Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Wegdromen in het mooiste stukje Oostenrijk tijdens de zomermaanden.

Trek je wandelschoenen aan en ga erop uit in Loser.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Dat skigebied voor de hele Familie

Eindelijk is hier Hajo’s lang verbeide winterverwachting 2015-2016

check ook eens

155 Reacties

 1. Roland Bodegraven schreef:

  ik ga voor 99.9, mijn collega voor 101.2

 2. JorneValstar schreef:

  Mooi stuk, ik ga voor 67.0

 3. MikeZaandam schreef:

  Hmmm mooi bericht dat ik al bijna als waarheid zou willen verspreiden. Ik hoop dat je op alle fronten gelijk krijgt. Heb er zin in!! Mijn Hellmann getal zal een pure gok zijn want ik word niet gehinderd door enige kennis 😉
  Ik zeg; 122

 4. Joost schreef:

  Ligt het aan mij of is dit nog steeds een beetje gebarentaal voor de non meteo personen onder ons? Voor mij wel een beetje…

  Hellman 99.9

 5. monique de Melker schreef:

  Gokje: 105

 6. Jan van soest schreef:

  Ik leg de kettingen vast klaar…de winterbanden liggen er al om!

 7. Robbert schreef:

  Mijn gevoel zegt een echte Groenland winter: 158 hellmannetjes!

 8. Bauke schreef:

  Hee Hajo. Mooi bericht, en je maakt ongetwijfeld veel schaatsliefhebbers blij. Eén kleine kanttekening: één grafiek en tekst passen niet bij elkaar. Grafiek is van de winter 1995/1996 en de Elfstedentocht was in januari 1997. In 1996 had het op 9 februari gemoeten, maar ging niet door omdat de voorbereidingstijd toen volgens het draaiboek 4 dagen was en Piet Paulusma op vrijdag 9 februari een dooiinval voorzag. Die ochtend vroor het 21 graden! De dooi viel exact 24 uur later overigens wél in. Door dit voorval en de kritiek hierop is de voorbereidingstijd ingekort naar 2 dagen. In 1997 werd de tocht van 4 januari dan ook op 2 januari aangekondigd.

  • Hajo schreef:

   Mmmm ik geloof dat ik wel de tocht van 1996 bedoel. Toen was er eerst een vorstperiode (zonder elfstedenkoorts maar wel mooie toertochten al), toen een dooiperiode en toen een nieuwe vorstinval en toen kon de elfstedentocht extra snel omdat er nog ijs lag op de vaarten. Zullen we samen onze geheugens ff opfrissen tot we het zeker weten?

   • Bauke schreef:

    Haha nou als lid weet ik echt wel wanneer ik geschaatst heb 😉
    En in 1996 zat ik in Oostenrijk op wintersport en was klaar om als een speer naar Nederland te gaan als er wél een tocht zou komen. Er is in 1996 geen tocht geweest.

    • Frederic schreef:

     Klopt. Ik herinner me het ook nog. Het was kerstvakantie ’96/’97.
     Wat een berekoude periode was dat seg, met maxtemps tot -10°C. Deed me echt terugdenken aan de winters van de jaren ’80 toen.
     En ik weet nog dat toen de Elfstedentocht vervroegd werd omdat ze vreesden dat de dooi zou invallen. Uiteindelijk heeft het nog bijna een week langer gevroren.

     • Bauke schreef:

      Klopt, men durfde niet te wachten tot na het weekend. 1997 is volgens mij het enige jaar dat de elfmerentocht ná de elfstedentocht is geschaatst.

     • Breunis (Nature Trail) schreef:

      Hi Frederic, hoop dat je komende winter vaak langskomt met sneeuwberichten! 😉

     • Frederic schreef:

      Haha. Is idd veeeeeeeeeeeeel te lang geleden @Breunis.. Tijd om de schade wat in te halen. Na deze week waarschijnlijk.

    • Hajo schreef:

     Foutje. Was ff in de war met de twee tochten van 85 en 86. Maar was het niet zo dat er ook in 1996 bijna een tocht gereden had kunnen worden? Zie de grafiek en mijn toelichting hierboven. Dank allemaal voor jullie feedback. Voor een wintersportweerman is het een grote blunder natuurlijk 😀

     • jako schreef:

      Begin 1996 is het serieus winter geweest. De bouw van ons huis heeft vanwege de winter stil gelegen van 12 januari tot 8 maart. Elfstedentocht is op laatste moment niet doorgegaan. Voor zover ik mij kan herinneren zou het qua datum de laatste in de geschiedenis qua datum zijn geweest. Kon het zo snel niet vinden maar dacht 4 of 5 maart 1996. Door invallen dooi en regen kwam het er niet meer van.

     • Robbert schreef:

      Op 4 februari werd aangekondigd dat de elfstedentocht niet doorging. Er kwamen echter nog enkele zeer koude nachten, de tocht had achteraf makkelijk gehouden kunnen worden rond 9 februari.

     • Bauke schreef:

      Dat is wat ik schreef Robert. Die vrijdag 9 februari had het gekund en gemoeten. Maar was wél een koude start geworden met -16,3 in Leeuwarden.

 9. Maxski schreef:

  Super bericht ! Hier wordt de voorpret behoorlijk door aangewakkerd. Zou voor de meesten een geruststelling zijn als er voldoende sneeuw ligt in de alpen.

 10. smette schreef:

  Hellmann: 31 (ik word liefst aangenaam verrast )

 11. Roy schreef:

  Fan-tas-tisch! Mooiste stuk van jou wat ik preseason gelezen heb. Ik heb een goed voorgevoel!

  • Roy schreef:

   Oh ja 106 punten voor mij.. 23 oktober voor het eerst naar Kaprun dus ik wacht al met smart op het volgende bericht over het Alpenseizoen en de opening van de gletsjergebieden! 🙂

   • Valentijn schreef:

    Laten we duimen dat er tot die tijd nog een mooi natuursneeuwlaagje valt daar boven! Vooralsnog is het erg dun en uit betrouwbare bron heb ik gehoord dat er dit jaar (veel) te weinig sneeuwdepots zijn om de verbinding tussen het gletsjer-einde en de nieuwe liften goed van sneeuw te voorzien. Ze schijnen eind vorig seizoen te laat met het aanleggen van die depots te zijn begonnen…

    Het goede nieuws is dat de sneeuwkanonnen momenteel overuren draaien! Kan niet wachten tot het weer begint 🙂

   • Roy dan gaan we elkaar zien op de gletsjer….waarschijnlijk…nog maar een maandje?

 12. Victor schreef:

  Ik zeg 116 Hellman punten. Liefst natuurlijk hoger, maar gezien de afgelopen 2 winters moet ik toch voorzichtig zijn, maakt niet uit hoe goed de prognose eruit ziet.

