Over de Nederlandse winter hebben we het maar niet meer. Dat wordt gewoon niets meer. Toen ik de hoop vaarwel zei, hoorde je weer links en rechts Sudden Stratospheric Warming (SSW) die in het verleden één keer echt goed een winterinval heeft voorspeld (in februari 2012 geloof ik) maar dat is helemaal niets meer geworden. Wat weer eens aangeeft dat het weerkunde wereldje er ook een is van betweters en van jargon kletsers. In de hoop dat als het wetenschappelijk klinkt, dat mensen het dan ook geloven. Ik heb de laatste jaren altijd al gezegd dat SSW flut is als predictor. Nu goed. Wat wel werkt is beetje koffiedik kijken in de ensembles van de modellen en soms roepen dat iets echt gaat gebeuren wat al op de weerkaarten staat. Nu is zo’n moment. Voor de Alpen dan. Meer bagger naar de Lage Landen. En ik ga dus maar eens een emigratie-service bedrijfje opzetten. Animo?

Hier in bewegende beelden de dump die gaat komen. Leuk voor m’n dochter en haar halfbroer die het hier live gaan meemaken in de voorjaarsvakantie met als echte meevaller dat er zaterdag net net op die sneeuw geskied kan worden voor de verplichtingen thuis weer roepen. Het lijkt een pure glijbaan naar de noordkant maar hij spuit iets meer naar de Spaanse kant waardoor er aan de zuidkant een wervel ontstaat die juist de zuidkant van de Alpen de hoofdprijs geeft. Föhn zelfs. Met aan de noordkant misschien een tegenvallende sneeuwgrens. Zulke details kunnen natuurlijk nog veranderen op de valreep. Dus laten we nog ff aankijken. Ik vind de huidige berekeningen onwaarschijnlijk zacht bij zo’n stroming.

Zo komen nu aan de zuidkant wel een meter sneeuw en aan de noordkant een goede halve meter tot stand. Een deeltje daarvan is de bagger van aanstaande maandag. Die in de dalen nog als regen valt. En voor vrijdag de 23e wachter we de sneeuwgrens nog ff af.

Zo’n bergfexje doet het altijd goed. Kitzsteinhorn kijkt van 3029m tot beneden in Kaprun op 911m. Dan zie je dat het vooralsnog beneden regen blijft beneden. Ik ben daar een beetje sceptisch over. Maar de winter is al heel erg uitzonderlijk warm, dus dit kan er nog wel bij.

Hierboven zie je dat de Lage Landen evenveel troep over zich heen krijgen als de Alpen. Bah!

Hier de ensembles. Nederland gewoon alles behalve winter. Not even close. De Alpen op rond 1000m vanaf de 23e een einde aan de absurde warmte. Sneeuwkanonnen weer aan. Einde van het seizoen kan worden gehaald. Nu niet meteen denken: global warming! Want op electroverse.info zie je nog al het bitter koude nieuws van elders in de wereld.

