kunstsneeuwZA1312

Het enthousiasme over kunstsneeuw stijgt met elke droge dag in de Alpen. We hebben nu stevig in de peiling dat er een hele reeks koude nachten in de dalen gaat volgen zodat echte wondertjes mogelijk worden. Wat te denken van de splinternieuwe zwarte dalafdaling in de Zillertal Arena naar 570m hoogte bij de dalstations van Zell am Ziller. Wat echt niemand had verwacht gebeurt toch: de piste zal misschien netjes voor de vakantie kunnen openen!

zillertal-arena2

En boven in dat skigebied is toch alles nog mooi wit! Jelte stuurde deze plaat vanochtend vanuit Königsleiten. En let nu eens op dat heerlijke weertje.. dat is ook mijn knuppel in het hoenderhok vanavond: de kansen stijgen dat de eerste kerstweek wel een puur en ongebreideld zonnig zou kunnen verlopen!

daupunt

Met pittige vorst in de Alpendalen in de nacht en aanhoudend zachte waarden op de hogere pistes. Maar ook weer niet superzacht. Laten we zeggen +4ºC op 1500m. Maar…. dan hebben we nog het dauwpunt! Als het ’s ochtends maar droog genoeg is kunnen ook boven op de hogere pistes de sneeuwkanonnen even aan. Hierboven zie je hoeveel lager dan het dauwpunt kan zijn dan de thermometertemperatuur. Ook in de namiddag kunnen ze dan weer aan. ’s Nachts lukt het op hoogte minder goed door de vochtigheid van de nacht -> dauwpunt hoger tot dicht bij ware temperatuur.

spring_heavenly_brings_sunshine_bikinis_snowboarding_2_98018

Wat als echt iedereen maar dan ook iedereen poepiebruin van die week thuis zou komen? Met wat actuele plaatjes komen we alvast in de stemming.

montafon1312

Hierboven nog eens de Golm in Montafon waar Cescia afgelopen week vertoefde. Montafon is haar favoriete skigebied. Met haar vriend heeft ze een seizoenpas. Zodra ze maar even weg kan thuis zoeft ze erheen. Ze was enthousiast: “Elke dag stralend weer. We harde pistes. Soms met van die harde knollen van de pistenbully’s. Minpuntje natuyurlijk dat sommige liften en pisten nog niet open waren”. Nu zien we toch dat dit zeker ook te maken heeft met het feit dat de skigebieden pas alles op alles zetten naar de hoogseizoenweken toe! En dat is dus nu de komende dagen…

saalbach3

Valentijn in Saalbach vandaag

saalbach2

Valentijn in Saalbach vandaag

saalbach1

Valentijn in Saalbach vandaag

Valentijn schrijft erbij:

Hoezo smalle pistes? Zuidhelling saalbach: geniaal!! Top! Het is namelijk geen reclame praat van mij of zo. Dit soort pistes zijn zelfs op dagen met veel natuursneeuw een zeldzaamheid! Zulke lekkere grip als vandaag heb ik niet vaak. En zeker in Saalbach op de zuidkant nog niet eerder meegemaakt. Maar ja, breng dat de bezorgde Nederlandse wintersporter aan het verstand. Door de zondag was het ook nog eens druk en toch ruimte zat overal. Natuurlijk, in kleinere gebieden die niet de kunstsneeuwcapaciteit van Saalbach hebben is het nu niet goed. Maar alle grote jongens onder de skigebieden hebben het prima voor elkaar.

Amen!

 

soelden1312d

Serfaus Fiss Ladis

soelden1312b

Jochem in Sölden

soelden1312c

Jochem in Sölden

soelden1312

Jochem in Sölden

kaiserwetter1312

Jochem in Sölden

gfs1312-12

Amerikaans model medio volgende week

In mijn laatste video van afgelopen donderdag noemde ik concreet als een van de drie scenario’s een scenario waarin de teflon status quo behouden blijft met enerzijds op hoogte een milde zuidwestenwind maar anderzijds door de hoge druk toch mooie nachtvorst in de dalen. Waardoor dagelijks kunstsneeuw opgespoten kan worden. Nou daar hebben we op dit moment al een voorproef van. Misschien vallen er één of twee dagen uit maar als je praktisch iedere dag kunt spuiten en boven niet… dan kun je beneden ook wel een meter sneeuw neerleggen als je wilt.

cliffgfs1312

Cliffhanger Amerikaans model

Puur als leukie toevalliog een leuke laatste kaart van het Amerikaanse model… het hoog houd echt hardnekkig stand maar weet zich na een zwakke frontpassage te transformeren tot een winters Scandihoog. Nog steeds teflon dus maar wel 2000km naar het noordwesten opgeschoven. Weer iets wat je kunt uitprinten en onder je kussen kunt leggen als jij er blij van wordt. We kijken snel naar de luchtdruk grafieken bij deze run…

luchtdruk-oostenrijk

Luchtdruk Oostenrijk

Ensemblegemiddelde op 1025hPa. Eén cluster flirt vanaf 22 december met de neutrale 1013hPa. Een enkel lijntje duikt dieper. Een stevig cluster houdt vast aan de 1030hPa. Lees: Kaiserwetter!

fransealpen-luchtdruk

Luchtdruk Franse Alpen

Franse Alpen wat gelijkmatiger verdeeld…

valgardena-luchtdruk

Luchtdruk aan de zuidkant bij Val Gardena

Zuidkant. Zelfde beeld. Logisch want voor een groot hogedrukgebied zijn de Alpen niets… qua neerslag trouwens zie je komende woensdag en donderdag die piek in Oostenrijk. Er gaat tussen de 5 en 15mm regen vallen met sneeuw pas vanaf 1700m. Dan zit je dus in Königsleiten en Hochkrimml in de Zillertal Arena net wel goed en in Obertauern. Donderdag verder naar het oosten sneeuw boven 1400m. In het verdere vervolg zijn en blijven er neerslag kansen vanaf de 21e.

Stefan Ochs – je weet wel van die theorie over de koude plek op de oceaan – heeft nog wel fiducie in een weeromslag voor kerst:

Kurz vor Weihnachten, genauer gesagt am 22. Dezember fangen die Prognosen an zu wackeln. Ab diesem Zeitpunkt haben nicht mehr alle Wettermodell-Läufe milde Ergebnisse. Die weiße Weihnacht ist also noch nicht ganz vom Tisch und es kann ja auch schnell gehen: Ein kurzer Kaltluftvorstoß mit kräftigen Schneeschauern führt zur Ausbildung einer dünnen Schneedecke, die kurz darauf ein Hoch mit bodennaher Kaltluft konserviert.

Nou ik begin zo langzamerhand te tekenen voor het zonnige scenario! 🙂 Snel nog even kijken in het Europese model… ja hoor! Bevestigt deze tendens…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

58 reacties

Gesloten voor reacties.