 13. Remko schreef:

  Hajo, ook ik heb mij in het verleden regelmatig laten verleiden tot voorspellingen. Erf zijn zoveel factoren die een en ander beïnvloeden dat het onmogelijk is iets betrouwbaars te zeggen. maar jouw aanpak en onderbouwing sterkt mij in de gedachte dat het best eens fors kan worden. Waar ik ook rekenen meehield was de kleur van de vacht en het vetgehalte van de konijnen en hazen. Zijn er jagers onder ons, laat eet weten als de jacht geopend is. Lichte vacht, weinig vet, veel sneeuw en ” gewone ” kou. Bij een strenge winter veel vet. Overigens als de vruchten uit de natuur bepalend zijn, vaak niet zo, dan komt er een strenge tot zeer strenge winter. Er zijn bar veel eikels, helaas zijn de dieren die ze moeten verstoppen nog niet erg actief. Afwachten dus, naar heel veel voorpret weer.

 14. carl schreef:

  Hajo, kan je voor de leken uitleggen wat hellman getallen zijn.

 15. Daan van den Broek schreef:

  Ik hoop dat je gelijk krijgt Hajo!! Jij zegt >100 Helmann punten, geen horrorwinter. Zo zou ik het ook niet willen noemen, maar ik heb slechts een winter of 10 tot 13 bewust meegemaakt ( ben nu 18). Toen ik jong was waren de winters vaak verschrikkelijk (nauwelijks tot geen sneeuw/ijs pret) en de winters van 2010 etc. waren voor mij dus echt al fantastisch. Een nóg heftigere winter zou voor mij dus helemaal fantastisch zijn!

  Zelf heb ik goede hoop op een winter met vaak een noordelijke stroming en dus veel sneeuw. Dit mede vanwege de koude temperatuur boven de oceaan, waarvan ik ook overtuigd ben dat hoge druk boven Groenland en boven de Azoren makkelijk kan verbinden. Ik ga voor een Helmann getal van 70, maar hoop dat jij gelijk krijgt!!

 16. nils schreef:

  Ik ga toch alvast boeken voor 19 december
  of toch maar wachten tot 15 december…

 17. Cloudbuster schreef:

  Geweldige voorspelling. Leuk al die statistieken. Hier kom ik nou voor! En natuurlijk voor de voorpret.

 18. Marcel van de Haterd schreef:

  afgelopen zaterdag nog langs de lijn in korte broek bij een heerlijk zonnetje, lente gevoel,… afgelopen nacht naar de maan kijken op het dakterras…heerlijk de nachtelijke kou op je blote huid…en dan nu jou seizoensbericht…heerlijk voorgenieten van een te hopen koude winter met schaatsen.. ik weet: het is nog maar hopen..maar in het nu toch een heerlijk sprankelend gevoel/idee..
  yihoeoeoe.. laat de winter maar komen..
  hellman: 118

 19. Frederic schreef:

  @Marcel, over de maan gesproken, een vriend van me heeft deze nacht deze foto van de halfverduisterde maan genomen met groenachtige halo erbij. Iemand ooit al eens eerder zoiets gezien?

  • GerdaJ(Den Haag/Nootdorp) schreef:

   Bijzonder! Mooi die natuurverschijnselen!

  • Leo schreef:

   Super gaaf Frederic! Nooit eerder zelfs maar voorbij zien komen ook.
   Overigens is er door meerdere scherpe waarnemers opgemerkt dat het “tegenviel” met het rood; minder fel dan tijdens voorgaande verduisteringen? Correct en vrij logisch eigenlijk: juist omdat de Maan zo (relatief) dicht bij de Aarde staat bevindt hij zich dus dieper in de schaduw en vangt zodoende minder (verstrooid) licht!

  • marcel van de haterd schreef:

   is het niet gewoon 1 of andere weerspiegeling in een lens of heft het te maken met de lange sluitertijden?

 20. Fransie schreef:

  Denk dat het zo’n 35 hellmannetjes gaat worden… Ik hoop wel dat ik er flink naast zit!!

 21. Michel schreef:

  Hellman cijfer 74, hoop natuurlijk ook op meer met veel schaatsplezier! 😉

 22. Michel schreef:

  Hoop maar dat de sneeuw in de Alpen goed wordt. Ga de eerste keer half december, weet natuurlijk nog niet waar naar toe. :-). Iemand suggesties?

 23. Bauke schreef:

  Hellmann 152

 24. Leo schreef:

  101, maar liefst meer natuurlijk. Alhoewel ik nog even geduld heb hoor 😉

 25. Ingrid schreef:

  Zou mooi zijn als dit uitkwam! Mijn Hellmann 138

 26. Mark (breda) schreef:

  Hellmangetal van 88 mag je voor mij noteren. En ik denk dat die in 2 vorstperioden grotendeels wordt gehaald. Een medio december en de andere eind januari. Daar tussenin veel perioden met dooi-vorst afgewisseld en met de nodige sneeuw.

  Heerlijk dit dagdromen….

 27. Paul A Club 1989 schreef:

  Hellman 114

 28. Mark (breda) schreef:

  Daar tussenin…oops…..ik bedoel rest vd winter.

 29. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Hellmangetal: 106,2 En op één dag 22 cm sneeuw die 2 weken lang blijft liggen.

 30. Henrik schreef:

  Ik hoop en duim dat je gelijk krijgt Hajo! Niet dat gestress van vorig jaar, maar gewoon overal genoeg sneeuw met kerst. Hopelijk eind november al, 26 november ga ik naar de opening in Ischgl:-) En hoop weer op een dump met kerst a la 2 jaar geleden (zuidkant winter). Toen zaten wij in Kals en viel er 2e kerstdag 60 cm sneeuw. Een van de mooiste skidagen die ik gehad heb, fantastisch!

  Oja, qua hellmann gok ik op 135.

  Groeten

 31. harold schreef:

  Hellman 122

 32. Martha Appelman schreef:

  200 Hellmannen, en sneeuw duinen van 3 meter hoog.

 33. Bas schreef:

  131 Hellman punten deze winter (hoop ik)

 34. jeroenamsterdam schreef:

  Ik ga voor 101 punten met vroege kou in December en een langere periode na de jaar wisseling halverwege januari. Elf stedentocht gaat niet lukken door de strengere eisen vergeleken vroeger.

 35. getjo schreef:

  ik gok 105 zou al geweldig zijn en Hajo mijn complimenten voor je uitleg in mijn vriendenkring vinden ze me al een aardige weerprofeet en dat in 3 seizoenen deze site lezen

 36. Paco schreef:

  Hallo Hajo en alle lezers hier.
  De winter komt er weer aan en ik weet zeker dat menig hart hier harder begint te kloppen net als die van mij! bij het idee dat het misschien weer een ouderwetse winter gaat worden.
  De afgelopen 2 jaren waren natuurlijk ook om te huilen voor ons.
  Persoonlijk denk ik dat we in een overgangs jaar komen die kouder wordt dan de afgelopen 2 jaren maar ook een net niet winter wordt.
  Daarom houd ik de hellman op 46.
  Vanaf volgend jaar durf ik de 100+ in te vullen.
  Laten we nu maar hopen dat ik er 300% naast zit een dat we de ruim 100 dit jaar al gaan halen.
  De komende periode ben ik zeker weer van de partij en kijk dagelijks met genoegen naar al die mensen die het “”weer”” een warm hart toe dragen. Dank voor dit alles.

