Die gekke wintersportweerman Hajo blijft maar focussen op zijn koude-uitbraak begin december, maar hoe zit het nu met de voor aankomende zaterdag voorspelde sneeuw in de Alpen? Ach, hierboven zie je wat er resteert van het glijbaanfrontje tegen de tijd dat het de Alpen bereikt. Met een luchtdruk van 1025hPa hou je natuurlijk weinig sneeuw over.

Het bijbehorende ensemble laat wel mooi zien dat dit gesmoorde neerslagmomentje samengaat met een heftige drop in temperatuur. De zuidoostelijke aanvoer in de Alpen wordt even onderbroken en hup het kwik keldert 10°C. En ja dat hele kleine  groene piekje op 26 november is wat de GFS hoofdrun nu berekent. Zeg maar 2mm neerslag = 2cm sneeuw in 6 uur. Laten we zeggen dat er zaterdag tussen de 5 en 15cm gaat vallen.

Opmaat naar meer sneeuw?
Binnen de GFS 18 uur was die neerslag van zaterdag slechts de opmaat van een veel heftiger sneeuwmoment op zondag en maandag. Lees alles daarover in de vorige blog. Mijn inschatting blijft dat het pas na 1 december echt gaat gebeuren. Paar daagjes eerder is natuurlijk altijd welkom!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

11 reacties

Gesloten voor reacties.