Deze video van Hallein zag ik vanochtend al. Sinds gisteravond spookt het er. En het toeval bracht me erheen: moest m’n vriendin afzetten in Salzburg omdat Schwarzach-St. Veit ook last had van het water. Ook vanuit Zell am See waren er problemen op het spoor. Geen treinverkeer meer tussen Salzburg en Innsbruck. Dus maar met de auto naar Salzburg gereden en op de terugweg… kon ik poolshoogte nemen zoals het een weerjournalist betaamt.

Nou zeg. Even verderop is ook Berchtesgaden getroffen. En zelfs in Salzburg heeft men de zandzakken gepositioneerd. Kufstein staat deels blank. Kössen is getroffen.

Van een vriend uit Tirol kreeg ik deze foto door … het is mijn geliefde Kelchsau opzij van Hopfgarten im Brixental. Als ik me niet vergis zien we hier een vloedgolf op ons afkomen en dan nog exact op dezelfde plek als bij een overstroming in 1946.

Kijk naar de waterstand van de Saalach bij Lofer. Toevallig exact in een rijtje van 3 jaar dezelfde datum op rij. Verder naar het westen is Oberstdorf bedreigd door een stuwing van water hogerop. Nou t’is allemaal wat.

Mijn goede vriend Günther Aigner stuurde me nog deze video over zogenaamde “duizendjarige weer events”. Of de huidige overstromingen daaronder vallen, is nog maar de vraag. Zi zijn verhaal over de Magdalenavloed van 1342. En als het al zo is: wat is duizend jaar op de geologische tijdschaal? Niets.

Altijd midden in de tragedie terugkomen bij de schoonheid. Dat is het beste recept. Soms zoetjes. Soms gruwelijk. Maar altijd mooi.

Deze van Bret Weinstein hoe het liegen in het systeem van de macht ingebakken raakt zodra je waar dan ook op gaat filteren, is zeer verhelderend. Doe je voordeel.

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Kirsten_dl · 18 juli 2021 op 13:27

Allereerst mijn medeleven aan alle getroffenen ! Materiële schade hebben is niet leuk maar het menselijk leed is mijn inziens veel dramatischer. Je zal maar familieleden hebben die zijn omgekomen of vermist, of (huis)dieren.
Een wagen is vervangbaar, een leven niet.
Verder een mooie bijdrage @hajo !
Uiteraard is dit weer dé ideale gelegenheid voor de klimaatdrammers om nog maar eens te roeptoeteren dat het allemaal onze schuld is dat deze weerfenomenen plaatsvinden.
Want wij zijn uiteraard allemaal schuldig en medeplichtig aan de klimaatverandering. Not !
Morgen richting Ardennen, kijken of ik ginds een handje kan toesteken bij de opruimwerken.
Fijn weekend allemaal !

Gesloten voor reacties.