 37. Nick (Afkoeling) schreef:

  Wat een heerlijk bericht weer Hajo.
  Je weet weer de juiste snaar te raken bij de winterliefhebbers!
  Mijn Hellmanngetal gaat voor een strenge winter, schrik niet als het er 205 gaan worden ala 1979.
  Alleen dan minder ijzel en sneeuwsituaties deze winter 😉

 38. Johann schreef:

  De zoveelste poging tot een winterprognose, velen zullen er nog volgen ben ik bang!
  Leuk stukje om te lezen, voorspelbare waarde echter gelijk aan -nul- dan wel net zo groot als de voorspelbare waarde van het gooien met een dobbelsteen of het tellen van beukennootjes. Zal iig weer goed zijn om het nodige aan extra traffic te genereren. Dat is natuurlijk ook best wat waard! Toch?!

  • Jannes schreef:

   Heb jij ooit van lol, plezier oid gehoord?

   • Johann schreef:

    Ik schrijf toch, leuk om te lezen! Voorpret, jazeker, meer dan dat echter ook niet.
    Voor diegenen die ook nog met de nodige Hellmannetjes gaan smijten hoop ik niet dat het straks op een grote teleurstelling zal gaan uitlopen.

    • Leo schreef:

     Dat moest er nog eens bij komen zeg (dat je dat wel hoopt)..
     NB Je Nederlands is niet meer wat het geweest is dus je zult het wel anders bedoelen maar is het nou nul, 16, of 100% (het tellen van de beukennootjes op zich lijkt me een zeer betrouwbare bezigheid 😉 )?

    • Jannes schreef:

     Ja klopt idd, maar kreeg niet de indruk dat dat de boodschap was…

     En wat betreft teleurstelling, die gaat hand in hand met hoop… Druf te hopen en durf teleurgesteld te zijn, anders wordt allemaal wel erg saai 😉 Denk zelf dat we over de 100 gaan, pak een 109… Hoop doet leven en voorpret pakt niemand me af 😀

  • Hajo schreef:

   Nee hoor. Die traffic hebben we gelukkig al. En zoals het bij goed gastheerschap behoort biedt je je gasten dat waar ze vrolijk van worden. Maar je hebt natuurlijk altijd azijnpissers in de wereld. Gelukkig dat jij er geen bent 😉

   PS Nog een hint: een goede weerman moet in mijn ogen een redelijke portie verstand van weer en klimaat hebben (de kennis van klimaat is bij de meeste weermannen en -vrouwen bedroevend) en verder vooral een goede verhalenverteller zijn. Piet Paulusma is een goede weerman. Echt waar! Hij kan het brengen. Denk ook aan “yo-ga” is: samen-brengen. Ik vind deze seizoensprognose (met de eerdere opbouwende berichten) echt yo-ga!

  • Breunis (Nature Trail) schreef:

   Het Al Gore effect heeft een uitstekende track record van winterse verrassingen.

  • Winterfreak schreef:

   Hier komt er tenminste eentje die een verwachting schrijft, jou horen we alleen maar iedereen afzeiken!

 39. Hajo schreef:

  Komend weekeinde zit ik in Zwitserland! In het Berner Oberland. Denk een mooie gelegenheid om Alpenlucht op te snuiven en dan komende maandag mijn Alpenprognose te doen. Medio volgende week vat ik deze prognose hier dan even samen in een bericht met bullits en zet ik al jullie Hellmannen onder elkaar!

 40. Marco schreef:

  Ik heb al een paar wintervoorspellingen gelezen afgelopen maanden en sommige zijn echt van het niveau ‘Het zal tussen de -5 en +18 worden, met kans op sneeuw, hagel, nachtvorst en ja, helaas ook regen’.. Dan denk ik: Ik kan ook voor weerman spelen:-)
  Wanneer ik dan dit stuk lees wordt ik weer even op mijn plek gezet.. Chocolade voor je ogen om te lezen is dit stukje Hajo;-) Count me in voor 113.8 Hellmann

 41. Matthijs schreef:

  101.2 hellmannen. 2 x goed op de schaats. Houtkachel is in stelling gebracht. Laat maar komen.

 42. Henrik schreef:

  Volgens het woordenboek is een fantast oa: 1) Aartshuichelaar 2) Bedenker 3) Dagdromer 4) Duimzuiger 7) Grillig mens 8) Iemand met een levendige fantasie 9) Iemand zonder werkelijkheidszin. Hajo heeft zeker een levendige fantasie met vaak een positieve noot (glas half vol zeg maar) maar verliest de realiteit niet uit het oog. Al mag aan een seizoensvoorspelling niet teveel waarde worden gehecht, hij is wel goed onderbouwd. Dus de kwalificatie fantast lijkt mij niet de juiste en daarmee doe je hajo mi tekort.

 43. Bram schreef:

  Hellmann 128.6
  Heb een goed gevoel.

 44. Getallen helemaal mijn ding 🙂 Ik ga voor Hellmann 101 natuurlijk maar hoop natuurlijk op meer.

 45. Pater schreef:

  Ik sluit mij graag aan bij de verwachting op een meer dan koude winter met een Hellman koudegetal >130. Ik denk dat we de spreekwoordelijke drietrapsraket alvast kunnen optuigen voor deze komende winter. Ik voorspel dat december uitkomt op een gemiddelde temperatuur rond normaal, januari kouder dan gemiddeld en februari kouder dan gemiddeld met diverse koude uitbijters, genoeg om minstens 2 weken op de schaats te staan.
  Als je zonnecyclus 24 over die van 12 heen projecteert (zoals gedaan op deze website: http://www.solen.info/solar/images/comparison_similar_cycles.png), dan kom je uit op een interessant jaar, namelijk 1885-86. Deze winter kwam ook pas later op gang met het zwaartepunt in februari met een gemiddelde temperatuur van -1,1 ºC. Overigens werd 1886 later een jaar met een sterke La Niña fase (bron: National Oceanic and Atmospheric Association). Wie kan zich hier over uitwijden?

 46. John schreef:

  Verwacht niet veel van komende winter. M.a.w. , vraag mij hoeveel jaar we moeten gaan wachten op tenminste een winter van betekenis. Op een ander forum ventileerde ik mijn winterverwachtingen van 2014 n ’15 als zacht tot zeer zacht. Pek en veren waren mijn deel…ha ha ha.
  Dat wordt deze winter de brandstapel.
  Mijn idee, oktober wordt de maand van de hogedrukgebieden op een plaats die we graag in de winter hebben met te lage temperaturen. November gaat weer op te zachte tour en december ZOU wel eens
  de koudste maand van de winter kunnen worden.
  Idee…Koude watermassa ten noordwesten van europa garandeert een kouder weertype ook bij nw stroming. Echter als de tegenstellingen van het te koude water ten nw van ons en de ‘warmte’ ten z.o groter worden wordt het moeilijker een vast hogedrukgebied te laten ontstaan vanwege toenemende
  depressie activiteit. Ik ga dan ook voor een zeer zacht, winderig en te natte januari en februari.
  Ik kom op 12 Helmannetjes,allen gerealiseert in december.

