Radarbeeld 19 januari

Klik voor grotere afbeelding

Bovenstaand screenshot toont de eerste neerslagzone die de Alpen zojuist heeft bereikt. Op dit moment begint het op steeds meer plekken aan de Noordkant direct matig tot zwaar te sneeuwen boven een sneeuwgrens die aanvankelijk tussen de 1200 en 1500m zal liggen. Ten opzichte van de verwachtingen die Hajo vanmorgen in zijn bericht heeft afgegeven is er vanavond nog niet veel veranderd. De sneeuwgrens gaat morgen gestaag dalen tot een minimum rond 500m.  Vervolgens krijgen we de dagen die hierna volgen een golfbeweging van de sneeuwgrens tussen 1500m en de lagere dalen. Daarbij zal het vooral morgen en overmorgen nog eens stormachtig waaien. Opnieuw is het zeer waarschijnlijk dat in een aantal gebieden de hogere liften gesloten moeten worden. Maar hee, als je tussen de bomen heerlijk poeder kan skiën is het dat wel waard toch? Het worden dus weer een paar heftige dagen in de Alpen waar we hoogstwaarschijnlijk weer genoeg spectaculaire beelden van zullen gaan zien.

Hahnenkamm-rennen in het gedrang?

hahnenkamm training 2012

Gisteren konden de trainingen nog worden uitgevoerd onder een strak blauwe hemel...


Wat spannend gaat worden is in hoeverre de beroemde Hahnenkamm-rennen door kunnen gaan volgens het programma. In Kitzbühel zijn namelijk al sinds dinsdag de eerste trainingen aan de gang voor de wereldbekerwedstrijden die morgen beginnen met de Super-G. Op de officiële website zijn nog geen berichten terug te vinden over eventuele afgelasting. Maar dat de atleten en organisatie te maken gaan krijgen met extreem lastige weersomstandigheden is nu wel met zekerheid te zeggen.

Noord-Franse Alpen vallen ook weer in de prijzen

Naast de Oostenrijkse Noordkant gaan de Franse Alpen de komende dagen ook weer de nodige centimeters bij kunnen schrijven. Het voordeel van de hoger liggende Franse skidorpen is daarbij goed merkbaar. Met een sneeuwgrens die niet of nauwelijks boven de 1500m zal uitkomen vallen de skigebieden Noordelijk van de ‘Maurienne Barrière’ de komende dagen ook weer met hun neus in de boter.. euhhh poeder! Accumulaties tot 50-70cm zijn goed mogelijk. Zuidelijk van de Maurienne veel minder neerslag met vooral in het weekend ook kans op mooie opklaringen.

Lange termijn: kansen voor de zuidkant?

Helaas kunnen we op dit moment niet heel veel meer zeggen over de lange termijn dan vanmorgen mogelijk was. De GFS 12z laat echter wel verschillende scenario’s zien waarin de zuidkant ook eindelijk weer eens wat sneeuw mag verwachten. De komende runs gaan wat dat betreft weer erg spannend worden. Nu eerst maar eens genieten van al de sneeuw die de komende dagen gaat vallen en hopelijk ook van de spectaculaire Hahnenkamm-rennen op tv!


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

3 reacties

Gesloten voor reacties.