uaf-fairbanks-snow-25sep15

Zo Fairbanks Alaska brengt ons meteen al in de stemming. Op 25 september viel daar 17cm sneeuw. Het was de eerste sneeuw van het seizoen en meteen de op twee na meeste septembersneeuw ooit op één dag! Op 13 september 1992 viel er 19,9cm en op 27 september 1972 17,8cm. Destijds in 1972 viel er trouwens in 4 dagen 44cm sneeuw. Gemiddeld valt er 4,8cm sneeuw in Fairbanks in september.

Het bewijs.

En even ten noorden van de stad viel er op de campus zelfs 23cm. En aan de andere kant van het continent gebeurde er een dag later ook iets geks…

Voor de tweede keer sinds 1874 is er in St. John, de hoofdstad van New Foundland sneeuw gevallen in september. “Er viel 2mm”, zegt de meteoroloog van de Provincial Airlines en Aerospace organisatie Brian Walsh. Dat is de vroegste sneeuwval ooit want in 1965 viel 3mm pas op 30 september. Mmm.. 1965. Da’s op de kop af 50 jaar geleden. Tasmanië en delen van Australië hadden de koudste winter in tijden. Tasmanië had de op vijf na koudste winter en daarmee de koudste winter sinds 1966. Mijn geboortejaar. We komen dat jaar verder omlaag ook tegen. Hou alle jaartallen in dit deel van mijn verhaal even in je achterhoofd.

hardangervidda2609

Op dezelfde dag dat het in St. John’s sneeuwde, sneeuwde het ook al weer op de Hardangervidda in Noorwegen. Het gebied in Noorwegen waar nu nog sneeuw ligt waar het normaal niet meer ligt na de zomer is ongeveer even groot als het deel waar normaal wel sneeuw ligt. Kortom: een dubbel zo groot sneeuwdek als normaal. En halverwege oktober lijkt er meer sneeuw te komen in Noorwegen. Dat is op zich dan weer niets bijzonders denk ik voor september. Ook de sneeuw afgelopen week in de Alpen was niets bijzonders.

muchcolder

Dit is wél bijzonder! In een El Ninjo jaar (geen effect op onze winters volgens KNMI) is de hele wereld zeer warm. De hele wereld? Nee! Er is een klein gebied op de noordelijke Atlantische oceaan waar het al het hele jaar veel te koud is! Geen wonder dat IJsland haar koudste zomer in decennia heeft gehad en Groot-Brittannië en Ierland ook beroerde zomers hadden. In die aanvoerrichting hadden wij afgelopen zomer al vele opmerkelijke kouderecords (zie ook mijn analyse van gisteren). De El Ninjo gaat zeker over de winter heen (dat doen ze altijd) en daarna moeten we vrezen voor een bittere overgang naar La Nina condities (ook bijna altijd strak na de El Ninjo). Klimaatalarmisten zoals Renier van den Berg (hierr) en Stephan Rahmstorf (hierr) halen nu natuurlijk de Day after Tomorrow hypothese uit de kast om zich alvast in te dekken tegen een koude winter die natuurlijk niet zou stroken met alles wat ze in de jaren ervoor over klimaat hebben gezegd. Al bij de koude winters voor 2013-2014 werd dit geweten aan het smelten van het zeeijs rond de noordpool waardoor er meer waterdamp in de atmosfeer zou zijn en er meer sneeuw zou vallen. In die lijn zou dan het spectaculaire herstel van het zeeijs rond de noordpool in 2013 de zachte winters veroorzaakt hebben (behalve in Amerika dan waar de afgelopen twee winters horror waren – oeps).

zeeijs2015

Welnu ook deze zomer was het minimum van het zeeijs (hier zie je de dikte) weer netjes veel groter dan in de zwakke jaren 2010, 2011, 2012 en 2013. Dus als we nu een strenge winter krijgen is dat argument niet meer te gebruiken.

antarctic2015

Te grappig voor woorden was dat men al 3 jaar in de maag zat met een veel hoger dan gemiddeld zeeijs rond Antarctica. In de aanloop naar de klimaatconferentie in Parijs publiceerde James Hansen een paper met nu een “hard” bewijs voor de theorie dat de smeltende ijskap het zeewater zoeter maakt waardoor er meer zeeijs ontstaat. Maar wat gebeurt er prompt na publicatie: voor het eerst in jaren kelder het antarctische zeeijs naar onder gemiddelde waarden. Door El Ninjo natuurlijk. Dus kan ook die theorie meteen de prullenbak in. Als door een El Ninjo de ijskap wat sneller smelt (vermoedelijk want dat is amper te meten) smelt het zeeijs gewoon ook. Dus hou voor de komende jaren vast dat veel sneeuw, kou en ijs op veel plekken tegelijk op aarde een bewijs zijn dat global warming door menselijke uitstoot van CO2 een weerlegde hypothese is. Aan de lopende band verschijnen peer reviewed wetenschappelijke papers die de hypothese It’s the sun stupid verstevigen. Hierr een nieuwe publicatie van Willie Soon (in februari op een belachelijke manier aangevallen wegens vermeende belangenverstrengeling).

