Omdat er zeker heel wat volgers in de nachtelijke uren gaan posten wat ze zien even een nieuw bericht met een nieuw reactiedraadje. Hierboven in volle glorie op dit moment boven de Britse eilanden de depressie die we allemaal graag hevig zien binnenkomen – in Berlijn tot Karin gedoopt (zie kaart). Het Duitse Bild slaat ook al alarm over Karin, zie hierrr. In heel Nederland gaat het hevig sneeuwen vooral morgen in de ochtendspits. Staar je niet blind op de voorste buienzone, maar volg vooral die mooi gekromde boog daarachter met de rode punten die op intense neerslag duiden. Dat is de (smalle en dus snel passerende ) white-out die wij ook nog krijgen. Morgenochtend pas. 

Ik wil graag even ingaan op de volgende vraag van Herman van der Meer:

Hoi Hajo

Erg spannend natuurlijk wat er de komende nacht en ochtend gaat gebeuren, maar ik heb eigenlijk 1 ding niet goed door. Daar kun je me vast wel wat uitleg over geven.

Volgens mij draait de lucht altijd tegen de klok in bij een lagedruk gebied. Nu is het zo dat de storing van vannacht en morgen vlak voor onze kust langs gaat trekken. Ik zou dan zeggen dat we te maken krijgen met een zuidelijke en dus warme wind. Maar ergens gaat er in mijn gedachten iets fout, want we worden naar alle waarschijnlijkheid getrakteerd op bakken met sneeuw. Kun je eens uitleggen hoe dat komt?

Alvast bedankt,
Herman[dc_slider slider=”7518″ captions=”true”]

Het antwoord op Hermans vraag is tamelijk eenvoudig af te lezen aan beide kaarten hierboven die zijn voor vrijdag 12 uur. Wat valt direct op? Zie de pijlen die ik heb getekend. Juist: de wind waait aan de grond precies 180 graden tegen de wind op grote hoogte aan de tropopauze (10km). De kou beukt vanuit noordnoordwest naar het zuiden en slorpt daarbij in een draaibeweging de restjes warmte over het aardoppervlak omhoog. De depressie is eigenlijk een gigantische stofzuiger en de neerslag is evenredig met de snelheid van de stijgbeweging en het vochtgehalte. Laat die warme lucht aan de grond eens 5°C hebben. 1000m hoger – en dat zit je binnen een minuut – is dat al -1°C en zo voorts tot 10 km. De sneeuw die vanaf helemaal boven komt vallen, koelt vervolgens onderen de lucht snel terug naar 0°C en met de toenemende oostelijke component komt er ook wat transportkou bij. 

Welnu. Genoeg theorie. Nu de praktijk van wat er vannacht en morgenvroeg gaat vallen. In het GFS model is de verwachting duidelijk omlaag bijgesteld. ECMWF is tamelijk constant. Ik hou het op mijn eerder afgegeven 15cm voor Amsterdam! 🙂 Enne, ja de winterkansen – na de regenfase zondag – zijn uitstekend! 🙂 🙂 🙂

Categorieën: Nederland

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

130 reacties

Gesloten voor reacties.