 47. Asten (Harmelen) schreef:

  Hellmann 32…. gebaseerd op het patroon waarbij de hogedruk ook dit winterseizoen weer verkeerd ligt …de Azorenvinger en hogedruk boven zuidoost Europa…

 48. Spyfromthesky schreef:

  Mijn herinnering van de winter van 96/97 is dat de winter op 21 december begon, ook veel sneeuw viel een korte vorstperiode en rond oud en nieuw beren en beren kou. Overdag was de max -10 graden toen of zo.

  Volgens mij 5 januari E-tocht. Ik heb op 9 januari de 2e helft geschaatst. Kon toen nog, maar was de laatste dag want de dooiaanval kwam er al aan.

  En eigenlijk daarna geen noemenswaardige winter meer geweest. Volgens mij dus slechts één vorstperiode en het hellmann getal viel toen relatief mee.

  Hier viel gewoon alles goed. Een flinke dooi aanval de de sneeuw met veel regen weg spoelde met daarover heen meteen zeer strenge vorst.

  En dat op de kortste en langste dagen van het jaar.

  Spyfromthesky (Arnold).

 49. Jack schreef:

  Gezien de verrassing van zwarte zondag in 2010 en de verrassing dat het in de veel te warme winter 2012 tóch tot schitterend natuurijs kwam, denk ik dat een winterverwachting in september wel een beetje vroeg is…

  Maar ik krijg toch ook al de kriebels, dus laat ik ook maar een verwachting doen:

  Deze winter wordt dramatisch koud, met 283 Hellmannen. Verklaring: een situatie zoals voor de vakantie, waarbij we een NW wind hebben met veel sneeuw ipv droogte van toen, afgewisseld door scandinavische hogedrukgebieden met koude oostenwinden.

  Gewoon omdat het mogelijk is!

 50. Aart Compagne schreef:

  Hellmanngetal voor de winter 15-16: 100. Het kan vriezen en het kan dooien :-).
  Geweldige uitleg Hajo.
  Ik ben van 1958 en herinner me dat in mijn jeugdjaren er ‘altijd’ sneeuw en ijs was. Laat dat nou mooi kloppen met het Hellmanngetal! Zie http://www.wintergek.nl/archief/lijsten/koudegetallen-de-bilt-winters-sinds-1901
  Ook wel bijzonder, het Hellmanngetal van 2014: 0,0. Sinds 1901 niet voorgekomen. Kan me de geluiden over opwarming dan wel voorstellen, maar kijk zelf liever wat verder dan m’n neus lang is.

 51. Frans schreef:

  Ik ga voor de 230.

 52. nils roos schreef:

  Mooie artikelen de laatste tijd, het meeste is goed te volgen en smaakt naar meer.
  Jammer dat er dan toch weer een soort “haantjesgedrag” ontstaat bij de weermannen.
  Graag zou ik zien dat de critici in hun reacties met iets meer onderbouwing zouden komen.
  Dat maakt het interessanter om te lezen en houdt iedereen op scherp.
  Helmanngetal 96

 53. Gerard schreef:

  Ik ga voor voor 116.

  Gewoon omdat het kan.

 54. Tsfo schreef:

  Heb ook een stuk gelezen over komende winter op een andere site. Er wordt daar gewezen naar AMOC (Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC). Ook wordt daar gekeken naar de activiteit van de zon. Wat duidelijk blijkt uit de grafiek die ze daar plaatsen is dat als je er vanuit gaat dat de zon hoofdverantwoordelijk is voor de temperatuur op aarde dat we een extreem koude tijd tegemoet gaan. Zo komen er berichten uit Zweden dat de sneeuw van vorige winter nooit helemaal gesmolten is en dat er inmiddels alweer nieuw valt. De dorpelingen in het plaatsje Klimpfjäll kunnen zich niet herinneren ooit zoveel sneeuw te hebben gezien rond deze tijd van het jaar. IJsland heeft de koudste zomer sinds 1922 meegemaakt en er is sprake van enorme ijsopbouw rondom Groenland.

  Ik doe een gooi naar 125 Hellman punten

 55. Jan van Os schreef:

  Ik wil de kerstvakantie boeken naar Gerlos? Dit komt dus helemaal goed als ik het zo lees.
  Hoeveel CM verwacht je ongeveer de week voor de kerstvakantie.
  T(i)rol-lololo

 56. Harold Annekatrien Tom Daan schreef:

  Hajo,
  Bij de zonneactiviteit vergelijk jij 2015-2016 met 2011-2012, maar waarom niet ook met 2003-2004?
  Harold

 57. hopjes schreef:

  Volkomen wilde gok; 105… ik denk dat we meer winter krijgen dan voorgaande jaren.

  Ik lees bijna dagelijks op Wintersportweerman, maar reageer bijna nooit. Echter ik vind het toch wel prettig dat Hajo en Johann weten hoe ik als een vaste bezoeker en als leek tegen hun en hun voorspellingen en reacties aan kijk.

  Beste Hajo,
  Zoals eerder gezegd, ik ben een leek qua weer. Ik volg jou echter al een tijdje met interesse en ik vind je enthousiasme buitengewoon prettig. Het klopt niet altijd, echter onderbouw je altijd wel alles en juist dat vind ik goed en mooi om te lezen.
  Beste Johan,
  Ik heb jouw weersvoorspellingen ook veel gelezen afgelopen jaren. Vond het ook erg leuk om te volgen, je kennis van de alpen vond ik goed. Ik vind echter jouw manier van reageren op deze website niet prettig, het is haantje-tik, jaloers, onder-de-gordel. Ik ga er verder niet op in, ik heb ook helemaal geen zin om deze woorden uit te gaan leggen. Maar ik zou ook niet weten waarom ik dat niet zou delen. jouw manier van reageren op deze website heeft er echter voor gezorgd dat ik minder interesse heb in alpenweerman en z’n verwachten!

  • Hajo schreef:

   @hopjes: “mooi om te lezen” vind ik het grootste compliment. Want daar streef ik naar. Het leven is te kort om slechte wijn te drinken en je tijd te verdoen met slecht geschreven teksten. Nederlands is een mooie taal en daar kun je een feest van maken te meer ons klimaatje altijd vol verrassingen zit. Het perfecte script voor een weersoap. Haal gewoon van je gading op elk blog wat je ervan mee kunt pikken. Op sommige punten is Johann vast preciezer dan ik. Dat hij hier regelmatig langskomt zie ik als een compliment. Het is jammer dat de klimaatdiscussie een wig drijft tussen mensen. Twee voetbalteams hebben toch altijd veel lol samen in de derde helft. Zo zou het met wetenschappelijke hypotheses ook moeten zijn: team A en team B spelen op hoog wetenschappelijk niveau een wedstrijd en wisselen hun argumenten uit. Er is maar een scheidsrechter en dat is de data. Dus moeten we nog ene paar jaar wachten tot het eindsignaal en de derde helft. Nu zitten we in de rust…. tja ik begrijp dat de voetbalteams dan ook niet gaan knuffelen… maar om dan jarenlang chagrijnig te gaan doen naar elkaar is toch zonde! Daar is het klimaat een veel te trage business voor. In de medische wetenschap werken ze met fruitvliegjes en muizen en dan kun je in een jaar tijd heel wat uitzoeken. Lukt helaas niet met klimaat. Zo lang er nog geen weerstations zijn op Mars (hoe actueel) hebben we inderdaad maar 1 planeet. En dus maar 1 dataset.

