Scandinavië is momenteel vooral in het weernieuws omdat het Scandihoog daar al een poosje voor strak blauw weer zorgt. Iemand moet het doen en dus hoog tijd om hier ook eens naar Zweden te kijken, na de veelvuldige berichtgeving over de unieke sneeuwbedekking in Noorwegen momenteel. Hierboven dan de tot 1450m hoge backcountry van Klimpfjäll in midden-Zweden aan de Noorse grens.
200km zuidelijker zien we ook in Åre nog sneeuwveldjes op rond 1300m hoogte. Heb ik in de zomer nog niet eerder gezien maar ik doe dit pas een decennium. Een oudere inwoner van Klimpfjäll vertelt:
I’ve plowed this since the 60s and this much snow has never been there. It would have been gone by now but it’s not”, aldus Agne Eliasson.
Helicopterpiloot Jerry Viklund, die hier al 30 jaar vliegt, vertelt:
I never even have seen so much snow at this time. Snowdrifts in the low mountain should normally be gone now. If you go to the Norwegian border further west at 1100 meters altitude, then there is more snow than bare ground. Then there’s water on the Norwegian side that is still covered with ice.
Eigenlijk geen wonder ook…
Als je bedenkt dat de warme zomer in midden-Europa als tegenhanger een gordel van belachelijke kou over Scandinavië en de Britse eilanden en Ierland had. IJsland beleeft de koudste zomer sinds 20 jaar.
Een mooi ensemble ook momenteel voor de plek waar de foto bovenaan is genomen. Met de huidige hoofdrun start september arctisch! En kan er meteen ook flink wat verse sneeuw gaan vallen. Dat meteofiction signaal zien we gelukkig ook voor de Alpen herhaald verschijnen nu: sneeuw tot onder 1500m begin september. Zie dat het minder minder extreme ensemblegemiddelde altijd nog zeer koud is! 15ºC is de gemiddelde maximumtemperatuur begin september daar.
Kijken we in het maandelijkse klimaatrapport van de Zweedse geoloog Ole Mumlum dan zien we ook de duikeling die de noordatlantische zeewatertemperatuur sinds de piek in 2011 maakt dan zie je ook dat we weer bijna terug zijn bij de stand van de elfstedentochtwinters 1984-1985 en 1985-1986. Dan mag je met de nu wegvallende zonneactiviteit alleen maar hopen dat het niet nog veel dramatischer gaat kelderen de komende jaren. Of juist wel? Ik hoop zo op mijn oude dag (in 2050 ben ik 84) nog een warme fase te beleven maar zie de kansen gestaag slinken. Data is mijn beste inschatting. Laat ieder zijn eigen formuleren. Vervolgens is het echt: wait and see! In de wetenschap kun je niets forceren.
Als toegift nog een mooi plaatje van het plaatsje Cowley in zuidwest Alberta in Canada vrij dicht langs de Amerikaanse grens. Hoogte? 1000m NAP. Niet echt wat je verwacht in augustus.
9 reacties
Gesloten voor reacties.