View this post on Instagram

 

A post shared by Wintersportweerman (@wintersportweerman) on

Vanmorgen hadden we toch een kleine verrassing op de stoep toen er toch weer 7 centimeter op het WSWM hoofdkwartier was gevallen. Gister noemde ik het wel, de pluk sneeuw boven de Luxemburg die langs de Alpen zou schuren, maar niet gedacht dat wij daar zoveel van zouden mee krijgen. Vanmiddag lekker de piste op! (volg ons natuurlijk op instagram als je dat nog niet deed, help ons naar die 1000 volgers)

Hajo was vroeg uit de veren en kon toen deze mooie video maken van de dikke vlokken. Wil je dit nou ook meemaken? We hebben nog plekjes vrij in de eerste Krokus week 16-23 februari, doe hier snel een vrijblijvende aanvraag!

Bij Hans ter Braak op de stoep in het Kleinwalsertal viel wel wat meer dan 7cm, bekend schneeloch daar!

Om de hoek is de Frukajoch meetlat weer eens verdwenen.

En in Zell am See is het meer zo goed als dicht gevroren, dat is toch snel gegaan. Wordt er binnenkort ook op geschaatst?

Bovenin Les Menuires geen nieuwe sneeuw vanmorgen, daar hadden ze hun portie al gehad en krijgen ze vanmiddag en vanavond weer meer! Vanochtend is het dus heerlijk genieten daar!

Trap 2 voor de Franse Alpen komt vanmiddag/vanavond dus aan en brengt nog eens 15 centimeter, hangt allemaal samen met de sneeuw in de Lage Landen waar je hierrrr meer over leest. Het frontje trekt verzwakt over de Alpen dus morgen hier en daar een sneeuwbuitje.

Maar op de maandwisseling komt dan de echte klapper, een imposante depressie stuurt met een zuidelijke aanvoer enorm veel vocht in korte tijd naar de Alpen. Met die zuidelijke stroming wordt het helaas ook een klap voor de lage Franse en Italiaanse dorpen.

Aan de Italiaanse zuidkant blijft de kou nog redelijk behouden, vooral in de beschutte dorpen, maar in de Franse zuidelijke Alpen heeft de warmte vrij spel. Vanochtend zijn de modellen met een sneeuwgrens van 1600m weer iets negatiever dan gister (1400m). Daarmee zitten er toch aardig wat dorpen op de wip. Gelukkig komt er geheel volgens de pijl later ook koudere lucht mee waardoor de regen (als die valt in jouw dorp) wordt afgetopt met in ieder geval wat sneeuw.

Dit dan de totalen volgens het GFS, Isola 2000, Alpe d’Huez, Val Gardena en Livigno zullen de winnaars worden. Ik vind de noordwest kant nog opvallend hoog zitten, ik zie de extreme aantallen eerder in de zuidelijke stuwingsgebieden neerdalen.

Het Europese model is nog wat positiever voor de oostelijke Zuidkant. Op grote schaal meer dan een meter sneeuw boven de 1400m! Oostenrijk krijgt wellicht wat buitjes achteraf maar wat ze daar vooral krijgen is föhn.

Op de toppen rond de hoofdkam stevige windstoten tot 150km/u, liften zullen ongetwijfeld gaan sluiten. Geen beste eerste dag voor mijn vriendin die vrijdag hier arriveert. Dan maar even een terrasje in het dal opzoeken want warm zal het wel worden:

+7 rond Salzburg op 1500m hoogte. Aan de grond zullen we aan de Oostenrijkse noordkant de 10 graden wel even aantikken, hopelijk wel met het zonnetje erbij dan.

De föhn diagram spreekt boekdelen, zaterdag gaat het weer naar normaal en zien we richting zondag zelfs wat sneeuw aan de noordkant. Buitjes zullen het zijn. Daarna zitten we met wat weersoep en onduidelijke meteofictie. Waar komt het hoog te liggen is nu de hamvraag.

Dit is de kans op een hoog van 1030hpa volgens het GFS. Tja geen peil op te trekken, Azorenhoog, Eurohoog, Scandihoog, Russische beer, alles kan nog! We proberen weer een nieuwe trend te ontdekken!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

33 reacties

Gesloten voor reacties.