1218025716

Koude lucht op transport in 2016

Optimisme – pessimisme – realisme……mooie woorden allemaal. Bij mij overheerst met de laatste GFS run nu vooral weer het enthousiasme. Was eerder deze week GEM al helemaal om, om Koning Thialf uit zijn troon te doen opstijgen, GFS ondersteunt Koning Thialf bij zijn andere arm op het ogenblik om zijn winters geschut over ons neer te laten dalen. Kom maar op. Koning Thialf heeft lang genoeg op zijn troon kunnen uitrusten. Ik vroeg me af of hij niet op die troon vastgeroest zat. Volgens de laatste GFS run dus allerminst. Of is het toch wederom die lekkere worst. Om eerlijk te zijn kan dat ook, al werd die worst best wel vaak in de meteofictie voorgehouden. Nu dus op een zeer betrekkelijk korte termijn.

ierland Rtavn481

Kaart voor 2e kerstdag

Afgelopen zaterdag vroeg ik mij nog af of er op korte termijn een verandering plaats zou kunnen vinden ivm de warmte advectie op 5 kilometer hoogte die aan de lopende band plaats vond. Een klein lagedrukgebied nabij Ierland is, net zoals bij GEM gisteren, de trigger voor een Scandihoog. Ten noorden van dit laag bouwt zich een hogedrukgebied op. Achter het laag ligt ook een uitloper van hogedruk op de loer. En nabij New Foundland ligt een laag dat de warmte op hoogte richting Scandinavië gaat transporteren.

NF land Rtavn961

Kaart voor aanstaande maandag op 5km hoogte

Het lagedrukgebied verplaatst zich richting Polen en aan de achterkant kan dus warme lucht op hoogte gepompt worden richting Scandinavië. De rug met hoge druk snoert zich af waardoor de weg vrij gemaakt wordt voor het New Foundland – Groenland laag om relatief warme lucht in de hogere luchtlagen naar het noorden te vervoeren. Hierdoor ontstaat een dynamisch hoog. Een warm hoog, een Scandi hoog. JA ja: BOEM…Scandi hoog zeggen we hier.

beuken Rtavn1441

Een NOM op de oceaan met een luchtdruk van 925 HPA

En kijk eens naar aanstaande woensdag op de oceaan. Ongekende lage druk. Wat een monster van een lagedrukgebied met een pressie van 925 hpa. En die loopt zich gewoon kapot tegen het Scandihoog met een luchtdruk van 1050 hpa. Het Scandihoog is kogelrond. Zeer koude lucht stroomt Europa in aan de oostflank van het Scandihoog de komende week als deze berekening bewaarheid wordt. Ik had hem, met uitzondering van GEM, nog niet zo gezien. Bijzonder en bizar. En wat gebeurt er op 1500 meter hoogte?

kkkkoud alpen Rtavn1682

Temperatuur op 150 meter hoogte volgende week donderdag.

Nou dit. Tot 15 graden vorst in de oostelijk Alpen. Daarbij opgemerkt dat het wel een neerslagarme run is. Maar de sneeuwkanonnen kunnen volop draaien en de jaarwisseling zal koud verlopen. Wellicht wa zuidkant sneeuw. Hoognodig ook. En de langere termijn?

LT termijnRtavn2762

maandag 4 januari ook koud in Nederland

Het Scandihoog houdt stand. De koude lucht gaat ook de Lage Landen bereiken en dus ook het Sauerland. Toing toing toing toing. Ik zit echt te stuiteren op mn stoel. Het lijkt wel een sprookje. Maar GEM kwam er ook al mee. Nu de ECMWF nog. Dus duimen met zn allen. Straks de pluim. Wie post hem? Mijn pauze is voorbij dus ga weer snel aan het werk.

En bedenk….1 run is geen run….! Maar dit is de realiteit van de GFS 06u run op donderdag 24 december. Ons kerstkado?  🙂


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

90 reacties

Gesloten voor reacties.