Na Almeria in Zuid-Spanje afgelopen weekeinde was het gisteren raak op Sicilië en ook in Calabrië. Dramatische overstromingen en nog steeds code rood voor nieuw onweer. Even wat plaatjes en dan een blik vooruit.
Alsof die straatjes ervoor gebouwd zijn. En zouden ze die autootjes niet gewoon op vlotten moeten parkeren als dergelijke toestanden dreigen? Een soort noodweer-airbag!
Blup, blup, blup!
Ja moeder natuur heeft het zo bedoeld. Af en toe flinke erosie want al die bergen moeten weg binnen vele miljoenen jaren. Anders schiet het niet op natuurlijk. Ja en wij mensjes zijn als mieren die een emmer water over zich heen krijgen. Ach gewoon gelaten ondergaan en de boel weer opruimen. Het schijnt goed voor de economie te zijn. Sowieso hebben Nederlandse waterbouwers geen gebrek aan werk in de wereld.
Hierboven de weerkaart waarop je ziet dat het Europese model de hotspot goed aan zag komen. Alleen dat er niet 50 maar misschien wel 150mm neerdaalde (wie vind het getal?) is niet strak te berekenen.
Gisteren heb ik al gewaarschuwd over vergelijkbare toestanden in delen van de Alpen vanaf zondag. Hier zie je de actuele berekening van het meest heftige neerslagmoment. Het regent natuurlijk in een gigantisch gebied op dat moment. Het hoeft zich alleen maar zoals gisteren op Sicilië iets meer lokaal samen te ballen en de poppen zijn aan het dansen zwemmen.
Het Europese model is het meest dreigend voor de zuidkant van de Alpen en het Centraal Massief. Rampscenario’s zijn denkbaar voor individuele Alpendalen en ook voor bredere dalen stroomafwaarts waar alles samenvloeit. Of het loopt met een sisser af. Na Almeria en Sicilië mag men wel dubbel gewaarschuwd zijn.
Het Amerikaanse model dumpt de meeste regen langs de noordelijke grens van Spanje en Portugal. De algemene waarneming is natuurlijk dat heel Europa in een natte fase zit en dat er in deze actuele situatie in elk geval geen aanwijzing te lezen valt voor al te platte stellingen dat de droge gebieden droger zullen worden en de natte gebieden natter. Dat is echt klimaatwetenschap van likmevestje.
PS Heb nu na correspondentie met de wetenschapper in kwestie meer inzicht in de recente publicaties over het Atlantic Hurricane season en kan daar vanmiddag een artikel aan wijden. Op dit moment zou ik ook graag statistieken zien van zeer heftige lokale neerslag in de herfst en dan vooral in het Middellandse Zeegebied. Wat is hier de trend? En is er een verband met de belachelijke sneeuwval in de Apennijnen afgelopen winter?
6 reacties
Gesloten voor reacties.