Die gekke wintersportweerman Hajo blijft maar focussen op zijn koude-uitbraak begin december, maar hoe zit het nu met de voor aankomende zaterdag voorspelde sneeuw in de Alpen? Ach, hierboven zie je wat er resteert van het glijbaanfrontje tegen de tijd dat het de Alpen bereikt. Met een luchtdruk van 1025hPa hou je natuurlijk weinig sneeuw over.

Het bijbehorende ensemble laat wel mooi zien dat dit gesmoorde neerslagmomentje samengaat met een heftige drop in temperatuur. De zuidoostelijke aanvoer in de Alpen wordt even onderbroken en hup het kwik keldert 10°C. En ja dat hele kleine  groene piekje op 26 november is wat de GFS hoofdrun nu berekent. Zeg maar 2mm neerslag = 2cm sneeuw in 6 uur. Laten we zeggen dat er zaterdag tussen de 5 en 15cm gaat vallen.

Opmaat naar meer sneeuw?
Binnen de GFS 18 uur was die neerslag van zaterdag slechts de opmaat van een veel heftiger sneeuwmoment op zondag en maandag. Lees alles daarover in de vorige blog. Mijn inschatting blijft dat het pas na 1 december echt gaat gebeuren. Paar daagjes eerder is natuurlijk altijd welkom!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

11 reacties

Gesloten voor reacties.