Laten we beginnen met diegenen te bedanken die vanuit hun wintersportlocatie via e-mail/twitter of de Bizztravel-app hun bevindingen live aan ons doorgeven, chapeau!! Hierbij de uitnodiging aan meer lezers om dit te doen.
We weten het zo langzamerhand wel van die aankomende warme dagen. Die slaan we in deze analyse dan ook maar snel over en richten ons vizier op de komende weersomslag die reeds vanaf zondag gaat plaats vinden.
Natuurlijk zijn er in de huidige prognoses detailverschillen t.o.v. de runs van gisteren, maar (veel) sneeuw komt er! Zondag nog steeds de vorming van een lagedrukgebied nabij Genua en een lagedrukgebied dat vanaf Schotland dichterbij komt. Echter, ze gaan niet zo duidelijk samenvloeien als gisteren werd gesuggereerd. Voordeel is wel dat het Genua-laag prominent aanwezig wordt. Dit levert zondag al behoorlijk wat neerslag op in bijna de gehele Alpen. Met een vorstgrens op zo’n 1.400 meter geeft dat sneeuw vanaf zo’n 1.000 meter hoogte. Zie onderstaand kaartje voor de situatie van zondagavond 19:00 uur.
Maandag is de vorstgrens gedaald naar 800 à1.000 meter, waardoor de neerslag tot in de lage dalen in de vorm van sneeuw gaat vallen. Vanaf dat moment is het lagedrukgebied nabij Genua het sturende weersysteem voor het gehele Alpengebied geworden. Dit geeft VEEL sneeuw in vooral Italië, Oostenrijk en Zuid-Duitsland. Zie onderstaand kaartje wat er aan totaal neerslag wordt verwacht tot maandagavond.
Maandag/dinsdag is het lagedrukgebied nabij Genua nog steeds aanwezig, maar het drukpatroon is dan dusdanig veranderd (gekanteld) dat de Stau zich vooral aan de noordzijde van de Alpen manifesteert. Een echte mega-dump is dan in Zuid-Duitsland en Oostenrijk te verwachten. Maar wees gerust, de overige gebieden in de Alpen houden het ook niet droog, al is de te verwachten hoeveelheid neerslag wel wat minder.
Dinsdag heeft het Azorenhoog verbinding gekregen met het Scandinavische hoog, terwijl de depressie nabij Genua is afgezakt richting Rome. Droge, koude continentale lucht is dan over een groot deel van Europa uitgestroomd. Dan heeft de neerslag in de Alpen zich hoofdzakelijk beperkt tot Zwitserland en West-Frankrijk. Op 2.000 meter is de temperatuur dan gezakt naar -8 tot -12 °C. Op woensdag gaat het van het noorden uit opklaren en komt het in Tessin en de Dolomieten nog tot wat laatste sneeuwval. Zie op onderstaand kaartje wat er tot woensdagavond is gevallen.
ECMWF komt in grote lijnen overeen met de GFS run.
De GEM run (Canada) laat het Azorenhoog v.a. dinsdag/woensdag minder prominent aanwezig zijn met nog steeds een lagedrukgebied nabij Genua, met aanhoudende sneeuwval in de Dolomieten. De Alpes Maritimes en Piemonte komen er dan bekaaid vanaf.
Je kunt natuurlijk niet alles hebben. De ene club gaat zaterdag naar huis met een bruine kop, terwijl ze worden afgelost door een club die direct in de poedersneeuw hun sporen kunnen gaan trekken. De enige overeenkomst die ze hebben, is dat het zaterdag een goede dag wordt om te reizen.
8 reacties
Reacties zijn gesloten.