Voor mij was een dag als vandaag op en top Laagland-winter. Heerlijk om buiten een stukje te lopen of te fietsen. Dit is mijn uitzicht vanuit de woonkamer. Ik weet het ik ben gezegend. Weten we echt zeker dat sneeuwtroep mooier is dan de dag van vandaag en morgen? Tuurlijk december 2010. Dat was bijzonder. Nee maar als we een paar van dit soort fasen hebben en dan ook nog een felle vorstperiode, dan tekenen we toch daarvoor? Niet overtuigd. Bekijk de plaat dan nog eens groot. En neem morgen een halve dag vrij en trek er eens op uit!

temp2m1012_2010

De eerste nachtvorst sluipt al binnen! Volg het live via deze link. Laten we eens kijken hoe de nachten (en de dagen) in de Alpen verlopen op drie bekende koude plekken…. 

1012TagVerlaufTempSAM

St. Moritz Samedan op 1750m. Elke dag een stapje hoger.

funtensee1012

De Funtensee blijft ook overdag vriezen. Dat kan omdat het windstil is en de koudelens niet weg kan. Heb je koud weer zo helder als nu dan is het daar gemakkelijk -30°C. 

labrevine1012

La Brévine in West-Zwitserland is momenteel het koudst. -17,5°C op moment van schrijven (20.30u). Daar elke dag wat minder vorst.  Ook hier zou het normaal normaal elke nacht -30°C bij dit weertype. Je ziet mooi elke nacht dauwpunt en temperatuur samenvallen (RH = 100%). Overdag dauwpunten mooi onder nul. Daarom kan het ijs op de Weissensee goed blijven. Zie hierrr. Maar voor het sneeuwdek is het allemaal niet best.

ens1012_12

Vandaag heb ik eens aan Georg van Wetterzentrale gevraagd hoe het komt dat de GFS hoofdrun soms in het midden onderbroken is. Het antwoord was verbluffend simpel: verder dan +204uur gaat de GFS over van een grid van 1,0° op een grid van 2,5°. De leden zullen denk ik de hele rit op die maaswijdte zitten. Dat is ruwweg 250km per punt. Vergeet dus nauwkeurigheid op die termijn. ECMWF rekent wel alles op  1,0°. Anyway: hier de Franse Alpen. De dump precies op dat overgangsmoment. Wel mooi een geleidelijke teruggang van temperaturen naar normale waarden. En als je de andere pieken ziet na de 19e dan weet je dat er rond kerst nog van alles kan.

 1012_12rsum_13122012_13121012

Het Europese model laat het ook voor kerst nog sneeuwen in de Alpen. Machtig mooi. Maar dit is het dan. Maximaal 10cm in delen van Zwitserland en misschien in de Portes du Soleil. Puur noordkant. Kan op die termijn altijd nog meer worden maar we moeten rekening houden met het feit dat je een hoog met 1035hPa niet zo maar aan de kant krijgt. Het eerste front zou dus wel eens het breekijzer kunnen zijn maar nog niet meteen tot een dump leiden.

1012_12rart_13122012_13121012 

Dan zien we de nieuwe Europese run zo eindigen. Je ziet hier bijna Föhn maar dat valt mee. Het hoog rechts is echt koud. het hoeft maar iets naar boven te verschuiven en je hebt een Scandihoog. De sneeuw bij Oostenrijk is weer terug naar het westen aan het bewegen. Het front links komt niet meer door. Dat is het spanningsveld momenteel. Frederic en reageerder Markiemark gaan voor de dump uit het westen. Ik neig ernaar het Europese model hier te volgen en uit te gaan van een laagje voor kerst en dan overgang naar de Russische beer. Voor de wintersport hoop ik op die dump. Maar mijn gut feeling zegt het laatste. Ik wacht nog even voor ik mijn BV af geef!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

31 reacties

Gesloten voor reacties.