Volgend weekeinde weer sneeuw in de Lage Landen! Maar we kijken eerst even naar de Alpen. De komende dagen gaat de sneeuwmeter op het Furkajoch namelijk minstens voor de helft van het uitstekende stuk nog insneeuwen. Die stok hebben we ook wel eens zien verdwijnen in het verleden en dan heb je echt een bak sneeuw. Op zich ook niets bijzonders in die contreien daar in Vorarlberg.

Kijk dit staat er op de Arlberg te gebeuren.

Maar het kan nog een stuk gekker ook natuurlijk zoals hier in Chamonix.Hangt samen met bovenstaand weerpatroon waarbij de dikke poot van een warmtefront tegen de kou over Duitsland en de Alpen gaat knokken en daarbij toch vrij aardig op weet te schuiven.

In deze en eerdere berekeningen hebben we het hieruit ook in België en Nederland zien sneeuwen. Gewoon in dat gevecht tussen het warmtefront en de kou die steeds weer probeert uit te zakken.

En kijk eens voor het oosten van Nederland is ook echt bijna elke dag wat sneeuw berekend nu. Klik op deze link om te zien wat het voor jouw regio betekent. Het weekeinde is het meest interessant want dan zou het droge sneeuw kunnen zijn.

Snel terug naar de Alpen. Een gigantische bak sneeuw dus boven 2000m. Dit prikpunt ligt zo bij de Mont Blanc. Kijk nog even mee…

We praten of een of meer dumps in de komende 10 dagen. Samen goed voor 2 meter in de westalpen. Tja wat heb je eraan. Nou: Zwitserland!!

In Oostenrijk zoals zo vaak profiteert vooral het westen, maar voor de 80cm hier zo in het Salzburgerland teken ik ook wel. De sneeuwhoogte blijft hier ook mooi onder de 1000m.

Dan snel naar het goede en slechte nieuws voor de Lage Landen: er komt een echt winters weekeinde aan met temperaturen flink onder nul in de nacht op zondag. Met meer of minder sneeuw daarbij. Je ziet een dik cluster ook tot en met dinsdag 2 februari nog doorschieten naar ijsdagen, maar de hoofdrun doet al een paar keer niet mee nu.

Hier dis ons komende winterse weekeinde. Als de trend doorzet dan gewoon voortaan elk weekeinde sneeuw en kou. Net nu vel mensen thuis werken en het eigenlijk niet eens uitmaakt wanneer het sneeuwt. Nu ja deze week dan ook door de week nog leuke kansjes.

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Donaties blijven verder welkom om dit plekje op internet open te houden!

Inloggen om te reageren, doe je via deze link. Reacties tijdelijk achter moderatie. Twee keer per dag worden de reacties live gezet.

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Maarten · 25 januari 2021 op 10:41

Ha Hajo.

Ik kom na een lange tijd maar weer eens koekenloeren.
Ik heb gister maar even na je filmpje gekeken en hoop voor zo velen dat het voor nederland uit gaat komen.
Je weet ik stel vaak de vraag gelden de kansen ook voor purmerend.
Na je analyse van vandaag heb ik daar wel vertrouwen in.
Wat jij Hajo.

ErikRotterdam · 25 januari 2021 op 11:22

Lekker overzichtelijk weerbericht.

De vooruitzichten blijven best wel goed voor de LL maar ik hoop nu echt dat Rotterdam niet weer buiten de boot valt
Tot nu toe is hier eigenlijk niks blijven liggen.

Maar voor iedereen die de kans heeft om in de Alpen te zijn moet het fantastisch zijn.

sneeuwfanaat(Ron) · 25 januari 2021 op 15:28

Mooi en helder bericht Hajo.Hopen dat de sneeuw komt maar ik heb er weinig vertrouwen in !Ook het verloop van de winter Word hem niet meer in de ll,ondanks mooie kaarten in de fictie

    Hajo · 25 januari 2021 op 15:44

    Dank voor compliment!

Gesloten voor reacties.