2 0730_hd

Eerst maar eens even terug naar vanmorgen. Want zelden zie je zulke mooie foto’s via diverse webcams in de Alpen. Hajo had er vanochtend ook al een berichtje over geschreven. Door een communicatiefoutje stonden er ineens 2 berichten vanmorgen. Voor de WSWM fans natuurlijk een opsteker.

1 0850_hd

Dit is mijn favoriet. Het warme water van het stuwmeer condenseert prachtig in het zonlicht.

0710_hd

Of deze…….wie waagt de stap?

2017-11-10_1913

Snel door naar de kaarten want het is weer spannend in meteo-land. In de loop van de dag kwam er steeds meer bewolking boven de Alpen. Een teken dat een storing doorkomt. Hier zit nog niet heel veel sneeuw op. De echte sneeuw komt pas vanaf zondagmiddag. De kaarten op de korte termijn zijn nog steeds zoals in het bericht van vanochtend.

De uitgangspositie pakken we op vanaf woensdag.

snowmapAlps5d

Dit zijn de hoeveelheden die er tot en met dinsdag neerdwarrelen. Eerst helaas met een hoge sneeuwgrens maar daarna, ongeveer vanaf zondagavond, sneeuw tot in de laagste dalen.

1 pslv_17111506_17111012

Vanaf woensdag zal het Azorenhoog over het Europees continent trekken. En hogedruk biedt vaak de garantie op een weersverbetering. Maar de kaarten worden vanavond even anders geschud dan de afgelopen berekeningen. Het heeft te maken met de AO (de Artctische Oscilatie) en de NAO ( De Noord Atlantische Oscilatie) Wellicht vage begrippen, maar oh zo belangrijk voor ons weerpatroon en die van de Alpen.

output_ej7iMd

We starten op woensdag. Kijk met name naar het hoog boven New Foundland en wat er boven Groenland gebeurd. Dat is namelijk vrij belangrijk voor winterse situaties. Op donderdag komt het New Foundland hoog afzakken richting de Azoren. Het wordt dus getransformeerd in een Azorenhoog. Tegelijkertijd stijgt de druk boven Groenland. De lagedruk gebieden die op de noordelijke Oceaan liggen worden gedwongen om oostelijk te koersen. Het Groenlandhoog en het nieuw gevorme Azorenhoog vormen een zogenaamde Oceaanblokkade. Het wordt dus lastig voor de lagedrukgebieden om te ontsnappen want het hogedrukgebied dat vanaf dinsdag over Europa schuift trekt alstonds richting Rusland. De depressies worden dus ingeklemt en gedwongen zuidelijk te koersen.

output_GKX7st

En in de rugzak van die depressies zit heel veel koude lucht die over Europa stroomt. En depressies staan nu niet te boek als systemen die droge lucht met zich meevoeren. Dus een combinatie van een rugzak met koude lucht en relatief veel vocht zorgt voor een weersverslechtering boven west Europa.

output_zSmnuI

En al dat vocht wordt wederom met een noordelijke stroming tegen de Alpen aangekwakt. Goede kansen op een nieuwe periode met sneeuw in de Alpen dus. Voor de Lage Landen in deze periode van het jaar slechts wat natte flatsen maar aanmerkelijk kouder. Dit zijn typische voorbeelden hoe onze winter er komende tijd uit KAN gaan zien. Waarom? Omdat we te maken hebben met een La Nina. Een El Nino & La Nina zorgen voor een verandering in de weerspatronen over de hele wereld. Met name in Azië, Norrd en Zuid Amerika en in mindere maten in Europa. Toch zijn de weerspatronen van een La Nina ook hier van toepassing omdat de AO en de NAO bij een La Nina veelal in een negatieve fase duiken. Daarom begrijp ik ook niet dat vele gerenomeerde weerbureaus spreken over een “warmere winter dan normaal met vaak temperaturen die hoger liggen dan de norm”. Ik denk dat dat te maken heeft met de opwarmingshypothese.

schoolvoorbeeld pslv_17111718_17111012

Een schoolvoorbeeld van een negatieve NAO en een negatieve AO doet zich voor, zoals de kaarten er nu voor staan, vanaf volgende vrijdag. Hogedruk boven de noordelijke Atlantische Oceaan (negatieve NAO) en hogedruk boven Groenland en de Arctische Oceaan (negatieve AO) Typisch patronen die je ziet bij een La Nina. Met name de blokkade boven Groenland en Noordpool is een typisch La Nina verschijnsel.

2 cdas-sflux_ssta_relative_global_1

Deze week is officieel bekend geworden dat La Nina een feit is en dat zij zeker tot komende April het weer gaat beïnvloeden. De oceanen koelen flink af en dat zal ook z’n weerslag hebben op de temperatuur op aarde. Niet meteen, maar zeker vanaf komend voorjaar zal het wellicht gaan afkoelen. De globale temperatuur zal dan niet ineens reageren op de afkoeling van de oceanen, de weerpatronen doen dat wel.

10112017 nao.sprd2

Kijk maar eens naar de NAO. Die wordt de komende tijd negatief en dat betekent hogedruk boven de noordelijke Atlantic. Niet meteen een gevolg van een La Nina, wel een teken. Hebben we namelijk de afgelopen jaren niet veel gezien tijdens El Nino jaren of neutrale jaren.

nov 101117 ao.sprd2

En ook de AO wordt negatief. Dat betekent hogedruk boven de Groenland of de Arctische Oceaan. En wat doet dat met de drukverdeling?

main-qimg-cc3435558c33300a4ccdb9f3b03c1213

Juist! De straalstroom gaat meanderen. Koude lucht wordt centraal Amerika ingeblazen. Het oosten van de USA en Canada wordt juist warmer.  De Groenlandblokkade zorgt voor koude impulsen. Hoe kan het dan dat we een boven normaal warme winter tegemoet gaan? Ik heb er geen antwoord op, wellicht omdat andere experts wellicht een verschuiving van de straalstroom zien? Maar dat zijn dan geen echte La Nina partonen. Het is slechts de theorie. Pas in Maart weten we of wij gelijk krijgen. Aan seizoensvoorspellingen doe ik niet maar met deze elementen voorzie ik dat het wel eens kouder kan gaan worden deze winter. Mede omdat de zon ook aan het indutten is en al 25% van dit jaar geen zonnevlekken heeft getoond. Weltrusten Zon!

Fijn weekend!

 


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

13 reacties

Gesloten voor reacties.