Gisteren vroeg in mezelf af in welke maand we leven. Het is in de avond alweer erg lang licht, maar qua temperatuur is het kouder dan op 29 januari. Als ik naar de webcams in de Alpen kijk (zoals de bovenstaande foto van gisteren) dan heb ik het idee dat het december is. Het is toch echt 25 mei. We zitten nu eenmaal en de hoek waar, meteorologisch, de klappen vallen. Voor weerliefhebbers zijn dit geweldige tijden. Overal ter wereld gebeurd wel iets extreems. Wat dacht  je van de overstromingen in Noorwegen. En de verwoestende tornado’s in de USA, zoals beschreven in dit bericht van donderdag. De Lage Landen hebben het ergste nu wel achter de rug en de temperatuur zoekt langzaam de weg omhoog. Dat gaat met horten en stoten. Wintersportweerman Summer Edition…..maar nu nog even niet. 

[dc_slider slider=”16668″ captions=”true”] Om een juist beeld te krijgen wat we de komende dagen kunnen verwachten kijken we eerst naar de pluimverwachting van de GFS. De komende 3 dagen loopt de temperatuur langzaam aan op. De dreiging van neerslag komt dit keer uit het noord-oosten. En laat daar nou de bron van zachtere lucht vandaan komen. Vandaag heeft het hele land te maken met een regengebied dat van noordoost naar zuidwest over het land trekt. En morgen zal met name het noorden en oosten gevoelig zijn voor neerslag. Het front van de depressie, dat van Polen richting Denemarken wandelt, schampt zondag de oostgrens. Het westen maakt de meeste kansen op droge perioden en zo nu en dan kan de zon zelfs doorbreken. Wel neemt de wind tijdelijk wat toe. Maandag kan zelfs droog verlopen met aangename temperaturen. Nee, geen dikke twintigers, maar de oostgrens zou zomaar de 18° C kunnen aanraken. Ik zou bijna zeggen: Hè….lekker warm 😛

Heel veel verder kijken kunnen we op dit moment niet voor de lage landen. De temperatuurspreiding in de pluim wordt vanaf dinsdag groter. Wel nemen de neerslagkansen toe. Alles hangt samen met de koers van een stevige depressie die vanaf maandag voor de westkust van Schotland ligt. Zoals het er nu uitziet zal de koudste lucht aan de zuidflank van de depressie richting Frankrijk trekken. Neemt de depressie een iets noordelijkere route dan kunnen de Lage Landen wederom getroffen worden door koudere lucht vanuit het westen. Daardoor dus onzekere situatie vanaf dinsdag. Ook zal de temperatuur dan toch weer een streepje omlaag gaan. Lastig.

[dc_slider slider=”16747″ captions=”true”] Toch zie ik wel een trend in de kaarten de komende week. Vanaf donderdag probeert het Azoren hoog uit te breiden naar onze omgeving, en een brug te slaan met een noordelijk Scandi hoog, dat daar al dagen voor anker ligt. Daardoor worden Atlantische depressies noordelijk gedrukt en continentale depressie naar het oosten richting de Balkan verdreven. De Benelux komt dan onder hoge druk invloed. Met nog immer een noord, noordoostelijk stromingspatroon, maar waarschijnlijk met veel minder neerslagkansen. En ja, op 1 juni, de dag van DÉ BBQ/APRES SKI PARTY in Krommenie gewoon lekker weer met aangename temps. Eén en ander gaat maar zeer moeizaam en het is echt afwachten of dit scenario gaat uitkomen.

[dc_slider slider=”16755″ captions=”true”] Kijken we nog even naar de Alpen. Ook daar gaat de ergste kou uit de lucht. Aanstaande woensdag kan in de Franse en Zwitserse Alpen nog een laag sneeuw vallen. Wellicht met een sneeuwgrens dalend richting de 1200 – 1500 meter. Alles valt of staat met de baan van die depressie voor de Schotse kust. Meer naar het oosten loopt de sneeuwgrens alweer behoorlijk op. Vanmorgen tijdens het schrijven van dit bericht was het vrij nevelig in de Alpen. Zie je nog een mooie foto of cam op internet, post het dan lekker in de reacties!  Toch is er de komende week wel veel neerslagpotentie, dat geldt voor geheel west Europa. Echt stabiel is het in zuid Spanje en in het zuidoosten van Europa.

En dan hebben we nog de Giro d’Italia 2013. Etappes afgelast. Dikke sneeuw op o.a. de Passo di Gavia en de Passo della Stelvio. Geen doorkomen aan. Dankzij Leo zijn wij in het bezit van bovenstaande hilarische video die recentelijk in het peloton is geschoten. Helemaal top. Prettig kerstfeest. 😆 

 


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

25 reacties

Gesloten voor reacties.