Hoe verslapen ligt het erbij. Chalet XL in Hochkrimml. Het lijkt op vroeger toen bergboeren zich de hele winter ingroeven met hun koeien, hun kaas, hun hammen en worsten hun zuurkool. En terwijl er nog eens enkele decimeters sneeuw bij komen, lijkt het ook niks meer te worden dit seizoen. Oostenrijk verscherpt de lockdown tot half februari en dat was het dan dus. Zuid-Tirol komt terug van het eigenwijze plan 18 januari de liften te openen. Frankrijk wordt ook niks. Resteert…. Zwitserland waarover hieronder meer.

Om te beginnen: mea culpa…. de slinger waar ik het over had wordt geen slinger terug de winter in maar een slinger de winter uit. Gewoon dikke WC eind januari. Als mensen nog niet wisten wat westcirculatie is kijk dan op de kaart hierboven. Bah!Hier de dubbele slinger voor de Lage Landen. Tja tuurlijk kom je tussendoor in de buurt van nachtvorst maar daar is het ook januari voor.

In de Alpen is de eerste slinger zwak. De tweede gaat er ook in hakken bij ons. En ja in de bergen komt de vorst dan wel weer terug begin februari. Zo zie je maar weer wat al dat staren naar poolwervels etc waard is. Leuk waren de plaatjes van gisteren en daar moeten we het mee doen.

Ondertussen sneeuwt het fors door aan de noordkant. Beieren heeft ook absurd veel sneeuw. In Zwitserland en in de noordelijke Franse gebieden sneeuwt het een halve meter vandaag.  Naar het oosten toe is het minder en later. In Hinterglemm valt nog 15cm vandaag en vannacht. In onze partnergebieden Loser en Die Tauplitz morgen rond 19cm.

Ik had een mystery guest beloofd en dan zul je hem krijgen. Iemand die ik ken is op weg naar een groot Zwitsers skigebied. Prachtig om zo over eenlege snelweg te cruisen. Hierboven de Oostenrijkse grens.

En hopla zo zonder controle naar Zwitserland. Nu is de uitdaging een hotel te vinden. En dan ben je gewoon op wintersport. Ik vind het moedig. Tegen de meute in. iets doen waar je achter staat en wat je nooit van je leven zult vergeten. Waar je op je 90e met een tevreden glimlach aan terugdenkt: je was niet bang en hebt het leven geleefd. In de huidige dictatuur moet je het ook van echte vertrouwelingen hebben die je die tips geven van wat nog net wel kan en hoe. Want dus o ja: hier het bericht dat de lockdown een mega lockdown wordt in Oostenrijk en hier het artikel in Newsweek over onderzoek dat aantoont dat lockdowns niet werken. De WHO is ook tegen lockdown trouwens. Hoe gek is dat?

Afsluitend: ja dat was het voor nu met de winter in NL. Blijf hier komen voor mooie plaatjes en winterverhalen. Mij prikkelt het allemaal om juist in Oostenrijk te blijven voorlopig. Lees af en toe wat ik schrijf over bitcoin op bitcoindaily.nl. Mijn BTC adres is 36LUnc5FLvbuLXYMh6Sk6ZT7riXx9Y1J9i zou erg bijzonder zijn daar een donatie op te ontvangen.

Donaties blijven welkom om dit plekje op internet open te houden!

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Inloggen om te reageren, doe je via deze link.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Kirsten_dl · 17 januari 2021 op 14:00

Dank voor de update @hajo !
Het wil gewoon weet een keer niet lukken, steeds die verdraaide WC voor de LL.
En ik had het skiën in de Alpen reeds afgesloten, hopelijk komen er geen te strenge regels zodat we volgende winter weer richting Oostenrijk op kunnen maar ook daarvoor vrees ik nu reeds.
Tijdens mijn rit naar de Ardennen deze voormiddag tig keren gehoord over de nieuwe Britse variant die nu ook onze contreien ‘ besmet ‘. We zijn er dus nog niet vanaf en als we niet massaal gaan opstaan is het schluss met onze vrijheden.
Nog een fijne zondag verder en groeten vanuit een zeer snel opwarment en dooiend Ardennen.

