We hebben het de laatste jaren al eerder gezien: een ontzagwekkend “zomersneeuwdek” in Noorwegen. Weet niet meer welk jaar het was dat we berichtten over zomerskitoeren aldaar. Nu schijnen ze de sneeuwrijkste winter sinds 1958 te hebben. De komende periode zal goed zijn voor het sneeuwdek want…

… komende donderdag stort een arctische koudebel zich uit over onze contreien. En daar zitten we dan weer een tijdje mee. Gaat dat ook veel regen opleveren? Zeker aan de noordkant van de Alpen ….

…. zou je denken. Maar als we inzoomen…

….. zien we dat het toch eerder aan de zuidkant gaat plenzen. Dat is als heel Europa koud is en de botsing der luchtmassa’s pas op de Middellandse Zee plaatsvindt. Een magere 20mm voor de noordkant. En idem voor de Lage Landen. In de reacties is veel gediscussieerd over de droogte. Gelukkig heeft klimaatgek.nl het uitgezocht en weten we dat er niets echt bijzonders aan de hand is.

Nu zitten we weer met een fraai Scandihoog in de loop van de week kiept het om… en hierboven zie je dan de Arctische uitbraak in volle omvang in het Europese weermodel.

Het Amerikaanse model berekent voor hetzelfde moment een zeer fraai front met scherpe opklaringen erachter. En wolkvorming boven de “warme” Noordzee als daar die koude lucht overheen stroomt.

En daar komt dan ook in de Lage Landen wat neerslag van. Hier zie je hoe boven land net voldoende thermiek is om wat millimeters naar beneden te brengen.

En dan maken we van alles bijzonders mee…. maar hebben we toch bijna op de meetfout exact de goede gemiddelde temperatuur over de hele maand mei. Dat is dan ook weer een klein wonder. Hoe mooi afgeregeld alles is.

Wat niet afgeregeld is, onze menselijke samenleving. Terwijl het klimaat praktisch niets doet en de zeespiegel ook niet noch het zeeijs, stuiteren wij mensen alle kanten op. Ook over een gemeen virus dat onder honderden miljoenen te dikke rokende westerlingen met vitaminedeficiënties iets van één miljoen oudjes over de grens heeft geholpen, die daardoor niet tegelijk aan iets anders hadden kunnen sterven, plus zeker ook honderden kerngezonde pechvogels, zoals we dat ook hebben met verkeersdoden…. en nu stopt dat hele schatrijke westen met normaal doen… en klampen we ons vast aan instanties die zich weer vastklampen aan nog onduidelijke kennis en die vooral stoer dezelfde eenmaal ingeslagen weg blijven volgen ondanks dat we nu weten dat de 1,5 meter samenleving echt volstrekt nergens op slaat en ik er ook steeds iets meer burgerlijk ongehoorzaam van wordt. Leuk deze foto. Dat is de terecht dikke vinger aan mensen die hun humor hebben verloren. Want wanneer hebben we humor het meest nodig?

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

41 reacties

Gesloten voor reacties.