archibald_cycle24_image2

Gisteren heb ik al uitgebreid geschreven over wat het feit dat dat we nu in de neergaande fase van de zeer zwakke cyclus 24 zitten zou kunnen betekenen voor komende winter. We zijn qua zonneactiviteit terug in 1806 en de enige reden waarom ik een slag om de arm houd of we meteen al een horrorwinter gaan beleven is dat de in de tweede helft van de twintigste eeuw opgebouwde warmte onze planeet eerst nog moet verlaten. Volgens Bob Tisdale is een oceaandeskundige die hierrr uitlegt waarom volgens hem El Ninjo’s een manier zijn voor de aarde om warmte te lozen. De twee Amerikaanse horrorwinters kwamen midden tussen de El Ninjo’s van 2010 en 2015. Nu is de invloed van El Ninjo op Europa vele malen kleiner en we hebben nog steeds…

atlanticsst-august

… van dittem. Echt een hele gekke koude blob op de oceaan. “Ze zeggen” dat dit het ontstaan van oceaanblokkades kan bevorderen. Logisch want voor het uitdiepen van depressies heb je warmte en vocht nodig. Maar als ik naar de actuele prognoses kijk zie ik nog voldoende grote die depressies ontstaan.

solar2709

Nee, qua zonneactiviteit en stralingsbalans sluiten we nu mooi weer aan bij 2011-2012 toen we in februari recordkoude nachten hadden (direct voorafgaand aan de megasneeuwval in de Alpen waar Prins Friso de dupe van werd) en geloof ik aan de hand van de absolute kouderecords in juni en het feit dat we meteen al terugflitsen naar 1806 dat er deze winter al meer in zit dan toen. Daarom is een groot element in mijn winterverwachting is dat er tenminste één nacht komt met een minimum op 2m meethoogte tussen de -22,9ºC van 2012 en de -27,4ºC van 27 januari 1942. Die laatste is ons Nederlandse absolute record. Als die laatste ook nog sneuvelt dan eet ik graag mijn hoed op of zwem ik in een wak. Drie keer raden welke ik kies.

winter_2012_nederland_temperatuur

Met één nacht van -20ºC heb je in feite al een elfstedentocht op zak. In zo’n nacht alleen groeit er al 4cm ijs aan en bovendien komt zo’n nacht natuurlijk niet alleen. Kijk nog even naar winter 2011-2012. Kort maar ongekend krachtig. En wat zo mooi was: het begon op een zaterdag en eindigde twee weken later op zondag. Echt een soort gratis wintersportvakantie. En dat jaar had natuurlijk de tyocht der tochten misschien met wat kleine aanpassingen gewoon gereden kunnen worden.

winter_1996_nederland_temperatuur

Ook mooi vind ik 1996-1997. Een soort drietrapsraket! Beetje vorst in december, beetje meer vorst met de jaarwisseling en BOEM vanaf eind januari tot eind februari natuurijs. Tot welke datum zijn dat jaar tochten gereden? Ik herinner me nog hoe er in de tweede week van januari centimeters water op het al gevormde ijs stond dat daarna als een spiegel bevroor. Die winter heb ik voor het eerst op het IJsselmeer geschaatst. Bucket list materiaal! En ook op de Amsterdamse grachten trouwens.