Michel · 17 januari 2021 op 15:30

Net klaar met 10 dagen quarantaine, na 3 weken adelboden, Zwitserland met mijn gezin. Thuisonderwijs kan overal met WiFi. Was heerlijk, jammer dat na 4 dagen de restaurants, ook op de piste, dicht gingen ( wel take away). Maar even warm worden is wel fijn in een restaurant. Verder perfect en wij hebben onze ski vakantie gehad. Zeker een aanrader voor de twijfelaars. Rustig bij liften en op piste anderhalve meter en een eigen appartement en je bent veiliger voor het virus dan thuis.

Sanco · 17 januari 2021 op 16:08

Wat een voorrecht dat te kunnen doen. Is niet veel gegeven om zo lang weg te kunnen / mogen qua werk etc.
Kan me voorstellen dat het pp deze wijze de noeite waard was.

JW · 17 januari 2021 op 20:34

Wat een achterlijk figuurben je. Hoezo dictatuur, viruswappie!? Begrijp je niet dat de huidige lockdown maatregelen niet voor niets zijn ingevoerd? Door jouw soort worden de maatregelen alleen maar strenger en langer. Zeer egoïstisch

  Michel · 17 januari 2021 op 21:58

  Al de nieuwe maatregelen helpen geen zier, anderhalve meter en logisch nadenken lijkt me meer dan genoeg, mondkapjes onzinnig als je anderhalve meter aanhoud. Het buitenland is niet gevaarlijker dan Nederland, vergelijkbare hoeveelheden besmettingen. Slaat nergens op dat negatieve reisadvies voor het buitenland, maar de vakantie huizen in Nederland en de Nederlandse Antillen ( was voor de kerst) adviseren. Heel hypocriet.
  Hoeveel mensen heb jij in binnenruimte ontmoet de afgelopen weken? Ik weet zeker dat het er meer waren als ik.

   Frank · 18 januari 2021 op 02:06

   Heel simpel. Je reist nu niet. En dat doet pijn ook bij mij. Ik deed verschillende skitrips naar de Alpen elke winter. Nu dus niet. Waarom? Omdat als we dat allemaal doen, het mis loopt. Jammer dat er nog steeds menen zijn die dat niet begrijpen.
   Het zou allemaal heel gemakkelijk zijn als ik egoistisch was ingesteld. Lekker alleen aan jezelf denken en gaan met die banaan…. Dus voor degenen die toch gaan, jullie mogen trots op jezelf zijn…

    Frank · 18 januari 2021 op 02:08

    menen= mensen 🙂

  Luigi · 19 januari 2021 op 12:39

  @JW. Lekker simpele bijdrage! Ik ben bv geen viruswappie en geloof niet in 9/10 belachelijke theorieën, tevens hou ik me tot nu toe netjes aan de maatregelen. Maar ook ik denk dat we inmiddels niet meer goed bezig zijn en weer open moeten als land. Het lijkt helaas alsof die ‘Engelse variant’ nog even de perfect koren op de molen van het OMT is om belangrijk te zijn en hun goed betaalde consultancy job veilig te stellen! Dat je van de de Engelse variant veel minder ziek wordt, dan de variant in het voorjaar, wordt dan niet gemeld…
  Dat de lockdown niet werkt, zoals ook WHO zegt, zie je aan de cijfers die nauwelijks dalen. Ja logisch dat ze stegen met Sinterklaas en Kerst en nu weer dalen nu iedereen weer zn saaie thuiswerk leven weer oppakt.