   Zie ook: https://www.wintersportweerman.nl/2014/01/10/35628/uitstel-geen-afstel-belang-team-b/

  • Johann schreef:

   Het is maar hoe je het bekijkt. Maar al te vaak wordt juist binnen deze communty afwijkende meningen dan wel kritieken zonder pardon onderuit gehaald. Opvallend ook de laatste dagen weer het getrap tegen andere personen die op hun manier ook hun best doen om een winterverwachting op te stellen. Ik heb er ondertussen al weer diverse voorbij zien komen, genoten van hoe men probeert deze te “verkopen”, uiteindelijk verwijs ik ze allemaal net zo snel richting de prullenbak! Elke zichzelf respecterende weerman (en dus ook Hajo) weet dat seizoensverwachtingen voor onze contreien tijdsverspilling zijn. Dit geldt zowel voor de LL als ook voor de Alpen. Niemand maar dan ook niemand is in staat om dit te doen en zal dit ook nooit worden. Wanneer jij en anderen dit als haantjes gedrag zien prima, ik beschouw het als een kritische noot dan wel kanttekening. Iets wat hier door de vele “specialisten” helaas niet in dank wordt afgenomen^of beter nog liever niet wordt gezien.

   • Roy schreef:

    Beste Johann jouw kennis is buitengewoon goed daar kan ik altijd veel van opsteken. Het verschil zit hem in de manier van vertellen. Een “weerprofeet” moet een verhaal zo kunnen schrijven oftewel vertellen dat dat de mensen luisteren wat je te vertellen hebt. Nou die enthousiasme spat hier vaak van de weerberichten af en het verhaal boeit! Frederic is daar naar mijn inziens erg goed in en je leest zijn berichten vol spanning door tot het eind! Dat is nou het punt waar jij je wat op kunt verbeteren want de kennis heb je wel. Het overbrengen wat jij doet is soms een enorme opstapeling van data opsommen die de modellen uitspuwen. Dat boeit niet en 0 reacties op uren werk is dan het resultaat. Keurig opbouwende kritiek toch? Johann succes

    • Johann schreef:

     Jou misschien niet maar vele anderen wel 😉 Mede ook door de jaren bij sneeuwhoogte.nl en mijn Alpenweer blogs die al velen jaren worden gelezen kon ik een hele grote groep weer geïnteresseerden en proffesionals tot mijn trouwe lezers scharen. Niet vergeten dat we met AWM en FB pas sinds afgelopen winter zijn begonnen met de daarna de 1e doorstart in de zomer. De ontwikkeling binnen onze community gaan hard, heel hard dus dat zit wel goed en de reactie opties gebruiken we enkel voor meer concrete vragen en niet voor weer dicussies. Dat is nu juist ook de rede dat we een geheel nieuw forum gaan opstarten binnen het platform van AWM en daar kan lekker gediscussieer worden over weer en klimaat en vele andere zaken. Naast dit alles het ik het educatieve karakter en ook wetenschappelijke heel hoog in het vaandel staan en kan terugvallen op een heel mooi team die daarin voorzien. Overigens jammer dat het jou niet boeit, wellich ook meer geinteresseedr in “sensatie” en heen hoop nergens op gebasseerd prietpraat en gesmijt met Hellmannetjes. Hieronder speciaal voor jou nog een mooi verwoord artikel van Jan Visser (okt 2011). Zal ook wel niet boeien naar ik vrees!

     OVER DE ZIN EN VOORAL ONZIN VAN WINTERVERWACHTINGEN
     In één van de vele ‘cursiefjes’ die Godfried Bomans voor ‘De Volkskrant’ schreef en die gebundeld zijn in de paperback ‘Noten kraken’, beschrijft de geestige schrijver de volksaard van de Nederlander. Ik citeer het volgende stukje: “Een Nederlander behoort tot de beschaafde mensenrassen, maar achter het stuur van een auto wordt hij onmiddellijk een proleet”. Een dergelijke metamorfose treedt ook op bij menig weersvoorspeller die, in de tijd dat de blaadjes van de bomen vallen (oktober), zitting neemt achter zijn computer (voorheen schrijftafel). Hij/zij (meestal een man) verandert dan in een ‘fantast’.

     De afgelopen weken hebben veel weerlieden via de landelijke media, waar al geruime tijd de slogan ‘blik op oneindig en verstand op nul’ gemeengoed is, ons laten weten dat het er de komende winter weer ouderwets aan toe zal gaan. Peter de Vries, werkzaam voor het KNMI op Schiphol, plukte ruim een week geleden enkele veel gebezigde kreten van het internet. Ik noem er enkele: “Koude winter op komst. IJskoude winter op komst. Extreem koude winter verwacht. Nederlanders kunnen zich opmaken voor een koudere winter dan normaal.” Verder werd in het programma ‘EénVandaag’, op het eerste gezicht geen onverdienstelijk actualiteitenprogramma maar zodra het weer aan bod komt volledig doorslaand, kond gedaan van een naderende ijstijd (!). Wat een onzin toch allemaal en wat ieder jaar weer opvalt, is dat er zelden iemand opstaat die een (zeer) zachte winter in het vooruitzicht stelt!

     In het verleden (eind jaren tachtig, jaren negentig) was dat wel het geval met Wolfgang Röder, verbonden aan de Freie Universität van Berlijn. De man werd verguisd, hoewel hij het toch dikwijls bij het rechte eind had. Later ging het overigens vaker fout dan goed en was Herr Röder niet echt geloofwaardig meer.

     Nu rijst de vraag: “Wat gaat er dan werkelijk gebeuren de komende maanden?” Het antwoord daarop is dat iedereen die van de meteorologie / klimatologie geen karikatuur wil maken daar eigenlijk geen zinnig antwoord op kan geven. Oké: er zijn instellingen, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse weerdienst en het Britse MetOffice die, op wetenschappelijke gronden, pogen om een acceptabele seizoensverwachting te maken. Zij krijgen wat mij betreft het voordeel van de twijfel, maar hun kansberekeningen zijn geen kapstok om boude uitspraken aan op te hangen, zoals dat het in november al 20 graden gaat vriezen etc.etc.

     Er zijn legio zaken die een rol spelen bij winterverwachtingen zoals de temperatuur in de stratosfeer (wel of geen ‘sudden warming’), de fase van ENSO (El Niño/La Niña), een positieve of negatieve fase van de NAO (Noord-Atlantische Oscillatie), de sneeuwbedekking in Siberië, zonnevlekken, de (dramatische) toestand van het zee-ijs in het Noordpoolgebied, de temperaturen en stromingen in onder meer de Atlantische Oceaan maar ook bijvoorbeeld de toestand in de relatief kleine Hudson Baai. Dit is slechts een kleine greep uit een uiterst complexe legpuzzel waarin alle stukjes op de juiste plaats moeten vallen. Kortom: het zou zomaar kunnen dat we aan de vooravond staan van een strenge winter, het zou ook kunnen dat het een zachte waaiwinter gaat worden. Dat is wellicht geen bevredigend antwoord maar, denk ik, wel de waarheid.

