Zo langzamerhand weet iedereen wel dat ik iets heb met Wim Hof, kou, koud douchen, koud zwemmen in zee of in bergmeren. Maar dan ben ik nog een hele kleine jongen in vergelijking met het rare wereldje van de ijszwemmers. En laat ons Nederlanders hierin een echte kampioen hebben: Sven Elfferich (17). Hij is een zwemkampioen binnen en in open water, maar heeft dankzij een tip van zijn zwemmaat Fergil Hesterman het ijszwemmen ontdekt. Wat is dat? Simpel: op tijd 500m, 1000m of 1 mijl zwemmen in water kouder dan 5ºC. Gisteren won Sven hij de Obertraun Ice Schwimm, in de Hallstättersee bij Obertraun.

Andrea Schwarzlmüller

Er word gezwommen in 50m banen die zoals in een binnenbad in het meer zijn uitgezet. Vorig jaar won Sven hier al in water van 2,5ºC. Dit jaar was het water 7,2ºC (en de “zachte helweek” moet nog beginnen weten wij). Te warm om als officiële wedstrijd te gelden. Ondanks de warmte ging de wedstrijd door. Sven was herstellende van een verkoudheid dus liep het niet zo gesmeerd als een jaar eerder. Winnen deed hij wel. In 12 minuten en 30 seconden. Een seconde langzamer dan zijn persoonlijk record. “Na mij kwam een Hongaar die al in de veertig is”, zegt Sven respectvol.

Voor de “amateurs” was het ook mogelijk om 50 of 100m te zwemmen. Goed voornemen voor 2019: ik ga meedoen. Mij niet gezien op de kilometer of zelfs een Engelse mijl. Ik kan amper een goede borst crawl. Sven wel. Hij won al eens een NK junioren. Bij de senioren was hij al 4e op open water. Daar mag je onder de 18ºC een wetsuit dragen. Dat doet Sven nooit. Het wedstrijdzwemmen in de hal met 26 tot 28ºC vind hij zelfs veel te warm. Als ik hem spreek vertelt hij over een wedstrijd op antarctica die in water van -1ºC werd gezwommen. “Dat maakt dan ook niet meer zo veel uit. Koud is koud.” Het is ook de mentale voorbereiding die de grootste uitdaging is van het ijszwemmen. “Spierpijn heb ik meestal niet van de wedstrijd maar van het rennen en springen achteraf om weer warm te worden.” Het recept is om meteen weer in de kleren te gaan en dan te blijven bewegen.

Als sport bestaat ijszwemmen nu 9 jaar. Uitgevonden in Zuid-Afrika waar veel koude bergmeren zijn. “Deelnemers komen uit Zuid-Afrika, Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Ierland, Polen, Tsjechië en Engeland”, weet Sven te vertellen. “De toppers zijn aardig afgetraind, maar er zijn ook wel deelnemers die een beetje dik zijn. Bij wedstrijdzwemmers is 11 of 12 procent vet optimaal, maar hier kun je beter 15% hebben. Dan koel je toch minder snel af.” Sven heeft het gewoon niet zo op binnen zwemmen. Buiten in de natuur voelt hij zich meer senang. Zijn zwemmaat Fergil nodigde hem ooit uit om in Volendam in het buitenbad te gaan zwemmen dat daar het hele jaar open is. Sindsdien is hij verkocht.

Sven doet zo’n 12 wedstrijden per jaar en traint daardoor ook niet meer voor de kou. De wedstrijden zelf – eentje per week – zijn genoeg. Verder doet hij gewoon zwemtraining waaronder 2 keer per week in de sportschool. Natuurlijk moet je goed gezond zijn voor deze sport. Je moet een hartfilmpje kunnen tonen om mee te mogen doen en er is ook nog een check door een arts vlak voor de wedstrijd. “Als je traint moet er altijd iemand op de wal staan”, zegt Sven als tip voor mensen die het eens willen proberen. Hij nodigt mensen uit eens op de website van de internationale bond van ijszwemmers te kijken.

7 december zwemt Sven in Hannover en 30 december op de Amstel in Amsterdam. Ik ben dan in Oostenrijk maar ik moedig lezers bij deze aan mee te doen aan die wedstrijd dan wel met een spandoek “hup Sven” langs de kant te gaan staan. De foto is van 2017 toen de eerste editie van het evenement was. vergeet dus de nieuwjaarsduik. Dat is voor softies.

Het is dat ik Svens vader ken anders had ik hier nooit van geweten. Zelfs als Wim Hof leerling niet. Ik had echt geen idee. En waar ik Svens vader van ken, verdient toch wel even vermelding. Want in zomer 2011 stond ik met mijn gezin op de camping Huttopia in de Pyreneeën en rara wie waren onze buren? Inderdaad de familie Elfferich in een jaloersmakend mooie katoenen tent. Het was de tijd dat ik bij sneeuwhoogte.nl niet meer zo happy was en ik twijfelde of ik het zou redden met een eigen platform. Wintersportweerman.nl had ik al maar waag je de sprong? Vader Ronald Elferrich was toen fan van mij op sneeuwverwachting.nl. Hij verzekerde me zonder enige twijfel in zijn stem: “Maak je geen zorgen. Mensen komen voor jou. Maakt niet uit of je op sneeuwhoogte zit of ergens anders… mensen komen voor jou”. Ik zal het nooit vergeten. Het was divine intervention denk ik. Dat wat elk mens nodig heeft om zijn weg te vinden. Niet dat ik een held ben hoor. Sven Elfferich! Dat is een held. Waanzin kerel! Ga zo door!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Gesloten voor reacties.