Monty Python had de slagzin: And now for something completely different. Dat gaat bij lawines eigenlijk niet op. Het is meer van hetzelfde. Hoewel de verhalen die nu loskomen toch meer van de buitencategorie zijn zoals ook de hele sneeuwsituatie in Oostenrijk op dit moment. Gisteren zijn in het Wildkogel skigebied 3 kinderen op de piste onder een lawine gekomen (zie artikel met video). Dat had natuurlijk nooit mogen gebeuren. De officier van justitie leidt een proces in tegen het skigebied dat de helling met explosieven had moeten beveiligen.

Zonder meer tragisch het verhaal van een jong stel – beide jagers – die met sneeuwschoenen op pad waren door een jachtterrein bij Abtenau vermoedelijk ook om dieren bij te voeren. Het wild heeft het erg moeilijk momenteel zo lees je hier. De man van 28 en vrouw van 23 zijn na een lange vaak onderbroken zoekactie op 20 meter afstand van elkaar dood geborgen. De man in een greppel en de vrouw aan een tegenover liggende helling. Een stuifsneeuwlawine blies ze van hun pad. Onvoorstelbaar. En er zullen nooit foto’s laat staan luchtfoto’s van hun lawine verschijnen omdat de white-out aanhoudend is. Elders in Oostenrijk in Molln bij Kirchdorf an der Krems is het “Jagahäusl im Bodinggraben” van de buitenwereld afgesneden. Het paar dat de hut drijft en een lokale jager zitten vast. Die hut is schitterend…. en zo wordt de extreme sneeuwsituatie ook nog tot ontdekkingstocht langs voorheen onbekende pareltjes.

Werkelijk afgrijselijk is het verhaal van een 16 jarige Duits-Australische jongen die voor ogen van zijn familie omkwam in de sneeuwmassa’s van St. Anton am Arlberg. Het hele gezin was zonder lawine-uitrusting aan het skiën. Hoe en waarom ze offpiste gingen is onduidelijk. Ze kwamen op een steile helling vast te zitten en belden de bergredding. Terwijl die al in aantocht was ging er een lawine los die de jongen bedolf. Na 20 minuten werd hij geborgen. Te laat. De sneeuwmassa’s in St. Anton am Arlberg beteken ook dat de dames wereldbekerwedstrijden komend weekeinde zijn afgelast. De laatste keer dat de plaats wereldbekerwedstrijden organiseerde – in 2015 – werden ze afgelast wegens gebrek aan sneeuw.

Bron: picturedesk.com, screenshot

Een Duitse gym- en wiskundeleraar bleek toch niet zo goed te kunnen rekenen. Hellingshoek en zo. Zondag skiede de 32 jarige met zijn 25 jarige vriendin in Damüls. Hij ging offpiste en trapte meteen een Schneebrett los. Hij was tot zijn knieën bedolven en zijn vriendin belde de bergredding. Vervolgens naderde ze haar vriend om hem te bevrijden, maar toen kwam al een tweede lawine los en werd hij geheel bedolven. Het lukte haar zijn hoofd vrij te krijgen maar de bergredding kon het tweetal slecht lokaliseren. Ze bleken op een punt met te zwak mobiel signaal. Geen lawineuitrusting ook. Toen de man en uur later was uitgegraven bleek het niet te hebben geholpen dat zijn hoofd vrij was. Reanimatie mocht niet meer baten. Onderkoeling zal het geweest zijn, maar toch een opmerkelijk verhaal. Wie meer details aan de weet komt graag delen.

Tja en dan de absurde situatie van een hele dikke VIJF in een groeiend deel van Oostenrijk qua lawinegevaarniveau. Het hoogste. Het niveau van de spontaan optredende lawines. Ook stuifsneeuwlawines. Vele gehuchten zijn bedreigd en preventief geëvacueerd. Zo is bijvoorbeeld het dorpje Hohentauern compleet op slot. In de buurt van Liezen waren drie gezinnen zo brutaal om een wegafzetting aan de kant te schuiven om met de auto naar huis te kunnen. Ze werden in hun voertuigen prompt door een lawine gegrepen en moesten worden uitgegraven. Hoe f…… crazy is dat! In Oberösterreich zijn tientallen wegen voor onbepaalde tijd afgesloten. Gosau, Hallstatt, Obertraun en St. Leonhard zijn niet meer bereikbaar met de auto. De aan de Hallstättersee gelegen plaatsen Hallstatt en Obertraun zijn nog bereikbaar per boot! 12 scholen in de provincie zijn dicht. Zelfs de A10 Tauernautobahn wordt momenteel regelmatig gesloten als er met dynamiet gesprongen wordt op de steile hellingen die de snelweg bedreigen. Dat gaat zeker nog een probleem vormen als het straks mooi weer is. Zowat alle in Oostenrijkse heli’s zullen opstijgen… maar hier en daar zal een gesprongen lawine ook wel voor een “stunt” gaan zorgen.