PS Is er nog goed nieuws? Ja Rusland geeft nu het Oekraïnse neonazi Azov bataljon stevig klappen. Die zijn door de legerleider Sirsky, vervanger van de net ontslagen legerleider Zaluzhnyi (met sterke neonazi banden) in Adlivka in de strijd geworpen. Maar die stad van waaruit de Oekraïners al sinds de coup in 2014 onophoudelijk op burgerdoelen in hoofdstad Donetsk schieten, is nu net opgegeven door het Oekraïnse zootje ongeregeld dat op onze pof leeft. Interessant is dat het de Oostenrijkse Habsburgers waren die in de eerste wereldoorlog zijn begonnen Oekraïns nationalisme aan te wakkeren om de Russen te verzwakken…. natuurlijk is Rusland daarna een hellscape geworden onder de grotendeels (75%) Joodse communisten die vervolgens in Oekraïne de Holodomor genocide pleegden, waarna de Oekraïnse nationalisten zich met Hitler allieerden om de communisten er weer uit te jagen, tot de vernietiging van Duitsland waarna de Amerikaanse geheime dienst die Oekraïnse nazi’s bleef aansturen als stay behind organisatie binnen de Soviet Unie (vgl Gladio in West-Europa). En nu Rusland onder Putin weer een gezonde economisch opbloeiende Christelijke natie is geworden heeft het satanische LGBTQ+ westen die neonazi’s wederom geactiveerd om een oorlog te ontketenen die al honderd duizenden jonge knullen onnodig het leven heeft gekost. Putin noemt het volledig terecht een burgeroorlog. Het is één volk waarvan het westelijke Oekraïns dialect sprekende deel tegen hun eigen broeders is opgehitst. Limburgers tegen Hollanders. En ook met betrekking tot Gaza zijn wij de satanische kant en niet de vredebrenger! Wij hadden na de Nordstream al met Amerika en de NAVO moeten breken. En nu met Gaza al helemaal. Goed dat veel mensen het door hebben… zie de vele scherpe reacties onder:

Honderden goede reacties van mensen die het snappen:

Categorieën: Sneeuwdumps

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Erik · 17 februari 2024 op 16:40

Ik reis de 23ste af naar Stiermarken in de buurt van Murau en na een paar dagen richting Zell am See. Dit is toch wel de omslag waar ik lang op gehoopt heb. Alleen hopen dat sneeuwgrens nog wat verder zakt.

Aart · 17 februari 2024 op 22:35

23, 24 en 25 februari ben ik met mijn zoon in Innsbruck. Bergfex geeft tot nu toe aan dat het de 23e flink losgaat. Zijn beiden redelijke mooi weer piste skiër/snowboarder. Hebben geen ervaring met skiën/snowboarden tijdens stevige sneeuwval. Iemand tips? Las dat een oranje getinte skibril helpt om nog wat contrast te zien.

Voor wie alternatieve NL media volgen zoals Frontnieuws, Dissident, CommonSenseTV, NieuwRechts, Voorwaarheid en voor de vrolijke noot Jensen is Hajo’s samenvatting wel duidelijk. Vraag me wel steeds meer af, hoe kan het dat zovelen niet (willen?) inzien wat er in met name in West-Europa gaande is? Deze Duitse mevrouw weet in 11 minuten en 30 seconden in zeer klare taal (ondertiteling heb je niet eens nodig) heel wat vingers op zere plekken in Duitsland te leggen. https://videowaarheid.nl/video/donderspeech-afd-voorzitter-in-bondsdag/
Hoe een land naar de knoppen wordt geholpen! Wat zegt u? AfD?? Het gesis zal wel niet van de lucht zijn…..

Hajo · 20 februari 2024 op 11:48

Zeer goed nieuws: er zijn nu Oekraïense guerilla’s actief geworden die diep in het eigen land militaire installaties opblazen. Dat is uiteindelijk de eindige oplossing voor de oorlog: dat de zijn eigen land hatende NAVO-puppet Zelensky (die de vrije media in zijn land heeft verboden en de verkiezingen heeft afgeschaft en in het buitenland villa’s koopt van de miljoenen die hem worden toegestopt) door een interne oppositiebeweging wordt afgezet en wordt vervangen door weer een nette neutrale regering zonder NAVO-ambities, vergelijkbaar met het grondwettelijk vastgelegde neutrale Oostenrijk. Putin heeft geen enkele interesse heel Oekraïne te bezetten (laat staan NAVO landen aan te vallen) …. zodra Zelensky weg is (en alle andere door de westerse Maidan coup van 2014 in het zadel geholpen NAVO-vriendjes) is de vrede snel geregeld. Maar er is dus een oppositiepartij nodig. Aangezien politieke oppositie in Oekraïne is uitgeschakeld moet het dus van gewapende oppositie komen. Dat lijkt nu eindelijk te gebeuren…. en ja wellicht helpt de FSB die lui een handje…. daar heb je een geheime dienst voor…. inniger dat de samenwerking van het Oekraïnse leger en de CIA/NAVO kan het niet worden. En Rusland wil NIET Oekraïne inlijven. Enkel de Russische meerderheid in de Russische provincies beschermen (dat kon niet met vreedzaam overleg… dan nu maar zo) en een NAVO toetreding van Kiev voorkomen. Wij, het westen, de NAVO zijn degenen die Oekraïne willen inlijven. Waarom? Simpelweg omdat de meerderheid van de Amerikaanse politici afhankelijk is van financiële donaties van het militair industriele complex. Honderd duizenden moeten sterven zodat zij herkozen kunnen worden. Dat noem ik satanisch. Dus Oekraïense guerrilla: zet hem op!

