… het jaar uit met een bult sneeuw in Oostenrijk waar je u tegen zegt! Want dit is echt weer uit de hoge hoed gekomen…. ik ga de komende dagen terug analyseren waar we dingen wel zagen aankomen en waar niet. Ik herinner me voor het oosten van Oostenrijk voor het eerst de harde noordenwind te hebben gezien.

Ja heel veel sneeuw…. dat wisten we al. Maar die wind joh. Da’s echt niet meer normaal. En dan wilde een heel gezinnetje met me vliegen deze week in Zell am See Kaprun. Tja… toch maar even in je handjes knijpen met die sneeuw. En dat ene dagje morgen met wat zon. Benieuwd of mensen het optimisme vasthouden. Stefan Kaptein wel want die gaat na het sneeuwscheppen gewoon tevreden aan het bier…

Beneden in Zell am See Kaprun sneeuwt het net zoals hier bij me thuis zoals we zagen in mijn Facebook Live uitzending vanochtend.

Valentijn daarentegen…

…. dtuurt deze foto vanuit Piesendorf. Heel langzaam beginnen we zicht te krijgen op de oorsprong van de naam Piesendorf. Dat moet oorspronkelijk “pisdorp” zijn geweest en is toen langzaam verbasterd tot Piesendorf. Als ik de burgemeester was zou ik opteren voor naamsverandering: Mehrschneedorf bijvoorbeeld. Dat klinkt wel aardig. Zonder gekheid… Valentijn valt het vaak op dat het daar nog regent terwijl het verder naar het noorden op lagere hoogte al sneeuwt. Ook wel weer verklaarbaar natuurlijk. Het front moet eerst nog doorkomen in het brede dal van de Salzach….

Ondertussen in Obertauern. Skileraar Bran Schoof stuurde dit setje vanochtend waardoor wij kunnen taggen #waarismijnauto.

En een kennis heeft vanochtend iemand in Innsbruck opgehaald waardoor ik weet dat de Transavia machine klaar staat waar twee van onze kids mee terug vliegen straks. Stap daarom zo in de auto en hoop dat Jorne me vandaag trakteert op een mooi weerbericht…. hij kan de taart dan 2 januari ophalen.

Veruit mijn verrassendste verjaardagsfelicitatie kwam uit Japan vanochtend. Van de Japanse Skwal gemeenschap. Ik ben ook Skwaleur… inspireert me om het in 2019 snel weer eens te doen…

Voor als je vergeten was wat Skwal is. En tevens de tip: als er ooit nog eens veel pistes dicht zijn en je baalt steeds hetzelfde rondje te doen…. dan pak je snowboard, telemark, skwal of langlauf en ga je je techniek eens verbreden…. het is bijna onmogelijk een echt goede skiër te zijn als je niet ook één of twee andere glijsporten beheerst. Schaatsen hoort daar ook bij. Het is überhaupt bijna onmogelijk een echt goede skiër te zijn. Ik ski nog geen afdaling zonder niet intensief te schaven aan mijn techniek. Misschien dat ik elke dag 1 afdaling in flow ski met een leeg hoofd. De rest is practice practice practice. Als het me lukt die flow nog in amateurwedstrijden te gaan neerzetten dan heb ik een leuke toekomst….

PS Ik draag dit simpele oudjaarsweerbericht op aan Gregg Plitt en de twee broers die op 26 februari 1993 het leven lieten. Lees hier op hajosmit.nl waarom. Knallen vanavond en maak er een te gek 2019 van!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

32 reacties

Gesloten voor reacties.