  De maatregelen hebben het leven van veel ondernemers en mensen(die midden in het leven staan) geruïneerd en elke dag dat het langer duurt worden dat er meer. Allemaal om vooral de zwakke (lees 80/90+) mensen met vaak onderliggend lijden te ‘redden’. De kosten hiervoor zijn inmiddels opgelopen tot >200Miljard en gaan nog verdubbelen is de verwachting!! Deze rekening gaat linearecta naar de werkende en jongere(zoals alles incl pensioenakkoord) generatie. Nu de vaccins uitgerold worden, zijn (na logisch mensen in de zorg), de komende maanden de zwakste oudere mensen en mensen die in (zorg/psychische) instellingen zitten de eerste die aan de beurt zijn.
  De NL’er die nog vol in het leven staat en participeren en deze rekening nu/straks betalen, als allerlaatste. Sorry, maar je kunt mij niet vertellen dat dat eerlijk is. Er zullen komende tijd mensen van 40% van de Nederlanders inmiddels Corona heeft gehad en dus imuun is!
  Het wordt tijd om de lockdown te stoppen en gewoon met mondkapjes, 1,5m afstandhouden en thuiswerken verder te gaan en tevens te gaan testen wie inmiddels immuniteit heeft opgebouwd! Tevens zou vanaf 75- en dan omlaag ingeënt moeten worden! Deze mensen hebben nog een leven voor zich en niet en (paar?) jaar geraniums. (Zorg)instellingen moeten gewoon in lockdown blijven, wat prima te realiseren is en kunnen als laatste gevaccineerd worden!

   Luigi · 19 januari 2021 op 13:00

   In andere woorden: Hoe ga je verantwoorden dat er komende maanden NL’ers onder de 70 overlijden aan corona (omdat ze pas veel later een vaccin krijgen), die waarschijnlijk nog >tiental(len) jaren voor zich hadden. Terwijl veel (oudere) mensen die misschien nog enkele jaren te leven hebben worden gevaccineerd?! Ook statistisch gezien redt je zo niet de meeste levensjaren..
   Als je aan mijn opa zou vragen eerder gevaccineerd moet worden, hijzelf, zijn zoon of kleinzoon, wil hij zelf als laatste, want wij hebben nog een leven voor ons, hij al achter zich. De overheid beslist nu voor ‘opa’ dat hij belangrijker is dan zijn zoon of kleinzoon..

Met stomheid geslagen · 18 januari 2021 op 15:44

Ik denk dat sommige mensen totaal niet met beide benen op de grond staan.
A: Wie publiceert er nu zo’n verhaal in corona tijd over mensen die tegen alle wetten in toch naar het buitenland gaan ondanks alle maatregelen. B; Welk weldenkend mens gaat dan ook echt op reis en maakt hier ook nog fotos van. Neemt 100% risico dat hij/zij toch nog de besmetting met zich meeneemt naar huis en zo 200% scoort op een nog langere lockdown voor ondernemend nederland. Je zou toch willen dat dit “soort” mensen een boete krijgen van 6 maandsalarisen en bestraft worden op opzettelijk leed overbrengen op anderen. Mijn hemel…en dit schaamteloos ook nog publiceren….waar zitten de hersenen van deze mensen❓

  Erwin · 18 januari 2021 op 21:29

  Voor dit soort figuren (wappies) heeft Youp een treffend liedje gescheven idd. Verder geen behoefte aan reacties Hajo.

  luigi · 19 januari 2021 op 13:05

  Als je vanuit thuis isolatie komt en daarna weer in thuisisolatie gaat (wat volgens mij de regel is met het thuiswerken) is er volgens mij niks aan de hand!
  De enige die risico loopt ben je zelf door het evt op te lopen tijdens je trip en die verantwoordelijkheid draag je zelf!

   luigi · 19 januari 2021 op 13:11

   Tevens is buitensporten door de overheid als veilig bepaald! Heb je nog een buff om ook. Verder keurig mondkapje op en 1,5m afstand als je naar de bakker gaat (of het gewoon bij de deur wordt bezorgd in Oostenrijk) en tevens kun je zelfs je boodschappen vanuit huis meenemen. Verder na het skiën lekker in je huisje blijven en spelletjes spelen in eigen familie/vrienden kring..
   Ik zie het risico niet!

Gesloten voor reacties.