Rombout Breedveld · 20 februari 2024 op 22:09

Beste Hajo,
Ik heb jarenlang je site gevolgd.
Ik voelde duidelijk als leeftijdsgenoot en vanuit gedeelde historie, interesse en passies verwantschap. Groeide ook als jochie in de jaren zeventig op met skivakanties in Vorarlberg, Montafon. Je kunt sommige foto’s van ons beiden zo één op één uitwisselen zonder dat het opvalt. Heb skiles gegeven in de Nova en Gargellen. Heb altijd eenzelfde passie voor ‘het weer’ gehad. Knipte de stukjes van Jan Pelleboer uit de krant, en hield statistieken bij over het weer en plakboeken van weerspreuken en bijzonderheden over het weer en klimaat. In plaats van meteorologie studeren (ik had waarschijnlijk klimatologie opgepakt) skiles geven of parapente, ben ik verkeersvlieger geworden, en heb zo tevens mijn reispassies kunnen bevredigen.
Naast hoog niveau geskied en getennist heb ik vele (ultra) marathons gelopen en zelfs enkele gewonnen.
Zie je de vele paralellen ?
Een paar jaar geleden was er een collega van mij die oprecht gelooft dat de wereld plat is (over conspiracies gesproken). Geloof mij, de wereld is rond, afgelopen 24 uur uit Japan naar Nederland vliegend over de pool weer het bewijs geleverd.
Zo zie ik jou de laatste tijd steeds meer, als die collega, wiens blik op de wereld langzaam steeds meer vertroebeld geraakte. Deze collega zag ondanks het dagelijks werk en ondanks de geleerde theorien het bewijs om zich heen dat de wereld toch echt plat is maar negeerde hetzelf aan haar voeten zich opstapelende tegengestelde bewijs als door een soort brainfart of visuele illusie. Tunnelvisie.
Zo zie jij global warming (die je niet ontkent, maar wel de oorzaken en gevolgen) als een soort hoax en /of conspiracy.
En je beziet de politieke (wereld)situatie steeds meer door een filter die de waarheid uit je brein wegfiltert. Je betwijfelt je informatiebronnen terecht, altijd doen, maar neemt klakkeloos fictieve sources tot waarheid. Je hebt waarschijnlijk het beste met de wereld voor, gek genoeg twijfel ik niet eens aan je motieven, maar als iets er uit uitziet als shit, stinkt als shit en smaakt naar shit, dan is het zeer waarschijnlijk ook shit. Neem niks voor face value, maar mijn god, als je Trump en Baudet als idolen hebt, en de criminele roversbende in het Kremlin ziet als de good guys in de oorlog tegen Ukraine……
Ik mis de site van vroeger over wintersportweer, en soms over het potentieel van Nederlands winterweer.. Serieus, ik zou een heerlijke dag met je kunnen skien, sporten, whatever, en een biertje drinken, maar mijn god, Hajo, misschien wordt het tijd je te concentreren op skiles geven, parapente , en je kinderen en deze site loslaten.
Want de inhoud van je teksten zijn eerlijk gezegd langzaam aan steeds meer zum Kotsen geworden.

