rifugiosalei_panoramica3012

De Sella Ronda kan deze winter aan de Unesco lijst van zeven wereldwonderen worden toegevoegd. Als dit kan krijgen wij ook in Vijlen een skipiste voor elkaar. Je hoeft er alleen maar in te geloven. Zo is de kracht van de menselijke geest. Maar nu lijkt het toch te gebeuren komend weekeinde: eindelijk slaat een depressie naar de zuidkant en kan het juist daar erg mooi sneeuwen.

zuidkant

Hier zie je het gebeuren. Het is vooral het Europese model dat er sterk in gelooft. Zaterdagochtend moet een flinke portie van de uit het westen aangevoerde sneeuw kiezen voor de weg onderlangs. Als de neerslag daar dan ook nog eens intensiveert kunnen we toch 25cm sneeuw gaan zien en lokaal wel een halve meter.

noordzuid

Sneeuw op plaats A gaat bijna altijd ten koste van sneeuw op plaats B. Zo kan de oostelijke noordkant dus iets krapper komen te zitten. Toch zie je op deze kaart dat ook de stuwingszones van Vorarlberg en Tirol vrij intense sneeuwval krijgen. De Franse Alpen gaan sowieso niet te klagen krijgen. Daarover zo een apart bericht.

gemjan

Hoe staat het met de winterkansen voor de Lage Landen? Eigenlijk heb ik voorgesteld er niet eens meer op te letten en echt even met de wintersport in de Alpen bezig te zijn. Dat hele gedoe over wel of niet vriezen in de Lage Landen is flink overtrokken omdat je voor het gezonde Siberische gevoel alleen op een dag als vandaag in een T-shirt buiten hoeft te wandelen. Geintje! Tuurlijk is stevige vorst veel mooier (en als je een held bent loop je ook dan in T-shirt) en het Canadese model gelooft er nog in. We kijken het even aan en zoomen weer in in het nieuwe jaar!

zellamsee3012

Verschillende reageerders gaven gisteravond aan dat de kunstsneeuw flink stond te blazen. Juist ook in de dalen. Zo zien we ook in Zell am See Kaprun waar de dalafdaling er toch strak bij ligt! In de nieuwjaarsnacht krijgt vooral de noordkant een ietsje pietsje sneeuw. Sneeuwgrens kan zakken naar 700m en dan zou het ook hier weer wit zijn. De sneeuwgrens gaat heus nog wat parten spelen de komende tijd. Tenzij het zwaard van Damokles alsnog valt en de kou de zachtere oceaanlucht gaat overheersen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

53 reacties

Gesloten voor reacties.