Hierboven een televisieploeg van het ZDF op de Duitse Brocken in de Harz. Daar heerst momenteel weer zoals je het op de top van de Everest nauwelijks zult meemaken. Snoeiharde wind en dikke sneeuw. Er was al 30cm gevallen aan het begin van de avond en er komt nog eens zoveel bij. En even fraai is het in de Wintersport-Arena Sauerland. 

sauerland0512

Hier het dorp Usseln bij Willingen. Alles weer mooi wit. Benieuwd hoe de webcams er morgenvroeg uitzien. Hierrr het nieuws met betrekking tot de plannen van de skigebieden komend weekeinde.

ec1512_12

Na een pakjesavond met een huiskamer vol kroost heb ik natuurlijk geen puf meer voor een volledige analyse van de weerkaarten. Wat zijn de belangrijkste verschillen met vanochtend? GEM is consistent in zijn berekening van transportkou medio december. GFS blijft het milde zonnige winterweer berekenen met maar heel geleidelijk wat koelte naar de Alpen. Met dus wel de nachtvorsten in de bergen voor kunstsneeuwproductie. En het Europese model doet nu aan het einde wat leuks. Zie hierboven. Hele kleine verschillen in positie van het hoog maken een wereld van verschil.  De Alpen zijn goed gepositioneerd om toch redelijk snel weer in de (droge) kou te komen. Voor de Lage Landen moet er nog meer gebeuren. Erwin ziet in bovenstaande kaart de contouren van een Omega-blokkade. Daar zit ook wel wat in. Maar het is allemaal nog meteofiction.

accu0712

Afsluitend de verwachte accumulatie de komende dagen. Dit is GFS maar ECMWF biedt hetzelfde beeld. Oberösterreich, Niederösterreich en Stiermarken profiteren aanzienlijk. Van onze partners zijn dan Die Tauplitz en Obertauern de prijswinnaars. En wat dacht je van het Beierse Woud, het Reuzengebergte en de Tatra! Dat zijn ook de gebiede die veel eerder dan de westelijke Alpen weer terug zullen keren in de kou. De Franse Alpen zijn wat mij betreft een beetje zorgenkindje, maar wel uitgaande van een hele fraaie situatie. Nooit vergeten dat sneeuw die er ligt de neiging heeft te blijven liggen. De vraag wordt hoe gaan we de droge zonnige fase overbruggen en wat kunnen de sneeuwkanonnen?   

dode

Graag nog wat nowcasting hieronder in de reacties! In Krommenie heb ik voor het eerst van mijn leven emmers ijswater horizontaal door de lucht zien vliegen tegen muren aan kwakkend en uiteen spattend. Rond 17 uur was dat. Twee bliksemflitsen ook binnen 300m van ons huis. Ik stapte naar buiten en mijn broek was binnen 5 seconden aan 1 kant drijfnat. Rond 8 uur was er toch ook wat natte sneeuw bij +5°C. Eens zien of we nog wat krijgen de komende 36 uur. GFS, ECMWF en HIRLAM berekenen vanaf morgenavond tot zaterdagochtend in verschillende provincies toch weer sneeuwbuien. In Groot-Brittannië zijn helaas twee doden gevallen door de storm.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

43 reacties

Gesloten voor reacties.