Het is een schitterende foto van een top boven Verbier in Zwitserland. Het water loopt je in de mond als freerider. Maar kijk je goed zie je het Schneebrett dat vanochtend het leven kostte aan een 38-jarige Brit die in Verbier leefde. De lawine werd losgetrap door één skiër, sleurde een tweede mee en trof onderaan nog eens 8 skiërs. Een gigantische reddingsoperatie startte om iedereen uit te graven. Enkel voor de Brit mocht hulp niet meer baten.

Het lawinegevaar is 3 in de meeste Zwitserse skigebieden. Het niveau waarop de meeste dodelijke ongelukken gebeuren. Dit weekeinde dus ook dus in Gstaad. En in Rochers de Naye. En nog een in Engelberg en nog eentje in Klosters. En ja hoor ook in Emmetten. En een laatste in Morschach in het kanton Schwyz. Dat zijn 7 doden in één weekeinde. In totaal zijn er deze winter 12 lawinedoden in Zwitserland waarvan 5 toerskiërs en 7 offpiste skiërs. 89 mensen zijn gegrepen door lawines.Planetski.eu komt met het artikel dat al deze ongevallen op een gruwelijk rijtje zet. De foto hierboven is van een lawine in Tignes waarbij zaterdag een 40-jarige man overleed en een ander ernstig onderkoeld raakte. Donderdag werd in Courchevel het lichaam gevonden van een Italiaanse skileraar die niet kwam opdagen om zijn zoon van een skitraining op te halen. Hij was alleen gaan skiën, raakte bedolven en overleed. Dat is dus 9. In deze gebieden heerste zelfs lawinegevaar 4 en 5.

Tenslotte de categorie hele dikke pech. Een 72-jarige vrouw in Baden-Würtemberg die aan het wandelen was met haar hond is getroffen door een boom die bezweek onder de sneeuwlast. Haar zoon vond haar reeds onderkoeld. Ze overleed in het ziekenhuis.

10 x R.I.P. dus.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Koen Edeling · 19 januari 2021 op 11:07

Hajo,
wat een treurige bijdrage vandaag: het lijkt wel blue tuesday! Toch waardevol, om mensen te waarschuwen voor de potentiële gevaren.
Met smacht wacht ik echter op het eerste gunstige voorteken voor winterweer in de lage landen. Afwachten maar..

Koen Edeling,
Enschede (NL)

Kirsten_DL · 19 januari 2021 op 11:56

Geen leuke mededelingen met zoveel slachtoffers en het seizoen is nog maar pas gestart.
Nou ja gestart in die zin dat enkel locals mogen skiën onder strikte voorwaarden.

Maar je hoeft niet ver van huis te gaan om tot dramatische (eventuele) afloop te resulteren.
Gelukkig liep het voor deze wandelaars goed af : https://www.hln.be/binnenland/niet-terug-voor-het-donker-hulpdiensten-opgeroepen-om-vier-vermisten-in-hoge-venen-terug-te-vinden~aaf0787c/

Duitsland heeft geen goede vooruitzichten, wie er naartoe wil of er doorheen wil rijden zal het niet makkelijk hebben lijkt me.
Of het is allemaal puur angst zaaien en stoer doen, kan ook :
https://www.hln.be/buitenland/merkel-wil-lockdown-verlengen-tot-15-februari-en-coronaregels-fors-aanscherpen~ab17dbd0/

    Kirsten_DL · 19 januari 2021 op 11:59

    PS “Ook zijn meer dan 47.000 coronapatiënten overleden.”

    47.000 op een bevolkingsaantal van 85 MILJOEN !! vijfentachtig miljoen inwoners.
    Ja dan heb je inderdaad het recht om mensen hun vrijheden te ontnemen, horeca en tal van andere sectoren financieel de strop rond te doen en een hele economie lam te leggen. 😆

Gesloten voor reacties.