Net over de grens in de buurt van Ede hele mooie mistbanken op de weilanden. En soms kwamen die magisch een beetje over de snelweg hangen zoals op de foto.  Vannacht gereden van St. Anton am Arlberg terug naar Nederland. Naar Huizen. Bij de Wolfskamer, waar de vaderlandse skigrootheid Roderik Sillevis skiles geeft. Zijn toerskitochten in de Alpen als gids voor Epique hebben hem geen windeieren gelegd. Hoge basisconditie en zo als sportbeest een waanzinnige race geskied in de Weisse Rausch 2019. Hij was natuurlijk totaal stoked achteraf en heeft tot 4 uur ’s nachts gereden op een kop koffie. Daarna nam ik het stuur van de Renault Kadjar over en viel hij als een blok in slaap.

Ik ben deze week iets meer gefocussed op de regen in de Lage Landen. Want sta vanaf vannacht op de camping bij de permacultuur enclave Landgoed Ottermeer aan de Belgische grens in West-Brabant. Nou we slingeren heen en weer en vandaag ziet het er ineens weer een stuk vriendelijker uit. De grootste plens bij in de nacht op vrijdag is niet meer. Vooral aan de kust blijft het bij millimetertjes.

En met een beetje geluk passeert de regen enkel ’s nachts zoals hierboven in de nacht op woensdag en ook in de nacht op donderdag. Zie de stuwing aan de zuidkant. Daar valt de komende 10 dagen veruit de meeste neerslag. Enkel op de hoogste pistes en de gletsjers sneeuw. Cescia en Dennis gaan begin mei naar Breuil-Cervinia dus die kunnen straks getuigen.

De cliffhanger van het Europese model is tof. Sneeuw boven 2000m ook weer aan de noordkant. Maar toch vooral regen.

De Lage Landen lijken hierboven nat voor de komende 10 dagen maar dat zit hem enkel nog in de laatste dagen van de berekening. Tot in het komende weekeinde lijkt het echt mee te vallen.

Tot in de nacht op maandag echt niet heel veel regen. De Ardennen duidelijk meer. En Noordoost Groningen. Die uitschieters geven wel aan dat het alsnog weer kan kiepen. Zo’n regionale intensivering kan zo maar ineens 150km verderop uitkomen. Dus ons duimen is in zekere zin verhoord…. alleen kan de een echt geluk hebben, zoals wij in West-Brabant en iemand anders ineens pech. En morgen kan het weer omgekeerd zijn op de kaarten.

Het enige weer dat zeker is is het weer van de afgelopen dagen of dat van de afgelopen decennia voor zover niet met de data is gerommeld. Nou in Turkije was het nog even winter met Pasen. Lees hierrrr. En in West-Australië is net de vroegste sneeuw ooit geregistreerd gemeld. 49 jaar geleden sneeuwde het er voor het laatst in april. Zie hierrr.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

20 reacties

Gesloten voor reacties.