zwedenklimpfjaellaugust2

Scandinavië is momenteel vooral in het weernieuws omdat het Scandihoog daar al een poosje voor strak blauw weer zorgt. Iemand moet het doen en dus hoog tijd om hier ook eens naar Zweden te kijken, na de veelvuldige berichtgeving over de unieke sneeuwbedekking in Noorwegen momenteel. Hierboven dan de tot 1450m hoge backcountry van Klimpfjäll in midden-Zweden aan de Noorse grens.

are-2408

200km zuidelijker zien we ook in Åre nog sneeuwveldjes op rond 1300m hoogte. Heb ik in de zomer nog niet eerder gezien maar ik doe dit pas een decennium. Een oudere inwoner van Klimpfjäll vertelt:

I’ve plowed this since the 60s and this much snow has never been there. It would have been gone by now but it’s not”, aldus Agne Eliasson.

Helicopterpiloot Jerry Viklund, die hier al 30 jaar vliegt, vertelt:

I never even have seen so much snow at this time. Snowdrifts in the low mountain should normally be gone now. If you go to the Norwegian border further west at 1100 meters altitude, then there is more snow than bare ground. Then there’s water on the Norwegian side that is still covered with ice.

Eigenlijk geen wonder ook…

noaareanalyse2meuropatemperaturesommer

Als je bedenkt dat de warme zomer in midden-Europa als tegenhanger een gordel van belachelijke kou over Scandinavië en de Britse eilanden en Ierland had. IJsland beleeft de koudste zomer sinds 20 jaar.

enszweden

Een mooi ensemble ook momenteel voor de plek waar de foto bovenaan is genomen. Met de huidige hoofdrun start september arctisch! En kan er meteen ook flink wat verse sneeuw gaan vallen. Dat meteofiction signaal zien we gelukkig ook voor de Alpen herhaald verschijnen nu: sneeuw tot onder 1500m begin september. Zie dat het minder minder extreme ensemblegemiddelde altijd nog zeer koud is! 15ºC is de gemiddelde maximumtemperatuur begin september daar.

nordatlantikjuli2015

Kijken we in het maandelijkse klimaatrapport van de Zweedse geoloog Ole Mumlum dan zien we ook de duikeling die de noordatlantische zeewatertemperatuur sinds de piek in 2011 maakt dan zie je ook dat we weer bijna terug zijn bij de stand van de elfstedentochtwinters 1984-1985 en 1985-1986. Dan mag je met de nu wegvallende zonneactiviteit alleen maar hopen dat het niet nog veel dramatischer gaat kelderen de komende jaren. Of juist wel? Ik hoop zo op mijn oude dag (in 2050 ben ik 84) nog een warme fase te beleven maar zie de kansen gestaag slinken. Data is mijn beste inschatting. Laat ieder zijn eigen formuleren. Vervolgens is het echt: wait and see! In de wetenschap kun je niets forceren.

Cowley-Alberta-21Aug15-Clive

Als toegift nog een mooi plaatje van het plaatsje Cowley in zuidwest Alberta in Canada vrij dicht langs de Amerikaanse grens. Hoogte? 1000m NAP. Niet echt wat je verwacht in augustus.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

9 reacties

Gesloten voor reacties.