kaprunstausee2101

Op 24 januari is het volle maan. Maar met 94% van het maanoppervlak verlicht zijn besneeuwde bergen ’s nachts net overdag. Hier een plaatje van het stuwmeer van Kaprun. Fantastisch om dat te gaan toerskiën of zelfs paragliden. Dat laatste is verboden, maar het gebeurt toch. Over paragliden gesproken: check dit!

Dat was dus in Serre Chevalier, een groot zuidelijk skigebied waar Marco dit mooie verhaal over schreef. Terug naar het actuele weer en de maanverlichte nacht.

badkleinkirchheim2101

Die verlichte sneeuwkanonnen komen in de buurt van noorderlicht toch? Hoe lang tot iemand verzint om die dingen met gekleurd licht te beschijnen? Dit is Bad Kleinkirchheim trouwens. In Kärnten en dat is een hoek waar een beetje extra wel welkom is.  Snel door naar door jullie ingezonden beelden… of nee… eerst even dit:

Schaatsen op natuurijs is zooo saaiNiets is voor niets. Ook te dun natuurijs niet. Het is een goedkope want gratis manier om een ijsbad te nemen. In de zomer betaal je je blauw voor een paar zakken ijs. Nu: helemaal gratis! Wij rommelen wat in zee met nieuwjaar. De Russen doen op 19 januari op epifany the real thing. Wim Hof doet de überthing. En ik iets daartussen in. Voor iedereen aan te raden! Begin met dagelijks koud (af)douchen. Work your way up from there. Heb je de controle een keer, ben je een rijk man of vrouw. Suc6! PS Je kunt je snijden aan vers gebroken ijs – beetje voorzichtig dus.

Geplaatst door Wintersportweer op donderdag 21 januari 2016

Zo dat ook weer gehad… want ja de winter in de Lage Landen zijn we helemaal kwijt! Totaal! We gaan straks zien dat er mogelijk eerder een soort herfststorm aan zit te komen eind januari! Maar nu eerst dus snel door naar door jullie ingezonden beelden… oh nee eerst nog even dit:

Op het moment supreme liep ik toch een ondiepe snee op in mijn rechter bovenbeen. Kortom: don’t try this at home (en wie zich er door deze waarschuwing van laat weerhouden kan het toch beter niet doen). 😉 Nu dan eindelijk naar door jullie ingezonden beelden… en dan naar de weerkaarten kijken…

zillertalarena3

Zillertal Arena – Foto: Michael Vos

zillertalarena2

Zillertal Arena – Foto: Michael Vos

zillertalarena1

Zillertal Arena – Foto: Michael Vos

micheljanse3

Zillertal Arena – Foto: Michel Janse

micheljanse2

Zillertal Arena – Foto: Michel Janse

micheljanse1

Zillertal Arena – Foto: Michel Janse

fiss2101

Fiss – Foto: David Wagemans

gemwind2810

Denkend aan Holland in het Canadese weermodel zag ik trage rivieren vol Siberische lucht westwaarts gaan. Maar vanavond niet hoor. In tegendeel! We treffen op 28 januari een heuse kanaalrat aan. Windsnelheden tot 100km/u aan onze kust.

gfsstorm

In het Amerikaanse model een dikke westerstorm over Schotland op 30 januari. De Alpen zacht maar heerlijk zonnig. En met de sneeuw kunnen we nog wel even vooruit.

cliffecstorm

Het Europese model op dezelfde dag ook stormachtig. Maar met noordwestercomponent. Daar komt een dumpt van! Wel noordkant. Zuidkant nog geen enkel signaal.

minimavannacht

Onze laatste nacht met vorst. Dan kunnen we de Hellmannpunten gaan optellen. De Bilt blijft net onder de 10 steken. Daarmee passeren we de winters van 1990, 2015, 2016, 2007, 2000, 1975 en 1989. Maar dan voor De Bilt. Nieuwe-Beerta scoort wel 50 punten denk ik? Wie rekent het even gauw na?

pietertje2101

Tja en hier gaan we heen in Nederland. Op enkele snelle frontpassages na redelijk droog. En temperaturen iets boven gemiddeld. En nog maar een zielig Pietertje die vanaf 31 januari op wat vorst komt. Natuurlijk kijken we zo nog even naar de pluim van het Europese model. Ik kijk nog ff of ik over de Alpen nog iets nieuws kan verzinnen. Verder zit al het weer momenteel aan de Amerikaanse oostkust! Volg dat op weather.com.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

28 reacties

Gesloten voor reacties.