We hebben het de laatste jaren al eerder gezien: een ontzagwekkend “zomersneeuwdek” in Noorwegen. Weet niet meer welk jaar het was dat we berichtten over zomerskitoeren aldaar. Nu schijnen ze de sneeuwrijkste winter sinds 1958 te hebben. De komende periode zal goed zijn voor het sneeuwdek want…

… komende donderdag stort een arctische koudebel zich uit over onze contreien. En daar zitten we dan weer een tijdje mee. Gaat dat ook veel regen opleveren? Zeker aan de noordkant van de Alpen ….

…. zou je denken. Maar als we inzoomen…

….. zien we dat het toch eerder aan de zuidkant gaat plenzen. Dat is als heel Europa koud is en de botsing der luchtmassa’s pas op de Middellandse Zee plaatsvindt. Een magere 20mm voor de noordkant. En idem voor de Lage Landen. In de reacties is veel gediscussieerd over de droogte. Gelukkig heeft klimaatgek.nl het uitgezocht en weten we dat er niets echt bijzonders aan de hand is.

Nu zitten we weer met een fraai Scandihoog in de loop van de week kiept het om… en hierboven zie je dan de Arctische uitbraak in volle omvang in het Europese weermodel.

Het Amerikaanse model berekent voor hetzelfde moment een zeer fraai front met scherpe opklaringen erachter. En wolkvorming boven de “warme” Noordzee als daar die koude lucht overheen stroomt.

En daar komt dan ook in de Lage Landen wat neerslag van. Hier zie je hoe boven land net voldoende thermiek is om wat millimeters naar beneden te brengen.

En dan maken we van alles bijzonders mee…. maar hebben we toch bijna op de meetfout exact de goede gemiddelde temperatuur over de hele maand mei. Dat is dan ook weer een klein wonder. Hoe mooi afgeregeld alles is.

Wat niet afgeregeld is, onze menselijke samenleving. Terwijl het klimaat praktisch niets doet en de zeespiegel ook niet noch het zeeijs, stuiteren wij mensen alle kanten op. Ook over een gemeen virus dat onder honderden miljoenen te dikke rokende westerlingen met vitaminedeficiënties iets van één miljoen oudjes over de grens heeft geholpen, die daardoor niet tegelijk aan iets anders hadden kunnen sterven, plus zeker ook honderden kerngezonde pechvogels, zoals we dat ook hebben met verkeersdoden…. en nu stopt dat hele schatrijke westen met normaal doen… en klampen we ons vast aan instanties die zich weer vastklampen aan nog onduidelijke kennis en die vooral stoer dezelfde eenmaal ingeslagen weg blijven volgen ondanks dat we nu weten dat de 1,5 meter samenleving echt volstrekt nergens op slaat en ik er ook steeds iets meer burgerlijk ongehoorzaam van wordt. Leuk deze foto. Dat is de terecht dikke vinger aan mensen die hun humor hebben verloren. Want wanneer hebben we humor het meest nodig?

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

41 reacties

Gesloten voor reacties.