Vanochtend worden we wakker met sneeuw in al die gebieden in Oostenrijk waar tot dusver alleen kou was gearriveerd maar nog amper een sneeuwvlok. Hierboven de Diedamskopf in Vorarlberg die wel al voor de tweede keer aan de beurt was. Hieronder een serie met ook plaatjes uit die gebieden die nog niets hadden zoals Saalbach-Hinterglemm en Zell am See

[fbphotos id=510129059021304]

Sneeuw tot 17 december!
De sneeuwgrens is flink gezakt. Zell am See op 750m is eindelijk goed wit. Op dit moment naar iets van 550m zoals je op de cam van het vliegveld van Innsbruck ziet. 1300m hoger op de Seegrube is het -11°C. Da ken dus nie! Dat is alsof je yoghurt op water wilt laten drijven! Dat wordt dus een turbulente sneeuwrijke boel tot we weer op de stabiele 6°C per 1000m zitten. Op sommige plaatsen zoals op die Seegrube, maar ook in Obertauern en Die Tauplitz ook echt goed voor een white-out. En hoelang houdt de sneeuw nog aan? Het antwoord: volgens de laatste GFS hoofdrun tot 17 december! 

sneeuwverwachting

Hierboven van Bergfex de kaart met de sneeuwval voor de komende 144 uur (6 etmalen) en dat is dus minder dan de helft van de periode waarvoor nu sneeuw wordt berekend. Klopt het zwaartepunt van de sneeuwval ligt vaak in de Franse of Zwitserse Alpen, maar Oostenrijk krijgt meer dan genoeg! Ook blijft het kouder in Oostenrijk. De sneeuwgrens in de Franse Alpen gaat vanavond even naar 1400m. In Oostenrijk is dat morgen maar 1000m. Heel tijdelijk ook maar. Dan sneeuwt het weer tot in de laagste dalen. Het is in elk geval allemaal noordkant wat de klok slaat. Grappig is dat de huidige GFS hoofdrun dan weer eindigt met een zuidkantdump op 18 en 19 december. Heel rechtvaardig allemaal. 

sneeuwdek

Ik volg altijd in de media van een land waarvoor veel sneeuw wordt verwacht, het moment waarop de paniek voor een sneeuwchaos uitbreekt. Dat is in Duitsland nu nog niet het geval. Ze hebben het over een mooi winters eerste advent. Terwijl ik toch echt meer denk aan een totale collaps van de infrastructuur! Dat gaat ons in Nederland waarschijnlijk “bespaard” blijven. Wel gaat het vrijdag hevig sneeuwen. Heviger dan vandaag. En aan de oostgrens misschien koud genoeg om 10cm neer te leggen. Maar over de grens is dat toch wel zorgelijk als je in de noordelijke laagvlakte 40cm sneeuw ziet vallen. Wel goed nieuws voor Sauerland natuurlijk dat nu de achtervolging qua Schneeloch op de Alpen inzet![dc_slider slider=”7393″ captions=”true”]

Hierboven de ensembles voor enkele typerende gebieden (pik ze elke zes uur op in de Wintersport Weerkamer). We beginnen met Sauerland (temp op 2m) om te laten zien hoe bizar koud de huidge GFS hoofdrun al is. Dan gaan we naar Les Menuires waar de neerslagverwachting (en gelukkig ook de verzachting) iets getemperd is maar waar morgen altijd nog een bak sneeuw gaat vallen (boven 1200m). Dan Zell am See Kaprun waar je dezelfde neerslagmomenten ziet maar dan met veel lagere pieken. De ervaring leert dat zo’n dagenlange (in dit geval zelfs wekenlange) lichte stuwing met koude zeer droge sneeuw uiteindelijk toch zeer grote sneeuwhoeveelheden oplevert. Dat kan wel van regio tot regio verschillen. We gaan het zien. Het laatste ensemble is Livigno. Omgekeerde wereld: droog tot de 17e en juist dan een dump.  

Zonnetje in Zwitserland
[fbphotos id=510151895685687]

Aan de Zwitserse noordkant is de zon doorgebroken. Eventjes maar en daarom wil ik jullie deze plaatjes niet onthouden. De Säntis heeft voor mij speciale waarde omdat mijn oma op een steenworp vandaar is geboren. Daar te gaan freeriden (1 gondel naar de top, geen pistes) staat zowat bovenaan mijn lijstje. Ik heb twee cams uit Frankrijk – Grand Montets bij Chamonix en Les Menuires – toegevoegd. Daar trekt de bewolking van het front dat nu in Nederland sneeuw brengt geleidelijk als sluierbewolking binnen.  


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

180 reacties

Gesloten voor reacties.