image_20170515_ag_640x426_06bebb97bbf94d0ea0b65b5888afe23d

Hajo schreef gisteren al: het winterseizoen is op het noordelijk halfrond ten einde. Vanaf nu zullen we alleen als er iets spannends of bijzonders te melden valt dat hier op wintersportweerman doen. Aanvullingen en suggesties zijn -net als gisteren waarvoor dank!- natuurlijk altijd van harte welkom. Goed, de zomer. Ook zo zijn charmes voor in ieder geval een deel van onze volgers toch? Zoals de onweerskansen. Afgelopen weekend al enig spektakel in de oostelijke helft van Duitsland zoals op de foto hierboven uit een serie van Wetteronline. Later deze week misschien ook weer in de lage landen.

GMT_TN10_latest

Hé. Afgelopen nacht toch weer (een beetje) vorst aan de grond. Op zich absoluut niet bijzonder voor de tijd van het jaar. Wel dat het absoluut niet in de verwachting zat. Net als op waarnemingshoogte vielen de minima plots een graad of 4 lager uit dan verwacht!

ScreenHunter_1099 May. 15 10.29

Vandaag voor zover alweer een prima dag! Later zal een noordoostwaarts trekkend en schampend warmtefront tijdelijk meer bewolking en -waarschijnlijk alleen in het uiterste westen en en het noordwesten van onze regio- wat lichte neerslag brengen.

tmax_17051718_17051500

Morgen en woensdag is de zomer dan eindelijk in het land. Hoewel de hoeveelheid hoge bewolking een ietwat onzekere factor is mogen we rekenen op dik zomerse waarden. Meer nog dan op bovenstaand kaartje; gezien de afgelopen dagen is het waarschijnlijk dat de modellen nog steeds moeite hebben met de instraling. Het HARMONIE model lijkt me actueel nog het beste te presteren maar laat alleen de maxima voor vandaag en morgen zien. Ik verwacht dat zeker op woensdag plaatselijk de 28 graden wel aangetikt zal worden. NB de lage waarden voor de Waddeneilanden (vooral in het HARMONIE model) zullen niet correct zijn zo leert de ervaring. Waarschijnlijk wordt er voor die roosterpunten te veel waarde toegekend aan het (nog koude) zeewater. Boven land zal het effect daarvan -zeker bij een slechts zwakke wind- minder zijn dan berekend.

prec_17051812_17051500

In de nacht naar donderdag óf donderdag overdag volgt met een storing vanuit het zuidwesten afkoeling. Waarschijnlijk gepaard gaand met stevige (onweers)buien. De exacte timing is nog onzeker wat een nauwkeurige verwachting lastig maakt.

pluim_06260_0_00_60

Al vanaf dat dat moment is de spreiding groot. De tendens is dat de stroming ergens tussen zuidwest en noordwest zal uitkomen wat in detail uiteraard veel verschil zal maken. We zien dat de hoofdrun van het Europese model heen en weer schiet tussen uitbijter onderin de pluim (aanstaande vrijdag; 12 graden?) en dan weer bovenin in de loop van volgende week.  Later ongetwijfeld voer voor méér weer.

DSCN7283

Beter had ik de bbq klaargezet maar ik heb me al ingeschreven voor een hardloopwedstrijdje -en ben bovendien als haas ingehuurd door mijn zus- op woensdagavond. Dus hét 2007 tenue maar eens uit de kast gehaald! Er zijn zéér zomerse foto’s van april destijds maar heb die helaas even niet paraat. Wat zijn jullie plannen?


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

7 reacties

Gesloten voor reacties.