Is de herfst aanstaande? Bovenstaande foto uit Zuid-Duitsland van gistermorgen doet dat beeld zeker oproepen. Maar zover zijn we gelukkig nog niet. Wel kunnen we ook in Nederland door de plaatselijk zeer natte bodem bij weinig wind dit soort taferelen waarnemen. Vanmorgen kwam in met name Drenthe en Overijssel zeer dichte mist voor. Opmerkelijk genoeg ontstond rond zes uur met de westelijke stroming door een uitloper van een lagedrukgebied boven Groningen in Overijssel alweer een nieuwe pittige bui.

Ommen Jul. 27 06.38

Vanuit het oosten kwamen de regen en buien de afgelopen twee dagen vooral over de noordoostelijke helft van het land. Vrijdag langdurig regen, daarna waren het zeer langzaam verplaatsende buien. Eigenlijk is er gisteren niet extreem veel gevallen -nergens meer dan 30 mm- maar het viel in zeer korte tijd. Vooral  Zwolle, Dedemsvaart en Balkbrug kregen het zwaar te verduren. Net als Ommen hierboven (foto: Harm Meter, bron RTV-Oost). Maar ach, het is vakantie dus we kunnen er de lol wel van inzien toch?

 lcdc_14072712_14072612

De verwachting voor vandaag is al lastig dus laten we daar eens mee beginnen. Als ik naar buiten kijk zie ik nog steeds en grauwe massa. Het is de bedoeling dat we die mist en laaghangende bewolking snel kwijt raken en rond de middag zou dit het plaatje moeten zijn. Tussen een laag boven Schotland en hogedruk op het continent wordt het aardig profiteren. Omdat er overal veel warmte aanwezig is en de zon hoog staat kan het daarbij ondanks een (zwakke) westelijke stroming met gemak 25 graden worden. Dat lijkt een zeer aardige dag te worden dus. Toch kan het plaatselijk flink gaan tegenvallen. De aangevoerde lucht is vochtig. En op nadering van het hoogtelaag dat zich nu nog boven Schotland ophoudt is de bovenlucht juist behoorlijk fris. Zeker wanneer de temperatuur aan de grond zo meteen flink gaat oplopen kunnen zich opnieuw stevige buien gaan ontwikkelen,  onweer en hagel behoort tot de mogelijkheden. De grootste kans daarop opnieuw in het noordoosten. Plaatselijk kan weer veel vallen!

rsum_14072900_14072612

Het hoogtelaag zakt vanaf vandaag langzaam maar zeker zuidzuidoostwaarts en steekt het kanaal over. Het koufront daarvan lijkt vooral in de zuidwestelijke helft van Nederland morgen een flinke plons te gaan geven. Hoewel de modellen nu op vrij uitgebreide schaal 30 tot 35 mm aangeven is dat door het buiige karakter een vrij lastige inschatting en zal het plaatselijk zeker meer worden. Misschien komen we wel uit op de 60 mm die Frederic eerder al aangaf. Ik ben er blij mee want sinds de 9e van deze maand is hier in Rotterdam alleen vorige week zondag een mm of 5 gevallen. De tuin en het gras zullen het dankbaar aanvaarden.

Europe_2014072612_pmsl_96

Met het wegtrekken van het laag komt ruimte vrij voor (zwakke) hogedrukinvloed vanaf de oceaan. Vanaf dinsdag een aantal dagen mooi vakantieweer! Met de stroming uit het noord(west)en niet al te warm en vast ook niet geheel wolkenloos. Maar vrijwel droog en met zeer aardige momenten. Vanaf volgend weekend lijkt de zuidwester dan weer op te kunnen.

 rsum_14073106_14072612

Frederic schreef het ook al: in midden-Europa zijn we er nog niet vanaf. Het hoogtelaag trekt dinsdag door naar de Alpen en gaat in die omgeving veel neerslag geven. Tot donderdag plaatselijk zeker 150 mm, maar 200 mm zou me ook niet verbazen.

Freiburg

En lokaal is in zuid-Duitsland deze maand al 325 mm gevallen! Freiburg (foto) en  Baden-Württemberg kampen met problemen. Met de hoge waterstanden in de rivieren en de verzadigde bodem gaat de overlast nog veel, heel veel groter worden. Misschien overigens dat op dinsdag en woensdag de sneeuwgrens de 2500 meter even aantikt maar veelal zal het boven de 3000 meter zijn verwacht ik. Sowieso weer goed voor de gletsjers. Toch zullen we een vinger aan de pols houden voor mooie plaatjes!

Om de komende maanden nog even door te komen het live-report (deze morgen opgenomen) vanuit Australië. Ook goedemorgen!  Mount Buller, exellente condities!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

24 reacties

Gesloten voor reacties.