 

winter_1997_nederland_temperatuur

En het jaar erna werd er weer geschaatst op de Amsterdamse grachten. Toen met meer goede grachten vanwege een door de gemeenteraad aangenomen natuurijswet. Dat jaar kwam er dan eindelijk een Elfstedentocht. Netjes 11 jaar na de laatste en 34 jaar na 1963. Zonnevlekcyclus iemand? Meer van deze heerlijke grafieken op wintergek.nl! Dat brengt ons bij…

Schermafdruk 2015-09-28 14.47.56

… de grote vraag waar ik de komende winter denk te gaan plaatsen qua Hellmanngetal. Want preciezer dan dat wordt mijn verwachting niet. O, ja ik zal nog wat zeggen over de sneeuw in de Alpen en in de Wintersport-Arena Sauerland ook ja. Of zal ik dat in een apart bericht doen? Mmmm… Ik heb gewoon een beetje lukraak maar eens mijn geboortejaar gepakt (zie ook bovenaan waarom) als idee van waar we gaan eindigen. Boven de 100 Hellmannpunten dus. Dat zijn bij elkaar opgeteld alle daggemiddelden die onder nul zijn. Dus dagen boven nul maken het Hellmanngetal niet kleiner. Overdag 0 en ’s nachts -2 is 1 punt. Overdag -10 en ’s nachts -20 zijn 15 punten. Ik zeg erbij dat ik niet denk dat we hoger gaan eindigen dan 200. Geen horrorwinter dus met meteen al lopen over de rivieren en op de Noordzee en zo. Dat bewaren we nog even voor als we een paar jaar verder zijn in dit Landscheidt minimum wat we nu beleven. Maar wel al kouder dan de mooie winters van 2009-2010, 2010-2011 en 2011-2013. Hierrrr de hele lijst op de site van het KNMI.

december2010

Een grote afsluitende vraag blijft of we vanwege de El Ninjo net als in 2010 weer zo’n sneeuwrijke december krijgen. Nou, zo werkt moeder natuur niet. Zelden zie je een perfecte herhaling. Die koude blob op de Atlantische oceaan hadden we toen ook niet. Maar… toch durf ik de stelling wel aan dat december – ook in de Alpen – een sneeuwrijke maand wordt. Daar zit EEN BOEL wishfull thinking bij omdat ik altijd erg vrolijk wordt van het Al Gore effect. We hebben tenslotte de grote klimaatconferentie in Parijs begin december.

Daarom zou ik mezelf in bescherming kunnen nemen door te zeggen dat er géén sneeuw komt in december en dat het ook voor de Alpen weer spannend wordt. Dat wij wintersporters weer tot over kerst zitten te zenuwen samen à la 2014. Dat pakt dan voor mij altijd goed uit: als Europa wél een sneeuwcontinent wordt à la 2010 geniet ik van de ironie van de sneeuw tijdens de klimaatconferentie en als het niet komt voel ik me een held omdat mijn prognose dan uit is gekomen. Maar zo laf ben ik niet en dus GARANDEER ik bij deze dat we dit jaar echt helemaal NUL STRESS krijgen over voldoende sneeuw in de Alpen. Minstens een volle week voor de kerstvakantie is er ruim sneeuw in de hele Alpen boven 600m aan de noordkant en boven 1200m aan de zuidkant. Ook de Wintersport-Arena Sauerland krijgt een mooie opening voor kerst. Zelfs eind november moeten we hierbij niet uitsluiten.

Nederland geef ik 50% kans op een herhaling van december 2010 (zowat de sneeuwrijkste maand ooit) met en passant ook mooie sneeuw in Parijs met de klimaatconferentie. Dat is dus een kwartje op zijn kant. Daarom geef ik als bonus 75% kans op minstens een hele leuke sneeuwval in de Lage Landen vóór Kerst of met Kerst die een dag of 4 blijft liggen. Dat is dus geen garantie op een Witte Kerst maar wel goede hoop! Komt dit niet uit dan mogen enkele volgens van deze website me later in de winter als er wel sneeuw ligt in mijn onderbroek onder een hoop sneeuw begraven. Graag wel met pieper, sonde en schep bij de hand. Nu ja pieper en sonde zal niet nodig zijn haha.

Of we verder nog veel sneeuw krijgen later in de winter of meer droge kou en op welke datum we onder de -20ºC duiken…. nee zo belachelijk ga ik me niet maken. Als je dat zoekt kijk dan hierrr. Ach live and let live. Ieder zijn ding.

Ik heb besloten inderdaad een apart artikel te wijden aan mijn verwachting voor het verdere verloop van het seizoen in de Alpen. Daarin zul je ook lezen wat ik verwacht ten aanzien van de opening van de gletsjers en de eerste World Cup in Sölden op 24 en 25 oktober. Vooral de week voor die wedstrijd is altijd spannend. In verschillende voorgaande winters zijn er dan al middelhoge skigebieden geopend geweest. In feite nog in het wandelseizoen. Leogang, Planai en Kitzbühel zijn hier sterk in.

PS Zullen we in de reacties meteen maar een Hellmann competitie doen?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

155 reacties

Gesloten voor reacties.