20170102_093955

Om maar meteen binnen te vallen: het sneeuwt hier momenteel in Loser! Een uurtje geleden begonnen en gaat nog door tot morgenvroeg. En net als gisteren heb ik ook vandaag weer een prima skidag gehad. Kijk maar naar dit openingsbeeld van deze ochtend vroeg. Geen wolkje aan de lucht op wat dalnevel in Altaussee na. Uiteraard speelt ook het witte landschap mee na de halve meter die hier vorige week in de kerstweek is gevallen. Ik zei het gisteren nog dat Stiermarken tot nu toe het tweede grootste sneeuwloch is van seizoen 2016-2017, na de westelijke Zuidkant waar ze al twee dikke dumps hebben gekregen. Maar daar kan nog verandering in komen nu er hier komende woensdag, donderdag en vrijdag alweer een halve meter kan neerdwarrelen. Niet alleen hier deze keer. Nee, heel de Oostenrijkse en deels ook de Zwitserse Noordkant doet mee, zei het met net ietsje minder. Maar met waarden boven de 30cm mogen we toch wel van een dump spreken vind ik. En zoals het er nu naar uitziet valt diezelfde Noordkant volgende week opnieuw in de prijzen, met de jackpot wellicht weer voor Stiermarken.

20170102_114415

Voor we verder de kaarten in duiken, snel nog wat foto’s over het verloop van de dag. Zoals gezegd, met prima weer begonnen. Zonnig, temps heel de dag onder nul. Hajo daagde me gisteren in zijn Loser-special uit om de plaats te zoeken waar ze voorbije zomer hard aan het werk zijn geweest om de onregelmatigheden in het pisteverval weg te werken. Loserfenster was dat. Yep, gevonden. Met selfie erbovenop. Ja ik moet zeggen: Loser is echt een gebied dat erop vooruit wil gaan. Meer kunstsneeuwinstallaties, meer pistes, betere pistes, bouw van chalets aan de voet van de liften, enzovoort. Mij bevalt het in ieder geval prima.

20170102_144232

Rond het middaguur stak bovenop de toppen een stevige wind op en zagen we in de verte de eerste sluierbewolking opdoemen. Het begin van de ommekeer. Om half drie ging het dan ineens snel. Wind op de lagere pistes, binnen schuivende hoge bewolking …

20170102_151319

… een halfuur later middelhoge bewolking …

20170102_154828

… en om kwart voor vier, vlak voor het sluiten van de liften, zat alles potdicht.

20170102_184546

En nu dus sneeuw op 710m hoogte. Is dit geen romantisch beeld hier vanuit Altaussee?

img-20170102-wa0005

Waar het voorlopig nog niet romantisch is, is zoals bekend in alle gebieden ten westen van Salzburgerland. Daar de ondertussen gekende witte linten in een groen/bruin landschap. Maar … the rescue is on the way!

radar

Uit het actuele radarbeeld zien we dat het om half acht nog grotendeels droog was in Tirol en Vorarlberg bijvoorbeeld. Maar ook dat de sneeuw van vannacht niet de dump is waar ik in mijn titel over spreek. Nee, nu gaat het om een centimeter of 5, lokaal wat meer. En hé, ook in Sauerland zijn er nog sneeuwbuien actief zo te zien.

tcdc_17010315_17010212

Het echte werk komt er woensdag aan, na een opnieuw zonnige dag morgen, toch zeker na de middag.

rart_17010415_17010212

In de nacht op woensdag komt de eerste dumpsneeuw binnen. He, weer de grootste intensiteit in Stiermarken?

rart_17010421_17010212

Haha, toeval hoor, want in de loop van de dag gaat overal de intensiteit toenemen. Nu ja, overal … Laat ons zeggen tot aan Val d’Anniviers ongeveer.

rsum_17010606_17010212

Dat wil niet zeggen dat het ten westen daarvan helemaal droog gaat blijven, toch zeker niet voor het Zwitserse Wallis en de Franse Haute Savoie. Maar hier gaat het toch eerder om wat lichte sneeuw. En nog zuidelijker in de Franse Alpen blijft het zo goed als droog. Daar wordt het nog steeds wachten op de verlossing.

ecm1-96

Het neerslagaccumulatiekaartje van Zwitserland liet ik tot vrijdagmorgen zien, maar voor dat van Oostenrijk moet ik er nog een halve dag aan toevoegen. Wat hoe oostelijker … hoe kouder de bovenluchten dit seizoen, wat wil zeggen dat in de oostelijke Alpen ook op vrijdag nog enkele lichte sneeuwbuitjes actief gaan zijn. En kijk eens op wat voor kleine afstand de kleurverschillen zich afspelen. Veel wind op grote hoogte dus. Nee, woensdag donderdag en vrijdag worden gure dagen voor de Noodkant. Ben ik blij dat ik er tegen dan al drie prima skidagen op zal hebben zitten.

rsum_17010612_17010212

En hier dan de accumulaties in Oostenrijk. Sneeuwloch: Stiermarken. Maar ook de rest tot aan de Alpenhoofdkam doet goed mee.

ecm1-192

Hoe gaat het daarna verder? Dat begin volgende week nieuwe sneeuwval naar de Oostenrijkse en Zwitserse Noordkant onderweg is lijkt me een zekerheidje. Mogelijk dat er ook dit weekend al iets valt, maar daar zijn beide modellen het nog niet over eens. GFS zegt een beetje door de nabijheid van het hoog. EC doet veel meer. Weeral door die koude noordelijke bovenluchtstroming waardoor er zeer makkelijk sneeuw naar de (vooral oostelijke) Alpen gestuwd wordt.

rsum_17011212_17010212

Onder het motto: we doen eens gek, hier de totale accumulatiekaart die EC12 vanavond berekent voor Oostenrijk. Bam, als dit uitkomt steekt Stiermarken de westelijke Zuidkant voorbij als de absolute numero uno in de categorie ‘sneeuwloch’. En het gekke is dat deze cijfers zelfs totaal niet onrealistisch zijn. Wel gaan we volgende week weer over de sneeuwgrens moeten spreken, want die gaat komende week wellicht (tijdelijk) wat stijgen.

graphe3_1000_570_427___

Afsluitend toch nog even naar de Franse Alpen kijken. Hier het ensemble voor de Haute Savoie. De meer zuidelijk gelegen regio’s zijn gelijkaardig behalve dat de Haute Savoie toch nog een klein beetje gaat meepakken van de noordelijke sneeuw. In mijn avondupdate van gisteren liet ik mijn buikgevoel even spreken die zei dat het vanaf half januari eindelijk beter zou worden hier. In feite nergens op gebaseerd. Nu ja, eigenlijk wel … maar dat hou ik nog even voor een volgend bericht. Zien we er al iets van in het ensemble. Voorlopig wel. Maar ja, nog dikke meteofictie momenteel.
Woensdagavond een nieuwe update van mij vanuit Altaussee bij Loser. Hopelijk met vette sneeuwfoto’s dan.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

56 reacties

Gesloten voor reacties.