renault-sneeuw

Kregen we vanochtend nog de melding dat we ons op moesten maken op een barre tocht met de auto van Chambéry naar Les Menuires, kwam rond 14.30u het sms-je: “Helaas, het regent”. Rond half zes arriveerden we bij Hotel Hillary (nee niet de politica maar de bergklimmer) in de fraaie wijk Reberty. En die wijk ligt pal aan de piste zo’n honderd meter hoger dan de 1850 van de Croisette. 1950m NAP dus. Strak op de sneeuwgrens.

opweglesmenuires

Onderweg met huurauto (ja het is een bliksembezoek – we komen morgen 4 uurtjes op de latten en dan weer naar huis) lag er al vanaf 1000m sneeuw. In St. Martin de Belleville op 1450m

hillary-lesmenuires

Hij sta ik te doen alsof ik het verschrikkelijk koud heb voor het mooie hotel. Wat een mooie plek zeg. Met oude materialen gebouwd en een sfeervol interieur. Daar zit ik nu te tikken. Het hotel heeft een Nederlandse eigenaar. Verhaal apart. Zie onderaan nu eerst wat poëzie voor jullie… voor de periode maandag tot en met woensdag…

Le temps reste très perturbé sur cette période, les moments de répits seront brefs, voire inexistants, les températures commence à baisser dès dimanche, puis plus franchement mardi dans un flux toujours soutenu qui tourne au Nord-Ouest, les cumuls de neige devrait être importants en moyenne montagne!

Dat is vertaald:

Storingen blijven heersen in deze periode. De adempauzes zijn kort of niet eens bestaand. Vanaf zondag zakt het kwik. Dinsdag gaat het hard omlaag met een aanhoudende stroming die naar noordwest draait. De verse sneeuwhoogte tot in de dalen zal aanzienlijk zijn!

Lekker toch! Doen we het voor. Ja het staat allemaal nog op de weerkaarten. Ook voor de andere Alpenlanden. Zuidkant komend weekeinde bij hoge sneeuwgrens verder noordkant. Lage Landen leuke kans om mee te gaan doen.

pierce-vanheek

Hier sta ik dan met Pierce van Heek van Hotel Hillary. Het is inderdaad een Nederlander. Met zijn broer trok hij lang geleden naar Val Thorens om in de horeca te gaan werken. Zijn broer kreeg een serie kids waarvan er één in Nederland bekend is: Marvin van Heek. Die skiet in het Nederlands team. Is wel genekt door een rugblessure momenteel. Ome Pierce heeft na een lange restaurantcarrière twee jaar geleden dit hotel in het mooie Reberty gekocht en compleet gerenoveerd. Petje af. En trouwens: Pierce spreekt geen woord Nederlands. Vader was te druk om zijn zoons Nederlands te leren. En ook Marvin heeft het pas geleerd nadat hij in het Nederlands team kwam. Leuk verhaal!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

42 reacties

Gesloten voor reacties.