwde me ooit toe: “Ons grote voordeel is: bij ons sneeuwt het nooit. Ja het sneeuwt wel eens. Maar dan kort en heftig en dan schijnt weer de zon”. Nou dat gaat in dit gevl duidelijk op. Het is heel mooi geweest ook tijdens de aanhoudende sneeuwval aan de noordkant. Het was koud genoeg voor kunstsneeuw. Af en toe was er een opfrissertje. Maar nu dan eindelijk eens een halve meter poeder op het programma.

Bron: Webcam St. Ulrich

het is nog een voorzichtig begin vanochtend maar alles is al wit…. een dun laagje nog maar in het dal zoals hierboven in St. Ulrich wordt toch meer dan 30cm verwacht.

De snoeiharde Föhn valt natuurlijk op. Gisteren was het beginnetje al daar op de Patscherkofel bij Innsbruck. Toch heb ik gisteren voor het eerst in een tijdje weer twee tandemvluchten gemaakt. Dat was nog goed te doen en op dezuidenwind kon je schitterend tegen de Hohe Salve op soaren.

Hierboven de windgrafiek van de Patscherkofel waar de Föhn over de Brenner langs raast. Gister nog te doen maar nu steady rond 100km/u. Nou laten we eens live naar de sneeuw in Val Gardena kijken samen.

Dat liegt er niet om en leuk om het vandaag en vooral ook morgen de hele dag nog bij te houden. Zondag het laatste restje en dan maandag de eerste droomdag!

Ik ga de kaarten nog analyseren en mijn bevindingen hieronder uiteenzetten…. maar de voorpret is weer terug natuurlijk met zo’n leuke run voor de Lage Landen. het ensemble gemiddelde is nog prut…. maar als het Europese model er nu ook eens in meeging? Zo terug!

Een hele mooie kaart van die hoofdrun van het Amerikaanse weermodel. Een scandihoog met een mooie lange snuit….. en die blaast het dooiverhaaltje uit….  met koude oostenwind….

Voor de duidelijkheid: het Europese model eindigt zacht! Harde westenwind met regen in de Alpen tot boven 1500m. Sneeuw in Denemarken dus ook winterpotentie voor de Lage Landen als dingen iets anders uitpakken. 

Het Amerikaanse model is dan al heel ergens anders….. in de wolken van een nieuwe mooie winterprik met Hellmannen…. eens zien wat de middagrun ervan bakt! Nou gekeken en het is een zachte uitbijter. Geen vastigheid dus…. dan maar kijken naar de vraag van Mathijs hoe het reisweer dit weekeinde wordt….

We pikken het even op met de zuidkantdump en zien dan de sneeuw zondag over de oost naar de noordkant draaien. Daar is dan stuwing en sneeuwt het flink de hele dag. Thuis in de Kitzbüheler Alpen zien we het kwik kelderen van de Föhndag morgen met dubbele cijfers naar terug vorst en sneeuw.

En is het een probleem onderweg? Nauwelijks. Het kan sneeuwen van Nederland tot de Alpen… maar de intensiteit is laag… nog geen millimeter per 3 uur. Dus kan geen hinder opleveren zou ik zeggen. En in de Alpen zijn ze nu ook wel op sneeuwval ingespeeld en zal het sneeuwruimen snel gaan….

Screenshot Gopro Hochfilzen Copyright WSWM.nl

Het enige dingetje is dat er van die hoge sneeuwwanden zijn momenteel waar de sneeuwschuivers de sneeuw niet meer in kunnen drukken. Dus dan krijg je na sneeuwval nog van die sneeuwhopen aan de rand van de weg. Daar moet je een beetje mee opletten.

PS En pik nog even deze en deze link mee mbt de kou in de Verenigde Staten


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

84 reacties

Gesloten voor reacties.