Even verderop in Stiermarken is het skigebied Loser – een geheimtip van kenners – is al sinds 6 januari van de buitenwereld afgesloten. De weg is dicht wegens lawinegevaar. De actuele sneeuwhoogte is net over de 5 meter gegaan. Dat is niet de bij elkaar opgetelde sneeuwval maar gewoon wat er nu ligt. En men gaat op weg naar de 6 en 7 meter daar. Dorpelingen hebben onlangs drie jaar geleden samen uit liefde voor hun skigebied nog honderdduizend euro opgehaald om de toekomst van hun geliefde skigebied veilig te stellen met een nieuwe kunstsneeuwinstallatie.

We kunnen in dit bericht ook niet om Obertauern heen. Skileraren hebben hier als hobby 3 hoog van daken van hotels in de meters sneeuw te springen die hier jaar in jaar uit vallen. Maar ook daar is de huidige situatie uitzonderlijk. Zonder 4×4 mag je niet zonder sneeuwkettingen naar boven en daar wordt streng de hand in gehouden. Alleen de noordelijke kant van de pas is open. Vandaag trouwens tot 13 uur gesloten wegens herstel van een stroomleiding. Vanuit het zuiden moet je eerst naar de noordkant omrijden om Obertauern te benaderen.

Zou de auto die je hier aan het einde van elk seizoen kunt winnen met schatgraven (Gamsleiten Kriterium) überhaupt nog wel uitgegraven kunnen worden haha? Jorne en ik gaan er snel kijken.

Ook het treinverkeer heeft last van de sneeuw, lawines en het lawinegevaar. Tussen Innsbruck en Seefeld ging bij Kranebitten een stuifsneeuwlawine over het spoor. Zie hier een foto van een fotograaf die in de buurt was. Geen treinverkeer daar. Ook in de Kitzbüheler Alpen is het problematisch. Zie hier de actuele storingen.

En dan moet ik dit overzichtsartikel toch afsluiten met mijn geliefde Berghotel Rudolfshütte. Hoe zou het daar zijn? Nou ik kan het je vertellen. Het leuke meisje van de receptie die ik om foto’s vroeg zei: “Dat heeft geen zin. Neem een A4-tje hou het voor je neus en je hebt een foto van hoe het bij ons is” (hierrr het bewijs dat ze gelijk heeft). De directrice beaamde dat we van binnen ook geen sfeerfoto’s kunnen tonen vanwege de privacywetgeving. Want het is me een sfeertje daar nu: skigebied dicht. Enige toegangsweg afgesloten. Hele aankomende week gecanceled. Mensen gebeld om om te boeken. Huidige 300 gasten kunnen waarschijnlijk zaterdag niet weg. Of ze zouden snel zo’n lawinesysteem moeten installeren zoals ze in Noorwegen hebben: een real time waarschuwing met een stoplicht als de lawine komt. Dan kun je een weg in een bedreigende situatie toch openhouden. In Noorwegen zijn plekken waar dat de enige oplossing is. Voor de Rudolfshütte betekent de beslissing van de lawinecommissie dat er ook geen voorraden kunnen worden aangevoerd: “We hebben het geluk dat wij een enorme voorraad moeten aanhouden. Daar eten we ons nu langzaam doorheen een enkel gerecht dat normaal op de kaart staat zal niet gemaakt kunnen worden. Als de gasten zaterdag niet weg kunnen, mogen ze gratis blijven maar vragen we een kleine bijdrage voor onze maaltijden.” Ik kan bevestigen hoe heerlijk de ontbijt en dinerbuffetten zijn op de Rudolfshütte. Daar kan vast nog lang doorgesmikkeld worden. Het lijkt echt wel een cruiseschip wat dat betreft. “De gasten nemen het opmerkelijk gelaten”, aldus Sagmeister. “Ze weten dat dit overmacht is en zien dat wij ons uiterste best doen. Normaal komt animatie voor een avond naar boven. Nu moet ons eigen personeel wat verzinnen en zijn wij afwisselend DJ!”

PS De huiskamervraag vanavond luidt: in welk jaar lag er medio januari in Saalbach nog (veel) meer sneeuw dan nu! Het antwoord vind je hier. Het zal je verrassen.

Mis onze laatste reisalert niet! En vrolijk afsluitend weer iets op met dieren ….


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Gesloten voor reacties.