Het is een schitterende foto van een top boven Verbier in Zwitserland. Het water loopt je in de mond als freerider. Maar kijk je goed zie je het Schneebrett dat vanochtend het leven kostte aan een 38-jarige Brit die in Verbier leefde. De lawine werd losgetrap door één skiër, sleurde een tweede mee en trof onderaan nog eens 8 skiërs. Een gigantische reddingsoperatie startte om iedereen uit te graven. Enkel voor de Brit mocht hulp niet meer baten.

Het lawinegevaar is 3 in de meeste Zwitserse skigebieden. Het niveau waarop de meeste dodelijke ongelukken gebeuren. Dit weekeinde dus ook dus in Gstaad. En in Rochers de Naye. En nog een in Engelberg en nog eentje in Klosters. En ja hoor ook in Emmetten. En een laatste in Morschach in het kanton Schwyz. Dat zijn 7 doden in één weekeinde. In totaal zijn er deze winter 12 lawinedoden in Zwitserland waarvan 5 toerskiërs en 7 offpiste skiërs. 89 mensen zijn gegrepen door lawines.Planetski.eu komt met het artikel dat al deze ongevallen op een gruwelijk rijtje zet. De foto hierboven is van een lawine in Tignes waarbij zaterdag een 40-jarige man overleed en een ander ernstig onderkoeld raakte. Donderdag werd in Courchevel het lichaam gevonden van een Italiaanse skileraar die niet kwam opdagen om zijn zoon van een skitraining op te halen. Hij was alleen gaan skiën, raakte bedolven en overleed. Dat is dus 9. In deze gebieden heerste zelfs lawinegevaar 4 en 5.

Tenslotte de categorie hele dikke pech. Een 72-jarige vrouw in Baden-Würtemberg die aan het wandelen was met haar hond is getroffen door een boom die bezweek onder de sneeuwlast. Haar zoon vond haar reeds onderkoeld. Ze overleed in het ziekenhuis.

10 x R.I.P. dus.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Koen Edeling · 19 januari 2021 op 11:07

Hajo,
wat een treurige bijdrage vandaag: het lijkt wel blue tuesday! Toch waardevol, om mensen te waarschuwen voor de potentiële gevaren.
Met smacht wacht ik echter op het eerste gunstige voorteken voor winterweer in de lage landen. Afwachten maar..

Koen Edeling,
Enschede (NL)

Kirsten_DL · 19 januari 2021 op 11:56

Geen leuke mededelingen met zoveel slachtoffers en het seizoen is nog maar pas gestart.
Nou ja gestart in die zin dat enkel locals mogen skiën onder strikte voorwaarden.

Maar je hoeft niet ver van huis te gaan om tot dramatische (eventuele) afloop te resulteren.
Gelukkig liep het voor deze wandelaars goed af : https://www.hln.be/binnenland/niet-terug-voor-het-donker-hulpdiensten-opgeroepen-om-vier-vermisten-in-hoge-venen-terug-te-vinden~aaf0787c/

Duitsland heeft geen goede vooruitzichten, wie er naartoe wil of er doorheen wil rijden zal het niet makkelijk hebben lijkt me.
Of het is allemaal puur angst zaaien en stoer doen, kan ook :
https://www.hln.be/buitenland/merkel-wil-lockdown-verlengen-tot-15-februari-en-coronaregels-fors-aanscherpen~ab17dbd0/

    Kirsten_DL · 19 januari 2021 op 11:59

    PS “Ook zijn meer dan 47.000 coronapatiënten overleden.”

    47.000 op een bevolkingsaantal van 85 MILJOEN !! vijfentachtig miljoen inwoners.
    Ja dan heb je inderdaad het recht om mensen hun vrijheden te ontnemen, horeca en tal van andere sectoren financieel de strop rond te doen en een hele economie lam te leggen. 😆

Gesloten voor reacties.