11198704_10205735430299230_223690836_nEindelijk ! De natuur ontluikt en de bomen worden weer groen. Maar zoals Leo vorig weekend al goed voorspelde, afgelopen week was het alles behalve groeizaam weer. Bij middagtemperaturen soms ver onder de 15 graden, deed de natuur het voor eind April wel erg rustig aan. Toch zie je het steeds groener worden, maar dat kan ook niet anders want de natuur moet wel. Want over 1,5 maand is het al de langste dag van het jaar.  Maar wordt het nog wel groeizaam weer ?

langgerekt

We zitten al een tijdje met een Noord(West)elijke storming opgescheept.  Gelukkig boven we wat dat betreft nog enorm, op wat stapelwolken in het noorden van Nederland, en sluier wolken in België na, is het tenminste nog wel droog. Hoe anders is dat in Frankrijk (Dutchweek!), Zuid-Duitsland, volledige Alpengebied en Noord Italie. Van boven af was vandaag niks van deze landen zichtbaar.  Zonale regens in deze regio’s uit een parade van storingen, gedreven door  een vrij strakke straalstroom.

hirlam24En als we dan kijken naar de getekende luchtdruk kaarten van het KNMI zien we de storingen terug. Wat een gecompliceerde troep zeg. Maar het warmtefront dat in het noorden van Spanje zien liggen moeten we in de gaten gaan houden. Want de stroming gaat namelijk veranderen. Doordat de straalstroom weer gaat meanderen gaat de wind dit weekend draaien naar het Zuiden.

hirlam60Zondag is het hele ”zooitje” verschoven naar onze omgeving.  De wind draait naar het Zuiden en naast warme lucht worden ook de storingen naar ons geduwd.  Zondag kon wel eens een warme maar natte dag worden. Groeizaam weer dus. Maandag komen we tijdelijk in schonere lucht achter het fronten systeem te liggen waardoor het wel eens een mooie zonnige en fraaie dag kan worden.  Maar boven de Oceaan zien we nabij de Azoren alweer een nieuw systeempje klaar liggen, een zogeheten randstoring.

99_6Dinsdag, op Bevrijdingsdag, kon het wel eens tot de eerste serieuze onweersbuien komen van het seizoen.  Stipjes (groen of rood) betekend regen, met driekhoek buien en rode pijltjes zelfs onweersbuien. Slecht nieuws voor de bevrijdingsfestival-gangers zoals hier in Zwolle waar het grootste en drukste podium van het land zal staan.  Een dag om in de gaten te houden want alles hangt natuurlijk van timing af.

eps_pluim_tt_06260 Met het veranderen van de stroming wordt het dus warmer. Met de piek op dinsdag (met  dus ook die  (mogelijk zware onweers)buien). Hierna lijkt het wel aan de warme of in ieder geval groeizame kant te blijven. De run is gemiddeld dik boven de 15 graden overdag. Het wordt dus eindelijk groeizaam weer en de natuur zal volgende week goed exploderen met die buien erbij.  Het Amerikaans model gelooft vanavond zelfs al in een vroeg zomertje half mei.  We gaan het meemaken.


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

5 reacties

Gesloten voor reacties.