In de groene fase tot de jaarwisseling memoreerde ik vaak dat het een zegen was dat het skiseizoen 2015-2016 nog geen lawineslachtoffers had gevergd. De komende weken gaan we een inhaalslag maken. Vanochtend nog tikte ik “afkloppen”. Omdat er tenminste nog nergens uit de Alpen onheilspellende berichten waren gekomen. Terwijl de sneeuw er in de Franse Alpen toch al lag sinds woensdag. En nu vandaag toch een grote tragedie in de Wattentaler Lizum even ten zuidoosten van Innsbruck. Vijf doden van 17 personen die door een gigantische lawine werden gegrepen. Iedereen heeft de details links en rechts al kunnen lezen.
SPeel maar een beetje met de geografie van de regio. Dan gaat het altijd meer leven.
Lawinegevaar 3 vandaag. Dat is een gemiddelde score maar wel de dodelijkste vanwege de schijnveiligheid die het geeft. Zo van: “Oh het is nog lang geen 4 of 5, dus zal het wel meevallen”. Terwijl de crux van veilige tochtplanning is dat je de kleine lettertjes van het lawinebericht leest en snapt. Download dit bericht van vandaag in Tirol hierrr als pdf. De Hüttenwirdt van de hut had blijkbaar ook gewaarschuwd. Maar de groepsdruk om het geplande avontuur in het kader van een freeride camp toch te gaan doen was vermoedelijk te hoog. R.I.P. voor de Tsjechen en de nabestaanden sterkte.
En het slechte nieuws is dat er de komende twee weken zo grof geschat nog een stuk of twintig toerskiërs gaan sneuvelen. Deels ook in de Pyreneeën. En nu zeker ook aan de zuidkant. Zie eens de gigantische accumulaties die er nog gaan komen de komende 10 dagen. Voor pisteskiërs zijn deze grote en kleine toerski-ongelukken eigenlijk niet relevant. Veel ernstiger is de reeks skiërlawines die vandaag elders in Tirol is opgetreden en dan wel vanuit een skigebied: Pitztal, Kühtai, Obergurgl, Sölden, Sellrain. Dat moeten we ons allemaal aantrekken. Dat hadden jij of ik kunnen zijn als we zo nodig offpiste moeten op die eerste gevaarlijke dagen na een grote sneeuwval.
Update 07-02:
Dankzij Caroliene Baken hebben we deze video van iemand van de bergredding.
Norbert Pichlsberger von der Bergrettung Tux war einer von vielen Einsatzkräften beim tödlichen Lawinenunfall am Samstag in der Wattener Lizum und schildert die dramatische Situation. (Bild Georg Köchler)
Geplaatst door ZOOM.Tirol op zondag 7 februari 2016
Had het anders gekund? Thuisblijven was zeker de beste optie die dag. Maar de plek waar ze zijn gevonden wijst wel weer op ultieme onkunde…
Zelfs op zo’n extreem lawinegevaarlijke dag is nog wel een veilig stijgspoor te verzinnen.
Kleine uitsmijter voor de lawineloze laaglanders: komende maandag regenstorm en dan donderdag de 18e sneeuwstorm? Kom wintertje 2015-2016 je kunt het! 😉
31 reacties
Gesloten voor reacties.