overstromingenGB

Als mensen echt ergens de klos zijn door het weer is het gepast daar even bij stil te staan tussen onze hobbymatige focus op sneeuw en ijs door. Wat Groot-Brittannië momenteel meemaakt is echt ongekend. Sinds mensenheugenis dan. En dat is betekenisloos als je het over klimaat hebt. Alleen wij gekke Nederlanders hebben eeuwenlang zo veel waterellende gehad dat we slim genoeg zijn geworden wat langer vooruit te kijken dan honderd jaar. Hierrr een artikel waarin felle kritiek wordt geuit op de Britse waterwerken. Voor de grap eens geen unprecedented flooding, maar unprecedented criticism.

https://www.youtube.com/watch?v=DrQOQznFdKM

Bijzonder als zo’n oude brug er na wekenlange regen en waarschijnlijk stevige eroderende stroming de brui aan geeft!

ecplus30

Kijk zo lag Groot-Brittannië erbij tijdens de teflonfase. Nog vrij dicht in de buurt van de 1020hPa lijn en dus nog niet zulke overvloedige regen.

afgelopennacht

Nu de Russische beer oprukt komen de isobaren dichter bij elkaar te liggen en is het aanhoudend stormachtig.

akku3012

De komende 10 dagen regent het lekker door. De Engelse zuidkust krijgt er ook van langs in deze berekening. En het noorden van Portugal! Ook in Turkije gaan we wat meemaken. Veel Alpendalen hebben de laatste 25 jaar al een flinke inhaalstal gemaakt in waterbescherming. Het is allemaal uit te rekenen. Het is allemaal maakbaar! Wij mensen zijn nu eenmaal vindingrijke dieren.

Je kunt lullen in Parijs wat je wilt en wel of niet geloven in global warming het bouwen van adequate waterwerken is eigenlijk een fluitje van een cent. Met dank aan de fossiele brandstoffen die onze machines aandrijven. Verrassend om te zien dat er al een eerste elektrische bulldozer is. De Cat D7E. Diesel-electrisch dus.

En ook deze pistenbully is diesel-electrisch. Kan er ook niks aan doen dat ik een jongetje ben. Ik vind het machtig mooi spul. Mooie wereld. Op naar het eerste Nederlandse skigebied met lift en kunstsneeuw en pistenbully. Eerst nog ff die El Ninjo levend doorslikken.

PS In Amerika dreigt de Mississippi te overstromen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.