Crater-Lake-Visitors-Center

Dit bericht gaat over winter in de Alpen, de Wintersport-Arena Sauerland en in de Lage Landen. Maar nu eerst even dit: is het een verrassing als Crater Lake National Park in Oregon deze winter een december sneeuwrecord neerzet? Met op de kop af 500cm sneeuwval is het oude record van december 1948 verbroken. Nee voor de Amerikaanse Oostkust zijn de effecten van El Ninjo redelijk voorspelbaar en aangezien we echt over een super El Ninjo praten verwacht je records.

Alle plaatjes van Severe Weather Turkey. #elninjo

Geplaatst door Wintersportweer op zondag 3 januari 2016

Aangezien de aarde rond is (echt waar) en de weersystemen een gordel vormen rond de aardbol met eigenlijk hooguit een tiental kronkels erin, hangt echt alles met alles samen. En dus zal er ook in de hindcasting gekeken moeten worden naar het verband tussen El Ninjo, onze loeihete december en bijvoorbeeld de gigantische sneeuwval in Turkije momenteel. Donderdag is het ook daar gedaan met de kou en gaat al die sneeuw wegdooien. Wat gaat dat weer voor beelden opleveren?

greatlakes0301

Ondertussen golft het kwik in Amerika wild op en neer. Hier de actuele berekening voor de Grote Meren. Nu een korte koudegolf. Dan weer een paar dagen normaal en dan – in feite tegen alle normale El Ninjo verwachtingen in – misschien wel twintig dagen vrieskou.

siberie0301

Flitsen we over naar Siberië zien we ook daar wilde schommelingen. Maar ach… dat betekent niet zo veel. Het is daar gewoon chronisch -35º tot -40ºC en altijd mooi weer. Behalve als er zoals momenteel uit het noorden (ja vanaf de noordpool) of het westen even een slok warmere vochtige lucht met sneeuw wordt opgeslokt als en glaasje wodka. Ad fundum en weg ermee. Tijd om naar de Alpen en de Lage Landen te gaan kijken…

sneeuwaccu

Na alles wat we in de Alpen hebben doorstaan – schitterende warme zonnige weken – kan er toch niemand echt mopperen over deze “climate change”. We gaan maar even niet uitrekenen hoeveel kubieke kilometer sneeuw er wordt neergelegd. Heel veel. Met jawel: je ziet het aan de hoogtelijntjes…. komende donderdag een sterk stijgende sneeuwgrens.

akku0301

In Les Menuires sta ik vrijdag zeker in dikke sneeuw. De accumulatie is dan zeker wel een metertje. Ook het Val d’Anniviers (bij de Z van Zermatt) profiteert dik mee. Een paar honderd meter lager zal het regen zijn. Naar de oostkant van de Alpen toe is het altijd even afwachten wat zo’n dooiaanval precies gaat doen. Maar ja: onder de 1000m gaat het ook daar regenen. Daarboven zien we overal een sterke verdere verbetering van de sneeuwsituatie. En daaronder verwacht ik niet dat alles meteen weer groen zal zijn.

dinsdag0501

Speciaal komende dinsdag pikt de zuidkant weer even wat mee. Val Gardena weer iets witter. Vanochtend zagen we al een beginnetje. Verder is het vooral een stroming voor de west- en noordkant.

teflonzondag

In het Europese model hebben we dan volgende week zondag weer een echte teflondag. Herken je de patronen nog? Zwakke zuidoostelijke stroming. Zeer zonnig in de Alpen. Grand beau. Kaiserwetter. Vorst alleen in Rusland en Scandinavië. Als dat teflonweer er komt (gaan we op letten) zou ik gewoon een short-ski boeken. Komend weekeinde dus. Hoger skigebied. Zillertal Arena. Obertauern. Savoie Mont Blanc. Just do it!

cliffgem

Gaan we richting meteofiction wil zelfs het Canadese model van geen vorst meer weten. We zien in de verschillende modellen een nieuwe voorkeurspositie van de depressies. Het is niet langer IJsland maar eerder Groot-Brittannië waar ze gaan hangen. Het voordeel daarvan voor de Alpen is dat er tegen de wijzers van de klok ook flarden kou mee in de westelijke stroming worden gezogen. In de Alpen – een stuk verder van Zee – kan dat steeds mooie sneeuwval boven 1000m opleveren. In de Lage Landen staat het synoniem met temperatuur land = temperatuur zee.

storm

En volgens het Amerikaanse model is een echte januaristorm niet uit te sluiten. Vanochtend staat er wel een heel heftig beest op de kaart.

55knopen

Vijfenvijftig knopen wind aan de grond heb ik al lang niet meer in een berekening gezien. Ach het is in de meteofiction. We houden het in de gaten.

cliffec0301

Op hetzelfde tijdstip heeft het Europese model de isobaren een stuk wijder staan. Geen storm. Juist een hele mooie glijbaan naar de Alpen op 12 januari. Klassieke situatie met Azorenhoog. Daarmee markeert het Europees model zoals ik gisteren aangaf het einde van een reeks zachte dagen vanaf donderdag.

sneeuwnl

In het Amerikaanse weermodel hadden we om middernacht weer eens een schaatsen-uit-het-vet berekening. Mooier dan dit zie je ze niet.

0301-18

Bij die berekening hoort deze pluim. Nou duidelijk dus: 90% zeker kwakkelen we door. 10% kans op een winterinval medio deze maand. Met de “hoofdrun-bonus” kunnen we er hooguit 80-20 va maken.

0301-00

Vanochtend hebben we in hetzelfde weermodel precies de omgekeerde situatie: de zwarte hoofdrun hoog in het ensemble. En nog steeds twee à drie lijntjes die vorst naar de Lage Landen brengen. Nog lang niets om over naar huis te schrijven. Nee, ski’s uit het vet is momenteel beter dan schaatsen uit het vet. Wie is er allemaal spontaan aan het boeken geslagen?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

81 reacties

Gesloten voor reacties.