     • Johann schreef:

      ps. sorry voor de typefouten, moest ff snel! (voordat men daar ook weer over gaat zeuern) 😉

     • Joost schreef:

      Altijd dat scynische ondertoontje…

     • Johann schreef:

      @Joost, hoe zou dat komen 😉 ? Ik kan me nog goed herinneren dat (ook vrij recent) hier aangehaalde links en ook links naar artikelen (winterverwachtingen) op mijn site door nB Hajo zelf werden gediskwalificeerd als zijnde “onnozel” en afgedaan werden met de opmerking “veel te goedkoop en mak^kelijk voor mij” (iets van die strekking). nB artikelen geschreven met gebruikmaking en onderbouwing van wetenschappelijk content en opgesteld door eigen “weercollega’s (meteoroloog). Helaas is het zo dat veel content wat niet past in de denkwijze van Wintersportweerman maar al te vaak dit soort kwalificaties meekrijgen dan wel als “onzin” of leugens worden betiteld. Jammer!

     • Jannes schreef:

      Dat was inderdaad nergens voor nodig nee… Maargoed, spuuw je gal dan bij die opmerking ;).

      Verder is die “verwachting” gewoon informatief opsommen van bepaalde zaken en als het wel echt een concrete verwachting is, dan heb je die hier zelf net afgezeken. Of je doelt met je “onmogelijk” op een voorspelling, wat imo idd niet kan. Voorspelling wordt hier ook niet gedaan, verwachting wel…

      Niemand kan zeggen wat de winter doet, maar je kunt er wel plezier aan beleven er toch een verwachting over uit te spreken. Ben zelf een enorme realist, tot ergeren van mijn omgeving aan toe, maar ook als realist vind ik het heel af en toe prettig te dromen 😉

      Ik hou verder op, zie alleen maar gal spuwen en heb t daar wel mee gehad. Het is kinderachtig en er wordt bijna niet meer gelezen om te lezen, enkel om te reageren….

     • Breunis (Nature Trail) schreef:

      Welkom in team B!
      De kansberekeningen van the MetOffice zijn evengoed een slag in de lucht.

   • Broer schreef:

    Johann, bedankt dat je hier ook je mening deelt. Ik kom van jullie site af (sinds 2005 oid) en ben sinds 3 jaar fan van Hajo et al. Ik ben, net als velen, vermaakt door de diepere uitleg achter de verwachtingen en de manier van vertellen.
    Ik denk dat alle “stoplichten” die Hajo en collegae noemen zeker wel een zinvolle waarde kunnen hebben in het inschatten van de winterkansen. De cijfers zullen het leren. Het lijkt me dat een weerman er juist een hobby in heeft een voorspelling te doen, te kunnen onderbouwen, en ook nog een publiek te kunnen vinden.

    • Johann schreef:

     @Broer @Jannes
     En weer terug naar de orde van de dag dan maar. Moet ook idd geen eigen leven gaan lijden zoals Jannes terecht opmerkt. Overigens, en dat heb ik ook al vaker geschreven, geniet ook ik van de soms mooie weer beschouwingen (Leo, Ronaldo, Hajo) die ook mij “scherp” houden. Zo, en nu snel weggggggggggggggg.

    • GerdaJ(Den Haag/Nootdorp) schreef:

     Niet speciaal een antwoord aan jou @Broer , maar meer als reactie op de diverse reacties. We zoeken , denk ik, allemaal een site waar we ons bij thuis voelen. Voor mij was dit jarenlang eerst Sneeuwhoogte , daarna kwam Hajo met WSWM , vond ik eerst leuk , maar dat ging veranderen. In veel artikelen wordt op een , naar mijn idee, niet prettige manier naar andere sites/artikelen verwezen .. een soort eigen haan moet koning kraaien… Van de week ook nog weer waarbij anderen als laf bestempeld worden. Waar is dat voor nodig? De sfeer wordt er niet leuker op. Maar goed een ander maalt daar misschien niet om .. Ik kom hier nog voor de leuke (informatieve) stukjes en bezoek verder nog een paar goede sites waar men het gewoon lekker over het (winter)weer, Alpen, sneeuw en ijs heeft met gerelateerde informatie.

     • jako schreef:

      Volkomen eens met GerdaJ. Heb al eens eerder in deze richting gereageerd. Ga uit van eigen kracht. Bedwing @Hajo je mega ego een beetje en laat anderen in hun waarde. Dat houdt het komen hier plezant.

 58. vanDam schreef:

  88,4, nou laat het duimen maar beginnen want de voorpret is al begonnen 🙂

 59. Remko schreef:

  Mijn Hellmann bijdrage: 111

 60. Norbert schreef:

  Ik gok op 112, of nee ik voel dat het dat wordt 🙂 Hoop ook op een berg sneeuw, hoor de mensen nu al klagen.

 61. Joke, Riederalp schreef:

  Wat zou de enkhuizer almanak voorspellen?! Haha

 62. Broer schreef:

  Mijn verwachting: 101.2 Hellmannpunten.

 63. Winterfreak schreef:

  Leuk stukje! Ik ga voor 120.3 Hellmannen. Wat betreft die Johann, wel hier op de site link naar zijn website plaatsen, maar als een ander dat doet wordt er censuur toegepast. Niet erg netjes.

 64. Leo schreef:


  Daar maakt Joke (misschien onbedoeld; onderstaande is voor mijn rekening hoor 😉 ) toch wel een groot punt
  Sinds 1595.
  Ergo @Johan, met het zoeken naar -soms wat meer , soms wat minder wetenschappelijk onderbouwde- en pogingen tot een (seizoens) verwachting te komen (proberen) belachelijk (te) maken, af te zeiken en af te doen als fantasten, doe je dat dus voor hele generaties en volksstammen, inclusief talloze wetenschappers van weleer (geen beschikking hebbend over de supercomputers en dito data die wij thans voorgekauwd krijgen dus imo veel slimmer).

 65. Leo schreef:

  Hoe dan ook. De 2016 editie is natuurlijk nog niet uit.
  2015 – december wel:
  “December (Wintermaand)
  gemiddelde temperatuur 4 graden
  1-5: prima winterweer
  6-11: kans op vorst en helder weer
  12-18: wisselvallig en kouder
  19-24: bewolkt
  25-31: veranderlijk met winterse neerslag”

  NB men claimt een betrouwbaarheid van 70-80%.
  Lees hier de uitleg over de achterliggende theorie 🙂

  • Joke, Riederalp schreef:

   Haha hier ligt hij standaard onder de kerstboom en daarna het hele jaar bij de wc boeken en tijdschriften! Toch wel een boek om met een glimlach door te bladeren!

  • Frederic schreef:

   Hmmm. Dat lijkt me wel een heel vage voorspelling waar je sowieso altijd gelijk mee hebt. De verschillen tussen ‘wisselvallig’, ‘bewolkt’ en ‘veranderlijk’ zijn naar mijn mening niet zo groot. haha

 66. Joke, Riederalp schreef:

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/3487670766.jpg Vandaag de hele dag bewolkt maar er lijkt morgen weer een mooie dag aan te komen.Vanaf vrijdagmiddag is dan het mooie weer jammer genoeg weer eventjes voorbij!

