sicilie4

Na Almeria in Zuid-Spanje afgelopen weekeinde was het gisteren raak op Sicilië en ook in Calabrië. Dramatische overstromingen en nog steeds code rood voor nieuw onweer. Even wat plaatjes en dan een blik vooruit.

sicilie3

Alsof die straatjes ervoor gebouwd zijn. En zouden ze die autootjes niet gewoon op vlotten moeten parkeren als dergelijke toestanden dreigen? Een soort noodweer-airbag!

sicilie2

Blup, blup, blup!

sicilie1

Ja moeder natuur heeft het zo bedoeld. Af en toe flinke erosie want al die bergen moeten weg binnen vele miljoenen jaren. Anders schiet het niet op natuurlijk. Ja en wij mensjes zijn als mieren die een emmer water over zich heen krijgen. Ach gewoon gelaten ondergaan en de boel weer opruimen. Het schijnt goed voor de economie te zijn. Sowieso hebben Nederlandse waterbouwers geen gebrek aan werk in de wereld.

gisteren

Hierboven de weerkaart waarop je ziet dat het Europese model de hotspot goed aan zag komen. Alleen dat er niet 50 maar misschien wel 150mm neerdaalde (wie vind het getal?) is niet strak te berekenen.

nuinec

Gisteren heb ik al gewaarschuwd over vergelijkbare toestanden in delen van de Alpen vanaf zondag. Hier zie je de actuele berekening van het meest heftige neerslagmoment. Het regent natuurlijk in een gigantisch gebied op dat moment. Het hoeft zich alleen maar zoals gisteren op Sicilië iets meer lokaal samen te ballen en de poppen zijn aan het dansen zwemmen.

hotspotsec

Het Europese model is het meest dreigend voor de zuidkant van de Alpen en het Centraal Massief. Rampscenario’s zijn denkbaar voor individuele Alpendalen en ook voor bredere dalen stroomafwaarts waar alles samenvloeit. Of het loopt met een sisser af. Na Almeria en Sicilië mag men wel dubbel gewaarschuwd zijn.

hotspotgfs

Het Amerikaanse model dumpt de meeste regen langs de noordelijke grens van Spanje en Portugal. De algemene waarneming is natuurlijk dat heel Europa in een natte fase zit en dat er in deze actuele situatie in elk geval geen aanwijzing te lezen valt voor al te platte stellingen dat de droge gebieden droger zullen worden en de natte gebieden natter. Dat is echt klimaatwetenschap van likmevestje.

PS Heb nu na correspondentie met de wetenschapper in kwestie meer inzicht in de recente publicaties over het Atlantic Hurricane season en kan daar vanmiddag een artikel aan wijden. Op dit moment zou ik ook graag statistieken zien van zeer heftige lokale neerslag in de herfst en dan vooral in het Middellandse Zeegebied. Wat is hier de trend? En is er een verband met de belachelijke sneeuwval in de Apennijnen afgelopen winter?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Gesloten voor reacties.