Ineens zag ik hem. Wat een vreemde wolk. Een dunne laag sluierbewolking op de Penningberg in de voortuin tegen een strak blauwe achtergrond. Kaarsrecht! Van horizon naar horizon.

Hier het contrast verhoogd. Let ook op de contrails door en aan de rand van de wolk.

En dit is hem helemaal. Maar hij was dus echt kaarsrecht. Als een lineaal. Je kijkt op het noorden. De laag hing op minstens 4km hoogte als het vliegtuigen op weg naar Innsbruck waren. En kan dus een tweede of derde orde kameffect van de Hohe Tauern zijn. Maar zo regelmatig van vorm?

Deze foto is helaas niet helemaal scherp. Maar de laag begon al gauw te vervagen en je kreeg dat soort schubben erbij. Nu ja. Wie er een mooie Latijnse naam bij weet (anders dan simpelweg altostratus) mag het zeggen. Fijne avond! En deel wat je ziet in de modellen.

PS Morgen valt de Föhn stil. En dat is goed nieuws want dan kan ik in Montafon cescia en Dennis op een tandemvlucht trakteren. Jij daar ook zin in? Doe dan een bescheiden donatie aan WSWM en  ontvang één of meer tegoedbonnen voor gratis tandemvluchten! Het gaat hard maar de 100 zijn nog niet vergeven.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.