 67. Leo schreef:

  Wat een geneuzel zo tussen de regels. Waar ik me natuurlijk zelf ook aan schuldig maak.
  Want wil toch één ding kwijt.
  Volgens het woordenboek: VERWACHTING=VOORSPELLING vv dames en heren.
  Elk zichzelf respecterende (al dan niet professionele) meteoroloog zou zich er niet voor mogen schamen een (weers) voorspelling uit te spreken. Vroeger hoorde je dat een weerman ook nog wel eens zeggen: “ach, dat maakt eigenlijk niet uit”. Tegenwoordig heeft “voorspellen” in de volksmond echter een bijna satanische betekenis gekregen?

  • Johann schreef:

   Ik zou binnen onze “vak” toch liever het woord “prognose” of “verwachting” gebruiken. Voorspellen wordt al snel in relatie gebracht met “glazen bol”, “waarzeggen” en dat soort hokus pokus gedoe.

 68. Roy schreef:

  pffff echt!!!! Mijn vingers jeuken om op Johann te reageren maar wil dit mooie artikel niet verder bederven voor zover het al is aangetast. De clou van mijn aantekening heeft hij helaas niet begrepen. Je mag het laatste woord hebben hoor want ik laat jouw berichten voortaan links liggen. Ook nog een linkje plaatsen hier om meer bezoekers te krijgen zegt mij genoeg over wat er deugt aan jouw reactie. Daar laat ik het maar bij…

  • Johann schreef:

   Gewoon doen joh! NP
   Ik heb het goed begrepen “enorme opstapeling van data opsommen die de modellen uitspuwen. Niet boeiend ” Tja, jammer, dan moet je toch eens wat vaker mijn weerberichten lezen dan zul je anders oordelen. Het laatste wat ik doe en waar je je mij van kan betichten wil is het opsommen van getalletjes. Anderzijds vertel ik ook geen sprookjes en meteofictie die 9 van de 10 keer de mist ingaat.

  • Johann schreef:

   ..overigens was dat linkje bedoeld ter informatie (winterverwachtingen) deel 1 tm 3. Gewoon lekker lezen, interessant etc en mee doen wat je wilt. Voor de traffic hoef ik die hier niet plaatsen, zet weinig zoden aan de dijk.

 69. Wouter C schreef:

  Ben het met Gerda eens, toon kan best anders. Johann je hebt je punt nu wel gemaakt. Zalig zijn de armen der geest. Laat mij nu aub van mijn oneindige domheid genieten. Ik geloof wat ik wil. Een voorspelling is geen waarheid, maar wel plezier. Ik hoop dat je dit gunt?

 70. Joost schreef:

  Het is weer lekker fris aan het worden in de avonden, bij jullie ook?

  • Robin schreef:

   Klopt, nouja; vanmorgen om 5.55 liep ik naar buiten en voelde het best fris.
   Aan het verhuizen; de thermometer is al ingepakt……volgens het grafiekje op buienradar dipte te temperatuur in Lelystad pas later met 6 graden.

 71. Jane schreef:

  mijn Hellmann is 89,9

 72. HansvK (Doetinchem) schreef:

  mijn Hellmann voorspelling: 83,7

 73. Martijn Hartgers schreef:

  Helaas voor de anderen!! Ik ga winnen!!!!! Hellmann 178 !!! jaja en het wordt hem hoor dames en heren. Helaas geen Elfstedentocht omdat er een gigantische partij sneeuw valt na de eerste vorstperiode in het noorden des land. Natuurlijk kan ik dit in April jullie uitleggen en toelichten 🙂

 74. fred schreef:

  Voorspelbaarheid is nul. Ik doe een gok. Een hellmann getal van 3.4 in De Bilt. Een Hellmann van >100 zal uiterst zeldzaam worden. Te veel west-oost stroming helaas. Er komt nooit meer een elfstedentocht op de schaats in Friesland.

 75. rob schreef:

  Gelezen dat de koude pool in de oceaan wel eens het meanderen van de straalstroom zou kunnen bevorderen, met daardoor ook meer kans dat de lagedrukgebieden ten zuiden van ons belanden.Dat geeft weer meer kans op oostelijke stromingen boven ons gebied. Of het ook zo gaat werken gaan we zien natuurlijk. Voorspelling (gok) Hellman 187
  http://www.weer.nl/nieuws/detail/2015-09-26-superthermostaat-hapert/

 76. Bert schreef:

  Kom maar op met die sneeuw en kou, en laat de poolkappen maar flink aangroeien.

 77. Job schreef:

  Beste mensen van Wintersportweerman.nl,

  Eindelijk vind ik een weersite waar het openlijk hebben van voorpret en dromen over een winter met veel kou en sneeuw wordt aangemoedigd. Er zijn al teveel somberen die bij de eerste vorst-aan-de-grond en natte sneeuw verlangen naar 30 graden. De opvallend sterke en wetenschappelijk onderbouwde voorspellingen van amateur- en professionele weermannen die overal aan het verschijnen zijn, die wijzen in de richting van een witte winter in 2016, doen mij als bovenmatig weergeïnteresseerde leek een Hellmann-getal voorspellen van ruim boven 100. Laat ik een wilde gok doen, daarbij niet overdrijven en het getal afronden op 137,0. Categorie “koude winter” volgens de Hellmann-getallenindex.

