kaprunstausee2101

Op 24 januari is het volle maan. Maar met 94% van het maanoppervlak verlicht zijn besneeuwde bergen ‘s nachts net overdag. Hier een plaatje van het stuwmeer van Kaprun. Fantastisch om dat te gaan toerskiën of zelfs paragliden. Dat laatste is verboden, maar het gebeurt toch. Over paragliden gesproken: check dit!

Dat was dus in Serre Chevalier, een groot zuidelijk skigebied waar Marco dit mooie verhaal over schreef. Terug naar het actuele weer en de maanverlichte nacht.

badkleinkirchheim2101

Die verlichte sneeuwkanonnen komen in de buurt van noorderlicht toch? Hoe lang tot iemand verzint om die dingen met gekleurd licht te beschijnen? Dit is Bad Kleinkirchheim trouwens. In Kärnten en dat is een hoek waar een beetje extra wel welkom is.  Snel door naar door jullie ingezonden beelden… of nee… eerst even dit:

Schaatsen op natuurijs is zooo saaiNiets is voor niets. Ook te dun natuurijs niet. Het is een goedkope want gratis manier om een ijsbad te nemen. In de zomer betaal je je blauw voor een paar zakken ijs. Nu: helemaal gratis! Wij rommelen wat in zee met nieuwjaar. De Russen doen op 19 januari op epifany the real thing. Wim Hof doet de überthing. En ik iets daartussen in. Voor iedereen aan te raden! Begin met dagelijks koud (af)douchen. Work your way up from there. Heb je de controle een keer, ben je een rijk man of vrouw. Suc6! PS Je kunt je snijden aan vers gebroken ijs – beetje voorzichtig dus.

Geplaatst door Wintersportweer op donderdag 21 januari 2016

Zo dat ook weer gehad… want ja de winter in de Lage Landen zijn we helemaal kwijt! Totaal! We gaan straks zien dat er mogelijk eerder een soort herfststorm aan zit te komen eind januari! Maar nu eerst dus snel door naar door jullie ingezonden beelden… oh nee eerst nog even dit:

Op het moment supreme liep ik toch een ondiepe snee op in mijn rechter bovenbeen. Kortom: don’t try this at home (en wie zich er door deze waarschuwing van laat weerhouden kan het toch beter niet doen). 😉 Nu dan eindelijk naar door jullie ingezonden beelden… en dan naar de weerkaarten kijken…

zillertalarena3

Zillertal Arena – Foto: Michael Vos

zillertalarena2

Zillertal Arena – Foto: Michael Vos

zillertalarena1

Zillertal Arena – Foto: Michael Vos

micheljanse3

Zillertal Arena – Foto: Michel Janse

micheljanse2

Zillertal Arena – Foto: Michel Janse

micheljanse1

Zillertal Arena – Foto: Michel Janse

fiss2101

Fiss – Foto: David Wagemans

gemwind2810

Denkend aan Holland in het Canadese weermodel zag ik trage rivieren vol Siberische lucht westwaarts gaan. Maar vanavond niet hoor. In tegendeel! We treffen op 28 januari een heuse kanaalrat aan. Windsnelheden tot 100km/u aan onze kust.

gfsstorm

In het Amerikaanse model een dikke westerstorm over Schotland op 30 januari. De Alpen zacht maar heerlijk zonnig. En met de sneeuw kunnen we nog wel even vooruit.

cliffecstorm

Het Europese model op dezelfde dag ook stormachtig. Maar met noordwestercomponent. Daar komt een dumpt van! Wel noordkant. Zuidkant nog geen enkel signaal.

minimavannacht

Onze laatste nacht met vorst. Dan kunnen we de Hellmannpunten gaan optellen. De Bilt blijft net onder de 10 steken. Daarmee passeren we de winters van 1990, 2015, 2016, 2007, 2000, 1975 en 1989. Maar dan voor De Bilt. Nieuwe-Beerta scoort wel 50 punten denk ik? Wie rekent het even gauw na?

pietertje2101

Tja en hier gaan we heen in Nederland. Op enkele snelle frontpassages na redelijk droog. En temperaturen iets boven gemiddeld. En nog maar een zielig Pietertje die vanaf 31 januari op wat vorst komt. Natuurlijk kijken we zo nog even naar de pluim van het Europese model. Ik kijk nog ff of ik over de Alpen nog iets nieuws kan verzinnen. Verder zit al het weer momenteel aan de Amerikaanse oostkust! Volg dat op weather.com.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

28 reacties

Gesloten voor reacties.