De damesafdaling was weer smullen om te kijken met de Sloveense Tima Maze en de Zwitserse Dominique Gisin die de gouden plak delen omdat ze beiden 1 minuut 41 seconden en 57 hondersten noteerden. Oostenrijk baalt als een stekker met als beste klassering Nicole Hosp met plek 9. Bij de mannen wonnen ze met Matthiuas Mayer nog goud op de afdaling. Nu ja, qua ontwikkeling van het sneeuwdek is er wel goed nieuws voor Oostenrijk. Om te beginnen sneeuwt het vanochtend nog tot in de laagste dalen. Hier zien we Gaschurn in het Montafon (zie meteo) op 1000m mooi wit worden.

zellamsee1202

Het is lang niet overal aan het sneeuwen. Hier mooie opklaringen in Zell am SeeKaprun (zie meteo).

valledaosta1202

In het westelijk Alpengebied is het sowieso helder behalve dat er in de dalen nog mist hing lokaal. Hier de Mont Blanc gekiekt vanuit het Valle d’Aosta (zie meteo).

zinalsorebois1202

Hier Zinal in het Val d’Anniviers

ens1202Oost

Hier zie je de sneeuw vandaag in Oostenrijk als een heel klein flupje links onder in de hoek. Je ziet dan ook dat het met de sneeuwgrens van de sterkere sneeuwval in de nacht van 14 op 15 februari ook wel goed zit. Dat is afkloppen want daarna komt zaterdag overdag meteen de wamtegolf! Op zondag gaan de lagere dorpen het dan niet redden en regent het daar weer eens. Maar: er zijn steeds meer voortekenen van grote dumps in die eerste en tweede krokusweek aan de noordkant. 

2102dump

2302dump

2502dump

We zijn het niet meer zo gewend hoe echte noordkantdumps er op een neerslagkaart uitzien. Daarom toon ik ze even alledrie. De eerste is er nog een die ook aan de zuidkant veel sneeuw brengt omdat er boven de Adria een klein Laag ontstaat.  Pas wel op: in het ensemble zie je ook dat de hoofdrun vanochtend een uitschieter is qua neerslag. Evengoed wordt het eenveel minder natte nordstau waardoor de sneeuwhoeveelheden zouden kunnen uitpakken als een serie laagjes in plaats van een serie dumps. Wel mogen we nu al blijvend optimistisch zijn dat de temperaturen na komend weekeinde echt een tijdje rond of zelfs onder gemiddeld voor de tijd van het jaar zullen zijn. 

ens1202Fra

De Franse Alpen zijn en blijven spekkoper. En dat al binnen de betrouwbare termijn. De Föhn slaat hier 5 graden minder hard toe terwijl de skigebieden hoger liggen. Dat is de wereld op zijn kop. Normaal is het in het westen zachter en in het oosten kouder. Ook in Sochiu weten ze er inmiddels van. De pistes houden het maar een topwinter is het niet geworden. Kan dus alleen maar beter worden de komende seizoenen tenzij je in dit soort sprookjes gelooft.

ens1202ZK

Een blik op de zuidkant! Leo stapt zaterdag (of vrijdag?) met het hele gezin in de auto op weg naar Livigno (zie meteo) waar hij live zal berichten. Als hij aankomt is alles weer even opgefrisd. Dat is daar ook echt nodig zeg! En dan krijgt hij na aankomst toch nog een volgende dump te verstouwen die in Livigno geen regen zal brengen maar elders onder de 1400m wel. Daarna heeft hij wat mij betreft 50% kans dat het aanhoudend strak blauw wordt met wolkenvelden als het aan de noordkant sneeuwt. De andere 50% zeggen dat er nog een volgend dumpje gaat komen zoals ik hierboven al aangaf voor de noordkant (Adria-Laag).  

ec2202

 

Vanochtend kan ik erg veel slagroom op de meteorologische taart bieden. Willen we nog op de schaats komen moet het er zo uitzien. Sinds dit bericht over een avontuurlijke GFS06 op 6 februari is het denk ik 50/50 met de runs. De helft trekt er weer een streep door. De helft wakkert het vuurtje aan. Dit is de mooiste die we gezien hebben. Het is nog die spreekwoordelijke wortel voor de neus van de allerlaatste kaart op +240u.

pluim1202

Maar hier zien we toch al weer de  beroemde bifurcatie (tweesplitsing) van het ensemble die we ook begin november zagen. Toen nam moeder natuur de verkeerde afslag voor ons winterliefhebbers en kreeg Amerika alle fun. Zullen we afspreken dat wij nu aan de beurt zijn? Hierrr nog een artikel dat die hoop ook een meteorologische basis verschaft. Quote:

So if the Northern Stratospheric Polar Vortex splits and does not break up, and if Mitchell et al. 2012 are correct, we should begin see “positive temperature anomalies over eastern North America of more than 1.5 K” and “negative anomalies over Eurasia of up to −3 K” in the coming weeks. We shall see.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

36 reacties

Gesloten voor reacties.