De damesafdaling was weer smullen om te kijken met de Sloveense Tima Maze en de Zwitserse Dominique Gisin die de gouden plak delen omdat ze beiden 1 minuut 41 seconden en 57 hondersten noteerden. Oostenrijk baalt als een stekker met als beste klassering Nicole Hosp met plek 9. Bij de mannen wonnen ze met Matthiuas Mayer nog goud op de afdaling. Nu ja, qua ontwikkeling van het sneeuwdek is er wel goed nieuws voor Oostenrijk. Om te beginnen sneeuwt het vanochtend nog tot in de laagste dalen. Hier zien we Gaschurn in het Montafon (zie meteo) op 1000m mooi wit worden.

zellamsee1202

Het is lang niet overal aan het sneeuwen. Hier mooie opklaringen in Zell am SeeKaprun (zie meteo).

valledaosta1202

In het westelijk Alpengebied is het sowieso helder behalve dat er in de dalen nog mist hing lokaal. Hier de Mont Blanc gekiekt vanuit het Valle d’Aosta (zie meteo).

zinalsorebois1202

Hier Zinal in het Val d’Anniviers

ens1202Oost

Hier zie je de sneeuw vandaag in Oostenrijk als een heel klein flupje links onder in de hoek. Je ziet dan ook dat het met de sneeuwgrens van de sterkere sneeuwval in de nacht van 14 op 15 februari ook wel goed zit. Dat is afkloppen want daarna komt zaterdag overdag meteen de wamtegolf! Op zondag gaan de lagere dorpen het dan niet redden en regent het daar weer eens. Maar: er zijn steeds meer voortekenen van grote dumps in die eerste en tweede krokusweek aan de noordkant. 

2102dump

2302dump

2502dump

We zijn het niet meer zo gewend hoe echte noordkantdumps er op een neerslagkaart uitzien. Daarom toon ik ze even alledrie. De eerste is er nog een die ook aan de zuidkant veel sneeuw brengt omdat er boven de Adria een klein Laag ontstaat.  Pas wel op: in het ensemble zie je ook dat de hoofdrun vanochtend een uitschieter is qua neerslag. Evengoed wordt het eenveel minder natte nordstau waardoor de sneeuwhoeveelheden zouden kunnen uitpakken als een serie laagjes in plaats van een serie dumps. Wel mogen we nu al blijvend optimistisch zijn dat de temperaturen na komend weekeinde echt een tijdje rond of zelfs onder gemiddeld voor de tijd van het jaar zullen zijn. 

ens1202Fra

De Franse Alpen zijn en blijven spekkoper. En dat al binnen de betrouwbare termijn. De Föhn slaat hier 5 graden minder hard toe terwijl de skigebieden hoger liggen. Dat is de wereld op zijn kop. Normaal is het in het westen zachter en in het oosten kouder. Ook in Sochiu weten ze er inmiddels van. De pistes houden het maar een topwinter is het niet geworden. Kan dus alleen maar beter worden de komende seizoenen tenzij je in dit soort sprookjes gelooft.

ens1202ZK

Een blik op de zuidkant! Leo stapt zaterdag (of vrijdag?) met het hele gezin in de auto op weg naar Livigno (zie meteo) waar hij live zal berichten. Als hij aankomt is alles weer even opgefrisd. Dat is daar ook echt nodig zeg! En dan krijgt hij na aankomst toch nog een volgende dump te verstouwen die in Livigno geen regen zal brengen maar elders onder de 1400m wel. Daarna heeft hij wat mij betreft 50% kans dat het aanhoudend strak blauw wordt met wolkenvelden als het aan de noordkant sneeuwt. De andere 50% zeggen dat er nog een volgend dumpje gaat komen zoals ik hierboven al aangaf voor de noordkant (Adria-Laag).  

ec2202

 

Vanochtend kan ik erg veel slagroom op de meteorologische taart bieden. Willen we nog op de schaats komen moet het er zo uitzien. Sinds dit bericht over een avontuurlijke GFS06 op 6 februari is het denk ik 50/50 met de runs. De helft trekt er weer een streep door. De helft wakkert het vuurtje aan. Dit is de mooiste die we gezien hebben. Het is nog die spreekwoordelijke wortel voor de neus van de allerlaatste kaart op +240u.

pluim1202

Maar hier zien we toch al weer de  beroemde bifurcatie (tweesplitsing) van het ensemble die we ook begin november zagen. Toen nam moeder natuur de verkeerde afslag voor ons winterliefhebbers en kreeg Amerika alle fun. Zullen we afspreken dat wij nu aan de beurt zijn? Hierrr nog een artikel dat die hoop ook een meteorologische basis verschaft. Quote:

So if the Northern Stratospheric Polar Vortex splits and does not break up, and if Mitchell et al. 2012 are correct, we should begin see “positive temperature anomalies over eastern North America of more than 1.5 K” and “negative anomalies over Eurasia of up to −3 K” in the coming weeks. We shall see.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

36 reacties

Gesloten voor reacties.