  Hajo · 20 februari 2024 op 22:34

  De aarde is rond, niet plat. De CIA en andere belangenhebnenden brengen bewust dit soort bullshit verhalen in omloop om kritische naar minder scherp denkende mensen op een dwaalspoor te brengen. In de covid tijd hoorde je belachelijke verhalen dat virussen niet bestaan, dat er scheermesjes in het vaccin zaten (met magneten kon je dat vaststellen), dan heb je een absurd verhaal over tartaria etc etc. Ik ben meestal alleen met mijn bronnen als waarheidszoeker. Maar toch verkeer ik soms tussen “complotdenkers”…. ik heb dan meestal mijn handen vol om deze mensen snel van enkele waanbeelden af te helpen zoals jij dat benoemt met die vriend.

  De zaken die ik benoem heb ik zeer grondig onderzocht en meestal bevind ik me daarmee in een umfeld van bekroonde onafhankelijke journalisten zoals chris hedges, glenn greenwald, aaron mate en seymour hersch. Ik moet je dus helaas teleurstellen… ik behoor niet tot degenen die achter elk broodje aap aanlopen maar wel tot diegenen die om met Ronald Reagan te spreken “are not afraid to see what they see”.

  Ik wil je bedanken voor je integere reactie waarin je last zien hoe mensen uit elkaar kunnen groeien intellectueel. Ik neem aan dat jij binnen jouw mogelijkheden net zo je best doet als ik om waarheid te onthullen als ik.

  Als tandempiloot heb ik voor mezelf de voorwaarden geschapen om financieel stabiel volledig onafhankelijk vele uren per dag haar waarheid te kunnen zoeken en soms te delen. De ergste onwaarheden kun je niet eens zo maar zwart op wit delen. Wat ik hier deel zijn wat oppervlakkige dingetjes die iedereen met een paar uurtjes research en onbevangen logisch nadenken zo voor zichzelf kan verifiëren.

  Ik weet dat dit ongebreidelde zoeken naar waarheid en rechtvaardigheid vele vriendschappen kan verbreken. Het kan er ook toe leiden dat je bakken stront over je heen krijgt zoals willenm engel tijdens covid bijvoorbeeld. Daar pas ik voor. Reacties hier achter moderatie en verder lekker aan het vliegen.

  Van tijd tot tijd denk ik: laat het toch! Maar met name de genocide tegen de in een concentratiekamp opgesloten palestijnen maakt dat ik niet wil zwijgen. In Amsterdam heb je een mooi monument met een spreuk in die geest: een volk dat …. etc …. dan dooft het licht.

  Vandaag weer eens helemaal spontaan een kleine donatie gekregen. Makes my day. Maar jouw reactie ook wel. Is recht uit het hart.

Barend · 21 februari 2024 op 09:45

Mooie reactie. Goed dat je zijn reactie plaatst en jouw antwoord.

Ton de Ruyter · 21 februari 2024 op 21:10

Hoi Hajo , mischien is het beter om je alleen met het weer bezig te houden. En niet bezig te zijn met politieke dingen

  Hajo · 24 februari 2024 op 21:24

  Nee is het niet. Dat is onethisch. Al schreef ik het dorpskrantje van Lutjebroek zou ik nog afsluiten met een protest tegen de genocide.

Pieter · 22 februari 2024 op 09:12

Geloven we nu echt dat wie dan ook de waarheid spreekt? Niets is wat het lijkt.. Niet hier, maar ook niet daar. Wees gematigd, extremen zijn nergens goed voor. Voor mij is de waarheid datgene wat ik zelf kan vast stellen.. En al het andere laat ik passeren. Ik geloof al lang alles niet meer, maar leef mijn eigen leven. Met respect voor anderen!

Gesloten voor reacties.