 78. Henk Schuring schreef:

  Al surfend over deze blog gestruikeld. Erg tendentieus en op plaatsen onjuist qua onderbouwing.
  1. “Klimaatalarmisten zoals Renier van den Berg (hierr) en Stephan Rahmstorf (hierr) halen nu natuurlijk de Day after Tomorrow hypothese uit de kast om zich alvast in te dekken tegen een koude winter die natuurlijk niet zou stroken met alles wat ze in de jaren ervoor over klimaat hebben gezegd.”
  Deze hypothese is al zeker 20 jaar oud (zie bijv. http://journals.ametsoc.org/doi/full/10.1175/1520-0442%281999%29012%3C1117%3ATSOTTC%3E2.0.CO%3B2) en heeft nooit in de kast gelegen. Diverse artikelen uit de jaren ’90 koppelen de opwarming via een toename van zoet smeltwater aan een afname van de AMOC en een daaruit voortvloeiende regionale afkoeling. Veel van die artikelen gaan over pogingen om dat effect te kwantiseren (bij hoeveel opwarming en hoe snel wordt de AMOC inbstabiel, bijv.). Het is dus logisch dat in dit geval naar deze theorie verwezen wordt. Niet om zich waar dan ook tegen in te dekken, maar om dit opvallend fenomeen te verklaren en op mogelijke consequenties te wijzen.
  2. “Al bij de koude winters voor 2013-2014 werd dit geweten aan het smelten van het zeeijs rond de noordpool waardoor er meer waterdamp in de atmosfeer zou zijn en er meer sneeuw zou vallen. In die lijn zou dan het spectaculaire herstel van het zeeijs rond de noordpool in 2013 de zachte winters veroorzaakt hebben (behalve in Amerika dan waar de afgelopen twee winters horror waren – oeps).”
  De kans op koude winters en de kans op meer sneeuw zijn twee verschillende dingen. Hoe koud een winter hier wordt, wordt hoofdzakelijk bepaald door de luchtdrukverdeling, niet door het noordpoolijs. ALS er een koude winterse periode komt, dan wordt de kans op sneeuw natuurlijk wel beïnvloed door de hoeveelheid waterdamp die in de atmosfeer zit. Het is dus onzin om “in die lijn” door te redeneren. De Horrorwinters in de VS zijn duidelijk gekoppeld aan een extreem zuidelijke meander van de straalstroom (die op zijn beurt verband zou kunnen houden met de afkoeling in de noordelijke Atlantische oceaan), terwijl de gemiddelde temperatuur over heel de VS overigens iets boven normaal was doordat in het westen de winter extreem zacht was.
  Zo spectaculair was het herstel van het zee-ijs overigens niet in 2013. In 2012 was er wel een spectaculaire uitschieter naar beneden – ver onder de langzaam dalende trend – en in 2013 en 2014 kwam het september-minimum weer terug op (of iets boven) die dalende trend; ondertussen is 2015 qua oppervlakte alweer gedaald op het niveau van 2011. Vergelijkbaar met de vorige uitschieter naar beneden in 2007: ook toen waren 2008 en 2009 (vanzelfsprekend) weer hoger.
  3. “Te grappig voor woorden was dat men al 3 jaar in de maag zat met een veel hoger dan gemiddeld zeeijs rond Antarctica. In de aanloop naar de klimaatconferentie in Parijs publiceerde James Hansen een paper met nu een “hard” bewijs voor de theorie dat de smeltende ijskap het zeewater zoeter maakt waardoor er meer zeeijs ontstaat. Maar wat gebeurt er prompt na publicatie: voor het eerst in jaren kelder het antarctische zeeijs naar onder gemiddelde waarden. Door El Ninjo natuurlijk. Dus kan ook die theorie meteen de prullenbak in. Als door een El Ninjo de ijskap wat sneller smelt (vermoedelijk want dat is amper te meten) smelt het zeeijs gewoon ook.”
  Hier worden twee veel voorkomende denkfout gemaakt.
  1. Er is een licht stijgende trend. Boven op die trend zullen ook in het zuiden fluctuaties optreden van jaar tot jaar met uitschieters naar beneden en naar boven. Een theorie die de lange termijn trend verklaart wordt natuurlijk niet weerlegd door één fluctuatie, die bovendien ook nog (deels door een incidentele oorzaak – in dit geval een sterke El Nino).
  2. Je tot één oorzaak beperken, terwijl er meerdere een rol spelen. Voor landijs en zee-ijs gelden verschillende setjes van factoren. Naast luchttemperatuur en watertemperatuur, zijn dat luchtvochtigheid, lucht- en oceaanstromingen, zoutgehalte water en zelfs de dikte van de ozonlaag.
  4. “ Aan de lopende band verschijnenpeer reviewed wetenschappelijke papers die de hypothese It’s the sun stupid verstevigen.Hierr een nieuwe publicatie van Willie Soon (in februari op een belachelijke manier aangevallen wegens vermeende belangenverstrengeling).”
  Soon ontving $1,2 miljoen (volgens o.a. de New York Times) van de fossiele brandstof industrie.. Misschien kun je nog een paar andere van die lopende band geven?. Maar zie ook onder punt 7
  5. “We zijn qua zonneactiviteit terug in 1806”
  Nee. Cyclus 24 is een stuk minder dan bijv. 23 of 22, maar qua zonnevlekkengetal is 24 eerder vergelijkbaar met bijv 16 of 14, dan met 5. Qua TSI (total solar irradiance) was het laatste minimum (23/24) 0,25 W/m2 (op de 1366) lager dan dat wat er aan vooraf ging en het maximum van 24 lag ongeveer 0,7 W/m2 lager (http://www.sws.bom.gov.au/Educational/2/1/12). Cyclus 5 kwam volgens reconstructies (Lean, J., and Rind, D. 1998. Climate forcing by changing solar radiation. Journal of Climate 11, 3069–3094.) gemiddeld 2 W/m2 lager uit.
  Dus om nou te doen alsof we in een nieuw Dalton minimum zitten zou je misschien zelfs alarmistisch kunnen noemen.
  6. “[Volgens] Bob Tisdale is een oceaandeskundige die hierrr uitlegt waarom volgens hem El Ninjo’s een manier zijn voor de aarde om warmte te lozen. “
  Bob Tisdale claimt dat de opwarming een gevolg is van El Nino’s, maar hij vergeet er bij te vertellen wat de bron is van die extra warmte. Het kan hoogstens een fluctuatie (omhoog bij El Nino – omlaag bij La Nina) zijn, maar hiermee kun je geen stijging verklaren.
  7. “Netjes 11 jaar na de laatste en 34 jaar na 1963. Zonnevlekcyclus iemand?”
  Als je ziet dat de laatste Elfstedentochten (vanaf 1963) min of meer samenvielen met zonneminima met uitzondering van 1974/75 en 2008/9/10) dan kom je in de verleiding om een correlatie te zien. Maar vóór 1963 valt dat verband in duigen: 1956 / 47 / 29 / 17 en 09 waren ongeveer tijdens een zonnemaximum; hoge hellmanngetallen komen even goed tijdens zonnemaxima voor. Een statistische vergelijking over de 20e eeuw geeft geen significante correlatie. De fixatie op de zonnecyclus, waarin de variatie in forcing tussen maximum en minimum in de orde van grootte van 1,3 W/m2 is, is sowieso een beetje merkwaardig. De zuivere temperatuurinvloed (globaal) gaat met de vierdemachtswortel van de TSI dus dat zou neerkomen op een variatie van hooguit 0,07 °C. Bepaalde positieve feedbacks in acht genomen zou je dat misschien mogen verdubbelen tot 0,14°C, maar daar heb je geen winter mee. Zoals al onder punt 2 gezegd, wordt onze winter bepaald door de luchtdrukverdeling: oostenwind, hoge druk-blokkade boven Scandinavië – affijn dat hoef ik hier niet nader uit te leggen. Het zou pas interessant worden als iemand een verband tussen een hogere/lagere TSI en een (vergrote kans op) een dergelijk patroon zou kunnen leggen.

  • Hajo schreef:

   Dank voor je uitvoerige uiteenzetting. Je geeft de gebruikelijke riedel standpunten van “de tegenpartij”. En dat is ook goed. De partijen moeten hun positie trouw blijven totdat de data de uitslag geven in het grote geofysische experiment waar we allemaal in zitten. Nog even geduld. We weten het gauw genoeg.

 79. Johnson schreef:

  Ik mis de jaren 1985 en 1986 in de Hellmannlijst, toen zijn ook elfstedentochten geweest??

 80. Martin schreef:

  Sneeuwvoorspelling voor dec 2015 is niet echt uitgekomen, zowel voor Alpen als NL. Wat kan je nu zeggen inzake sneeuw in jan/feb/mrt 2016?

 81. Leen schreef:

  Ik heb zoals bekend niets met die lange termijn verwachtingen. Vraag me af Hajo als je nu deze voorspelling, ik noemde dit al geen verwachting, teruglees, wat is dan jouw conclusie? In mijn opinie volkomen foutief. Maar wie ben ik. Een evaluatie kan soms geen kwaad.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.