Eerst maar eens even terug naar vanmorgen. Want zelden zie je zulke mooie foto’s via diverse webcams in de Alpen. Hajo had er vanochtend ook al een berichtje over geschreven. Door een communicatiefoutje stonden er ineens 2 berichten vanmorgen. Voor de WSWM fans natuurlijk een opsteker.
Dit is mijn favoriet. Het warme water van het stuwmeer condenseert prachtig in het zonlicht.
Of deze…….wie waagt de stap?
Snel door naar de kaarten want het is weer spannend in meteo-land. In de loop van de dag kwam er steeds meer bewolking boven de Alpen. Een teken dat een storing doorkomt. Hier zit nog niet heel veel sneeuw op. De echte sneeuw komt pas vanaf zondagmiddag. De kaarten op de korte termijn zijn nog steeds zoals in het bericht van vanochtend.
De uitgangspositie pakken we op vanaf woensdag.
Dit zijn de hoeveelheden die er tot en met dinsdag neerdwarrelen. Eerst helaas met een hoge sneeuwgrens maar daarna, ongeveer vanaf zondagavond, sneeuw tot in de laagste dalen.
Vanaf woensdag zal het Azorenhoog over het Europees continent trekken. En hogedruk biedt vaak de garantie op een weersverbetering. Maar de kaarten worden vanavond even anders geschud dan de afgelopen berekeningen. Het heeft te maken met de AO (de Artctische Oscilatie) en de NAO ( De Noord Atlantische Oscilatie) Wellicht vage begrippen, maar oh zo belangrijk voor ons weerpatroon en die van de Alpen.
We starten op woensdag. Kijk met name naar het hoog boven New Foundland en wat er boven Groenland gebeurd. Dat is namelijk vrij belangrijk voor winterse situaties. Op donderdag komt het New Foundland hoog afzakken richting de Azoren. Het wordt dus getransformeerd in een Azorenhoog. Tegelijkertijd stijgt de druk boven Groenland. De lagedruk gebieden die op de noordelijke Oceaan liggen worden gedwongen om oostelijk te koersen. Het Groenlandhoog en het nieuw gevorme Azorenhoog vormen een zogenaamde Oceaanblokkade. Het wordt dus lastig voor de lagedrukgebieden om te ontsnappen want het hogedrukgebied dat vanaf dinsdag over Europa schuift trekt alstonds richting Rusland. De depressies worden dus ingeklemt en gedwongen zuidelijk te koersen.
En in de rugzak van die depressies zit heel veel koude lucht die over Europa stroomt. En depressies staan nu niet te boek als systemen die droge lucht met zich meevoeren. Dus een combinatie van een rugzak met koude lucht en relatief veel vocht zorgt voor een weersverslechtering boven west Europa.
En al dat vocht wordt wederom met een noordelijke stroming tegen de Alpen aangekwakt. Goede kansen op een nieuwe periode met sneeuw in de Alpen dus. Voor de Lage Landen in deze periode van het jaar slechts wat natte flatsen maar aanmerkelijk kouder. Dit zijn typische voorbeelden hoe onze winter er komende tijd uit KAN gaan zien. Waarom? Omdat we te maken hebben met een La Nina. Een El Nino & La Nina zorgen voor een verandering in de weerspatronen over de hele wereld. Met name in Azië, Norrd en Zuid Amerika en in mindere maten in Europa. Toch zijn de weerspatronen van een La Nina ook hier van toepassing omdat de AO en de NAO bij een La Nina veelal in een negatieve fase duiken. Daarom begrijp ik ook niet dat vele gerenomeerde weerbureaus spreken over een “warmere winter dan normaal met vaak temperaturen die hoger liggen dan de norm”. Ik denk dat dat te maken heeft met de opwarmingshypothese.
Een schoolvoorbeeld van een negatieve NAO en een negatieve AO doet zich voor, zoals de kaarten er nu voor staan, vanaf volgende vrijdag. Hogedruk boven de noordelijke Atlantische Oceaan (negatieve NAO) en hogedruk boven Groenland en de Arctische Oceaan (negatieve AO) Typisch patronen die je ziet bij een La Nina. Met name de blokkade boven Groenland en Noordpool is een typisch La Nina verschijnsel.
Deze week is officieel bekend geworden dat La Nina een feit is en dat zij zeker tot komende April het weer gaat beïnvloeden. De oceanen koelen flink af en dat zal ook z’n weerslag hebben op de temperatuur op aarde. Niet meteen, maar zeker vanaf komend voorjaar zal het wellicht gaan afkoelen. De globale temperatuur zal dan niet ineens reageren op de afkoeling van de oceanen, de weerpatronen doen dat wel.
Kijk maar eens naar de NAO. Die wordt de komende tijd negatief en dat betekent hogedruk boven de noordelijke Atlantic. Niet meteen een gevolg van een La Nina, wel een teken. Hebben we namelijk de afgelopen jaren niet veel gezien tijdens El Nino jaren of neutrale jaren.
En ook de AO wordt negatief. Dat betekent hogedruk boven de Groenland of de Arctische Oceaan. En wat doet dat met de drukverdeling?
Juist! De straalstroom gaat meanderen. Koude lucht wordt centraal Amerika ingeblazen. Het oosten van de USA en Canada wordt juist warmer. De Groenlandblokkade zorgt voor koude impulsen. Hoe kan het dan dat we een boven normaal warme winter tegemoet gaan? Ik heb er geen antwoord op, wellicht omdat andere experts wellicht een verschuiving van de straalstroom zien? Maar dat zijn dan geen echte La Nina partonen. Het is slechts de theorie. Pas in Maart weten we of wij gelijk krijgen. Aan seizoensvoorspellingen doe ik niet maar met deze elementen voorzie ik dat het wel eens kouder kan gaan worden deze winter. Mede omdat de zon ook aan het indutten is en al 25% van dit jaar geen zonnevlekken heeft getoond. Weltrusten Zon!
Fijn weekend!
13 reacties
Reacties zijn gesloten.